Dit seizoen verwelkomt de grootste FIA ​​Junior WRC-line-up in twintig jaar met maar liefst 19 teams die zijn ingeschreven voor de seizoensopener, de Rally Zweden 2024. Niet alleen kwantiteit maar zeker ook kwaliteit staan borg voor een super seizoen!

Op de mega-deelnamelijst staan ​​teams uit vijf continenten die 21 verschillende nationaliteiten vertegenwoordigen, die allemaal identieke Ford Fiesta Rally3 Evo’s zullen besturen, exclusief uitgerust met Pirelli-banden en Wolf-smeermiddelen. Van het 19-koppige deelnemersveld zijn er maar liefst 13 nieuwkomers.

De actie begint volgende maand op de sneeuw en het ijs van Zweden (15 – 18 februari) vóór de Tarmac-rally’s van de Croatia Rally (18 – 21 april). Gravelwedstrijden in Italië (30 mei – 2 juni), Finland (1 – 4 augustus) en Griekenland (5 – 8 september) ronden het seizoen af.

De Wolf-etappeoverwinningen zullen opnieuw een uniek aspect van het kampioenschap zijn, waarbij voor elke etappezege in 2024 één kampioenschapspunt wordt toegekend. Er zullen ook dubbele klassementspunten worden aangeboden tijdens de seizoens-afsluitende EKO Acropolis Rally Griekenland voor piloten die ten minste drie keer meedoen aan Junior WRC-rally’s in 2024.

Er ligt een unieke prijs voor het oprapen, inclusief een aankomst- en rijpakket waarmee je vier Europese ronden van het FIA World Rally Championship 2025 kunt betwisten in een Ford Fiesta Rally2-auto, de natuurlijke ontwikkeling van Junior WRC. De kampioen krijgt ook de mogelijkheid om tegen een gesubsidieerd tarief deel te nemen aan twee extra Europese rondes.

Maciej Woda, FIA Junior WRC Championship Manager: “Het aantal inzendingen dat we dit jaar ontvingen overtrof onze verwachtingen. Deze opmerkelijke opkomst onderstreept niet alleen de sterke aantrekkingskracht van het Junior WRC, maar onderstreept ook de mondiale betekenis ervan en de rol ervan als belangrijk platform voor opkomend rallytalent. Dit alles is een bewijs van het harde werk en de toewijding van het hele Junior WRC- en M-Sport Poland-team, en zonder hen zou dit allemaal niet mogelijk zijn.”

“De internationale vertegenwoordiging en de resultaten van 2023 bevestigen dat de Fiesta Rally3 Evo een uitstekende auto is voor jonge bestuurders. Nu kijken we uit naar nog meer geweldige actie en spannende gevechten in 2024!”

Maak kennis met de klas van 2024:

Nataniel Bruun (BOL) / Pablo Olmos (ARG)
Met slechts 18 jaar is Bruun de jongste piloot in het FIA Junior WRC-veld. Hij heeft uitgebreid met een Kia Rio Proto gereden in zijn geboorteland Bolivia en heeft tijdens zijn FIA Junior WRC-debuut in Griekenland vorig jaar een top-drie etappetijd neergezet.

Eamonn Kelly (IRL) / Conor Mohan (IRL)
Kelly studeerde in 2023 af naar de FIA ​​Junior WRC nadat ze vorig jaar de Junior British Rally Championship-titel hadden behaald. Een constante drive leverde hem zijn enige overwinning op tijdens wat pas zijn tweede WRC-Rally in Kroatië was.

Diego Dominguez (PRY) / Rogelio Peñate (ESP)
Dominguez, een van de meest ervaren piloten in het veld, vierde podiumplaatsen op vier van de vijf evenementen in 2023. Hij eindigde als tweede achter William Creighton en kwam slechts acht punten tekort voor de titel.

Gerardo Rosselot Valenzuela (CHL) / Marcelo Brizio (ARG)
Rosselot maakte vorig jaar in Chili zijn debuut in het FIA World Rally Championship op eigen bodem. Net als veel van zijn collega’s heeft hij nog nooit eerder op sneeuw gereden en zal hij een pre-eventtest voltooien in Rovaniemi, Finland, voorafgaand aan de eerste ronde in Zweden.

Raúl Hernández (ESP) / José Murado (ESP)
Hernández, afkomstig uit Lanzarote, werd uitgeroepen tot ‘Beste piloot van de Canarische Eilanden 2022’. Hij startte in 2023 drie Junior WRC-rondes, waarbij een vijfde plaats in Zweden zijn beste resultaat was.

Roberto Blach (ESP) / Mauro Barreiro (ESP)
Nadat hij in zijn geboorteland Spanje meerdere nationale titels had behaald, studeerde Blach in 2023 af naar Junior WRC en eindigde als vierde in de reeks. Een drietal snelste etappetijden in Kroatië waren het bewijs van de indrukwekkende snelheid van de 27-jarige op asfalt.

