Coverfoto M-Sport Media

Het WRC keert terug naar Europa – na even op Afrikaanse bodem te hebben vertoefd – naar de asfaltwegen van Kroatië. In de buurt van Zagreb zullen de 68 ingeschreven ploegen twintig klassementsproeven (283,28 km) moeten afleggen.

Op dit vierde evenement van de kalender zullen acht Rally1’s aanwezig zijn, met Toyota Gazoo Racing de terugkeer van Ogier naast Evans en Katsuta. De drie Hyundai Motorsport i20 Rally1’s worden toevertrouwd aan Neuville, Tänak en Mikkelsen. Tenslotte vinden we bij M-Sport Fourmaux en Munster aan het stuur van de twee Ford Puma Rally1’s.

In WRC-2 zijn twintig piloten aanwezig waaronder Rossel, López, Gryazin, Ciamin, Lindholm en Joona. Solberg is afwezig en Pajari, Linnamäe en Greensmith zijn ingeschreven, maar ze hebben deze rally niet gekozen om te scoren in het kampioenschap.

De eerste dag op donderdag zal uitsluitend gewijd zijn aan de shakedown, gevolgd door twee lussen van vier etappes op vrijdag en zaterdag. Het evenement wordt zondag afgesloten met twee omlopen van twee KP’s.

Ook het Junior WRC gaat zijn tweede manche aanvatten met een grandioos deelnemersveld waaronder onze landgenoot Tom Rensonnet.

2023 FIA World Rally Championship Round 04, Croatia Rally 20-23 April 2023
Thierry Neuville, Martijn Wydaeghe, Hyundai i20 N Rally1 Hybrid
Photographer: Dufour Fabien
Worldwide copyright: Hyundai Motorsport GmbH

De belangrijkste deelnemers

Rally1:

  • Toyota: Seb Ogier, Elfyn Evans, Takamoto Katsuta
  • Hyundai: Thierry Neuville, Ott Tänak, Andreas Mikkelsen
  • M-Sport: Adrien Fourmaux, Grégoire Munster

Rally2:

  • Škoda Fabia RS Rally2: Oliver Solberg, Lauri Joona, Pepe López, Mauro Miele, Gus Greensmith (BK), Eyvind Brynildsen, …
  • Toyota GR Yaris Rally2: Sami Pajari (BK), Georg Linnamäe (BK), Yuki Yamamoto en Hikaru Kogure
  • Hyundai i20 N Rally2: Nicolas Ciamin, Emil Lindholm
  • Citroën C3 Rally2: Yohan Rossel, Nikolay Gryazin
  • Ford Fiesta Rally2: William Creighton

(BK)=buiten kampioenschap

Junior WRC:

50 Romet Jürgenson / Siim Oja (EST)
51 Eammon Kelly / Connor Mohan (IRL)
52 Raul Hernández / Jose González (ESP)
53 Tom Rensonnet / Manon Deliot (BEL)
54 Diego Domínguez / Rogelio Peñate (PRY)
55 Petr Borodin / Roman Cheprasov (KAZ)
56 Taylor Gill / Daniel Brkic (AUS)
57 Norbert Maior / Francesca Maior (ROU)
58 Max Smart / Cameron Fair (ZAF)
59 Jakub Matulka / Daniel Dymurski (POL)
61 Andre Martinez / Guillermo Sierra (PER)
62 Roberto Blach / Mauro Barreiro (ESP)
63 Nataniel Bruun / Pablo Olmos (BOL)
64 Fabio Schwarz / Bernhard Ettel (DEU)
65 Jose Caparó / Esther Guthiérrez (PER)
66 Bruno Bulacia / Gabriel Morales (BOL)
67 Ali Türkkan / Burak Erdener (TUR)

Foto Toyota Gazoo WRT

▶️ Rally Live ◀️

Timing: https://www.ewrc-results.com/timetable/85529-croatia-rally-2024/

Deelnemerslijst 2024 in pdf (laatste versie):

Kaarten ( by Dimitri Dusart):

Google Maps Kaart

Ben jij klaar om de klassementsproeven te verkennen voordat je komt? Alle etappes, verbindingen en publiekszones beschikbaar op ➡️
https://rally-croatia.com/en/spectators/special-stages-maps

KP-analyse by Pirelli

Volgt …

Bandeninfo Pirelli

De beschikbare banden zijn:

P Zero RA WRC: Pirelli’s asfaltrallyband is verkrijgbaar in twee samenstellingen. Voor Kroatië zal de versie met harde compound (P Zero RA WRC HA) het meest geschikt zijn om de meest schurende wegoppervlakken en de langste etappes aan te pakken, terwijl de versie met zachte compound (P Zero RA WRC SA) de optie zal zijn, meestal het meest geschikt voor gladdere omstandigheden of als het asfalt vochtig is door regen of nachtvorst.

P Zero RA: is het assortiment voor Rally2- en Rally3-auto’s, daarom gebruikt voor WRC2, WRC3 en Junior WRC. Ook hier is het verkrijgbaar in de harde compoundversie (RA5A), wat in Kroatië de voorkeur heeft. De P Zero RA-banden delen veel van de kenmerken van de WRC-banden die op topauto’s worden gemonteerd.

Voor de Rally2-auto’s markeert Kroatië het debuut van de nieuwe zachte band, de RA7+C, die verbeterde prestaties levert wanneer het wegdek een gladde mix van vochtig en droog is. De nieuwe zachte RA7+A-band, ontwikkeld voor Rally3-auto’s, maakt ook zijn debuut op de Kroatische wegen en heeft vergelijkbare kenmerken.

Cinturato RW: Alle auto’s uit de categorie vierwielaandrijving hebben een regenband, geschikt voor nat of zeer vochtig asfalt. De Cinturato WRC RWB is exclusief ontwikkeld voor Rally1-auto’s. Rally2 heeft de nieuwe RWC, terwijl de Rally3-auto’s de Cinturato RW1C zullen gebruiken.

Iedere piloot in de WRC1 heeft de beschikking over:

  • maximum 28 banden exclusief de Shakedown. De toewijzing bestaat uit 28 eersteklas P Zero RA WRC HA-banden, 18 van de optie P Zero RA WRC SA en 12 van de regen-Cinturato RWB

Pirelli levert ook banden aan de andere vierwielaangedreven auto’s, waaronder de WRC2/3 en de Juniors. Deze hebben de beschikking over:

  • maximum 26 banden exclusief de shakedown, waarbij de toewijzing bestaat uit 26 prime-, 18 optie- en 12 regenbanden is.

Info WRC / ACM / Pirelli