WRC Promoter lanceert vanaf deze Europese zomer een meerjarig initiatief om de deelname van vrouwen aan de top van de rallysport te vergroten door opkomende vrouwelijke pilotes een springplank te bieden om hun carrière vooruit te helpen.

De eerste fase van het project, dat plaatsvindt onder de vlag van het Beyond Rally-initiatief van WRC, nodigt vrouwen van 27 jaar en jonger uit om zich aan te melden voor deelname aan een programma dat een jaarlijks prijzenpakket biedt, inclusief een volledig ondersteunde deelname aan de FIA ​​Junior WRC 2025.

Aanmeldingen zijn hier geopend en vereisen dat potentiële kandidaten een introductievideo van twee minuten indienen waarin ze hun motivaties om deel te nemen aan het programma uiten, evenals een kopie van hun rij-cv.

De 15 meest geschikte kandidaten worden gekozen om deel te nemen aan een intensief trainingskamp dat wordt gehouden op het hoofdkantoor van M-Sport Polen in Krakau. Dit kamp omvat een dag gravel- en een dag asfalttesten in een Ford Fiesta Rally3, evenals simulatortesten, tempo-notities en verkenningscompetentie, PR-training en een evaluatie van mechanische kennis.

Een jury van top-WRC-belanghebbenden zal vervolgens drie deelnemers selecteren die doorgaan naar de tweede stap: deelnemen aan de WRC Central European Rally in oktober in een door M-Sport Poland gerunde Ford Fiesta Rally3.

Na dit WRC-evenement zal dezelfde jury de winnaar van de ultieme prijs bepalen: het ondersteunde Junior WRC-programma van 2025, inclusief testen.

“WRC heeft een legendarische geschiedenis van vrouwelijke deelnames”, meende WRC Promoter Senior Director Sport, Peter Thul. “Michèle Mouton is een van de grootste motorsportlegendes, punt uit, terwijl we de afgelopen drie jaar vrouwelijke wereldkampioenen als co-piloten hebben gekroond in WRC3 en WRC2.”

“Maar het is alweer een tijdje geleden dat we vrouwelijke piloten consistent op het hoogste niveau van onze sport hebben zien strijden en we hopen dat dit programma een bijdrage levert aan het dichten van deze kloof.”

“We hebben een langetermijnvisie met dit project en we zullen het proces voortdurend evalueren om ervoor te zorgen dat de toegenomen vrouwelijke deelname blijvend is.”

“We richten ons in de beginfase van de selectie – inclusief de Central European Rally – vooral op het rijden op asfalt, waardoor de overgang voor deelnemers met een achtergrond in karten en circuitracen gemakkelijker wordt.”

Burcu Çetinkaya, voorzitter van de FIA ​​Women in Motorsport Commission en deelnemende rallypilote: “Ik prijs de WRC Promoter voor de kansen die ze jonge, opkomende vrouwelijke piloten bieden. We zien zoveel vrouwelijke co’s slagen in het WRC en in de komende jaren willen we net zoveel vrouwelijke piloten dezelfde successen zien behalen.

“Als voorzitter van de FIA ​​Women in Motorsport Commission ben ik verheugd om mijn steun te delen voor deze belangrijke missie en ik kijk ernaar uit om te zien dat FIA-lidclubs deelnemers en aanvragers van over de hele wereld aanmoedigen.”

Beyond Rally, geïntroduceerd in 2022, is het overkoepelende platform van de WRC Promoter voor duurzaamheidsinitiatieven die bijdragen aan het vormgeven van de toekomst van de motorsport en de positieve impact ervan op de maatschappij materialiseren, met de nadruk op gebieden zoals klimaat, diversiteit van deelname, biodiversiteit, innovatie, verantwoord beheer en sociale impact, terwijl de transitie naar een duurzame toekomst wordt gestimuleerd.

Potentiële aanvragers die geïnteresseerd zijn in deelname aan het programma, dienen hun interesse te registreren door een e-mail te sturen naar beyondrally@wrc.com.

Info en foto’s WRC Promoter