Tom Rensonnet (BEL) / Loïc Dumont (BEL)
Rensonnet, een van de slimste jonge sterren van België, hoopt in de voetsporen te treden van zijn landgenoot en huidige WRC-piloot Thierry Neuville. Podiumplaatsen in Kroatië en Griekenland vorig jaar waren hoogtepunten tijdens zijn debuutseizoen.

Jakub Matulka (POL) / Daniel Dymurski (POL)
Matulka is gloednieuw bij Junior WRC, maar met veel ervaring in de Fiesta Rally3 en rijdt al sinds het begin van zijn carrière met door M-Sport gebouwde machines. Hij startte in 2023 maar liefst 17 rally’s en eindigde als tweede overall in het ERC3-kampioenschap.

Petr Borodin (KAZ) / Roman Cheprasov (KAZ)
Borodin zette zijn teen in de WRC-competitie in 2023 toen hij zowel in Finland als tijdens de Central European Rally een Fiesta Rally3 reed. Hij heeft talloze overwinningen behaald op nationale rally’s in zijn geboorteland Kazachstan.

Bruno Bulacia (BOL) / Gabriel Morales (BRA)
Met indrukwekkende snelheid en Zuid-Amerikaanse flair heeft Bulacia de afgelopen twee jaar regelmatig deelgenomen aan de WRC2. Het seizoen 2024 markeert zijn eerste uitstapje naar Junior WRC. Hij is de jongere broer van Marco, een vaste waarde uit de WRC2.

Abdullah Al-Rawahi (OMN) / Ata Al-Hmoud (JOR)
Al-Rawahi, afkomstig uit Oman, is de regerend FIA Midden-Oosten Rallykampioen. Hij werd de eerste piloot die de titel deelde nadat hij in een dead heat gelijke punten had behaald met meervoudig MERC-kampioen Nasser Al-Attiyah.

Fabio Schwarz (DEU) / Bernhard Ettel (AUT)
Als zoon van voormalig fabrieksrijder en WRC-rallywinnaar Armin beschikt Schwarz over een enorme ervaring, ondanks dat hij nog maar 18 jaar oud is. Hij stapt in 2024 over naar Junior WRC, nadat hij eerder had deelgenomen aan evenementen in Letland, Estland en zijn geboorteland Duitsland.

Mille Johansson (ZWE) / Johan Grönvall (ZWE)
Een product van de FIA ​​Junior ERC, 2024 markeert het debuut van Johansson in Junior WRC. In 2023 voerde hij met succes campagne met een voorwielaangedreven Ford Fiesta Rally4.

Norbert Maior (ROU) / Francesca Maior (ROU)
Broer- en zusduo Norbert en Francesca Maior verdienden hun plek in het kampioenschap van dit jaar door in 2023 de FIA ​​Junior ERC-titel veilig te stellen. Ze hebben niet eerder op het wereldtoneel gestaan.

Taylor Gill (AUS) / Daniel Brkic (AUS)
Helemaal uit Australië afkomstig is Gill een van de vier nieuwkomers uit het FIA Rally Star-programma. In 2023 – zijn eerste jaar in de internationale competitie – finishte de 20-jarige elke rally waaraan hij begon.

Romet Jürgenson (EST) / Siim Oja (EST)
Jürgenson, winnaar van de Europese competitie van FIA Rally Star, toonde een zinderende snelheid toen hij in 2023 een Fiesta Rally3 reed op verschillende rally’s door heel Europa. Zijn beste resultaat – derde overall tijdens MAHLE Rally Nova Gorica – zorgde ervoor dat hij met zijn Rally3 beter presteerde dan verschillende andere piloten in een Rally2.

Max Smart (ZAF) / Cameron Fair (GBR)
Smart begon zijn carrière in de motorcross, maar stapte over naar de rallysport nadat hij in 2022 de Afrikaanse continentale finale van FIA Rally Star had gewonnen. Hij wordt mede bestuurd door Cameron Fair, die Jon Armstrong vorig jaar naar de ERC3-kampioenschapstitel loodste.

Jose ‘Abito’ Caparó (PER) / Esther Gutierrez (ESP)
Net als Smart had Caparó nog nooit een rally gereden voordat hij de FIA ​​Rally Star American-finale won. Indrukwekkende prestaties in 2023 leverden de Peruaan dit jaar een plaats op in de Junior WRC en hij heeft nieuwe bijrijder Esther Guitierrez naast zich.

André Martinez (PER) / Guillermo Sierra Ovalle (PER)
Martinez is een andere nieuwkomer in Junior WRC. Hij maakte zijn debuut in het FIA World Rally Championship vorig jaar tijdens de Rally Chile Bío Bio, waar hij 25e algemeen en 12e in zijn klasse eindigde.

Bron en foto’s FIA Junior WRC