De Short Rally TBR, in de buurt van Roeselare, tekent voor het vervolg van het VAS Regionale rallykampioenschap. Op de kalender na de Ieperse hoogmis van de rally, is dit de wedstrijd bij uitstek waarin lokale helden en teams met re­gionale ambities kunnen schitteren.

Na een zwerftocht van enkele jaren doorheen de kalender, met wedstrijden in de herfst en de lente, heeft de TBR zijn stek gevonden met een tijdstip in het begin van juli. Een standvastigheid die ook leidde tot uitbreiding, want de ral­lysprint werd Short Rally en dat bood dan weer meer moge­lijkheden. Heel wat teams en rijders maken na de wedstrijd in Ieper een balans op van hun voorjaar. Diegenen die hun heil zien in een regionale campagne, of nationale rijders die overgaan naar een “à la carte” menu voor de rest van het seizoen, of zij die een welbepaalde wedstrijd (zeggen we maar… de Omloop?) willen voorbereiden, die hebben zeker baat bij een deelname aan de TBR.

Het palmares van de wedstrijd is nu niet bepaald bleekjes, met winnaars als Paul Lietaer, Andy Lefevere, Sebastien Be­doret, Niels Reynvoet, Steve Bécaert of Pieter-Jan Maeyaert, verkeert men in goed gezelschap! Maar het is ook de wed­strijd waar cruciale VAS punten kunnen worden gescoord, waar lokale en regionale sponsors een zege in klasse of di­visie kan worden aangeboden, of waar voor sommigen de éénmalige glorie kan worden gezocht. Wie mogen we dan deze editie verwachten? Wel, Andy Lefevere is weer terug, maar zal in de Mercedes 190 van James Gruwez wellicht niet meedingen voor de zege. De zware kleppers worden Jelle Segers met de Ford Fiesta R5, die zijn handen vol zal hebben aan Jimmy D’Hondt en de Citroën C3 Rally2 of de Ford Fiesta R5 van Nederlander Michiel Eckhaus. En verder zien we ook Steve Bécaert ergens vooraan evolueren. De Poperingenaar grijpt terug naar zijn vertrouwde Lancer Evo X en zal weerwerk krijgen van het Evo-exemplaar Thierry Dekoninck en Kurt Boone (Mitsubishi Lancer IX). Zoals in het verleden al duidelijk werd, mogen we zeker de Histo­ric toppers niet uitsluiten. Dan hebben we het vooral over Danny Kerkhof (BMW E30 M3), Stefaan Prinzie (Opel Ascona 400) en PJ Maeyaert (BMW E30 M3).

Foto BRC Paul Lietaer won in 2023

Het parcours, met ondertussen het vertrouwde Oekene als zenuwcentrum, biedt de rijders bloedsnelle stukken, onder­broken met de nodige chicanes, op een lappendeken aan asfalt-variëteiten, afgebakend door diepe grachten en de typische “elektriciteitspalen”. Wat de weersomstandigheden worden is nog onduidelijk, maar dat die hun invloed kunnen hebben staat buiten kijf.

Parkoers idem aan 2023

Info: VAS SHORT RALLY TBR