• De start van de Central European Rally wordt nog compacter en spannender
  • Het vierdaagse programma omvat zo’n 310 kilometer klassementsproef in het hart van Europa
  • Snelheidsproeven in Duitsland, Oostenrijk en Tsjechië: Start in Praag – finish in Passau

De uitgebreide planning voor de routes van de Central European Rally 2024 is afgerond. Nu kunnen fans van over de hele wereld hun eigen route plannen voor de tweede editie van het autosportspektakel van 17 tot 20 oktober 2024. Net als in het premièrejaar zijn er vier dagen rallyactie met in totaal 18 spectaculaire klassementsproeven (special stages).

Met name de start in Praag is gestroomlijnd: op donderdag (17 oktober) staan de shakedown, de startceremonie, twee KP’s en het Parc Fermé in Tsjechië op het programma. Pas na de zes klassementsproeven op vrijdag keren we terug naar het servicepark bij Bad Griesbach bij Passau. Op zaterdag en zondag worden er nog tien tests gereden in het grensgebied tussen Beieren en Oostenrijk. 

Spannend voor zowel deelnemers als toeschouwers: drie van de proeven worden dit jaar volledig opnieuw gedefinieerd, en ook op alle andere proeven zullen er aanzienlijke wijzigingen in het parcours plaatsvinden. De enige uitzondering is de ultracompacte openingstest op de renbaan in Velká Chuchle, die onveranderd word verreden.

De voorverkoop is al begonnen: Tickets voor het autosporthoogtepunt in het hart van Europa zijn verkrijgbaar vanaf 45 euro (dagkaarten vrijdag / zaterdag / zondag) op centraleuropeanrally.eu.

In de nieuwe proeven is veel kennis verwerkt die de internationale organisatorengemeenschap van ADAC (Duitsland), ACR (Tsjechië) en AMF (Oostenrijk) in het eerste jaar van het evenement heeft verzameld. Het deelnemerspad leidt van de Shakedown bij Praag rechtstreeks naar het hart van de Tsjechische hoofdstad, waar op donderdagmiddag de start plaatsvindt voor het presidentieel paleis. Daarna gaat het over de Super Special Stage van Velka Chuchle naar de tweede speciale etappe in Klatovy. De bijna negen kilometer lange route is aan het programma toegevoegd en wordt de eerste hotspot van het evenement.

In de Tsjechische stad Klatovy werken de deelnemers het donderdagprogramma ook af in het nachtelijke parc fermé voordat er op vrijdag nog twee ritten over dit traject plaatsvinden. Ze worden afgewisseld met de twee KP’s Strasin en Sumavske Hostice, die gebaseerd zijn op sterk gewijzigde versies van de KP’s die in 2023 al op het programma stonden.

Bad Griesbach in het middelpunt van de rallywereld
Zaterdag en zondag gaat het startveld naar Duitsland en Oostenrijk. De focus komt dan op Bad Griesbach als ankerpunt, waar het rallyhoofdkwartier en het perscentrum de hele rallyweek gevestigd zijn. Het servicepark ligt op de nabijgelegen Karpfhamer Volksfestplatz, vanwaar er op zaterdag en zondag in totaal tien klassementsproeven zijn. Op zaterdag worden drie speciale proeven gebruikt, waarop telkens twee rondes worden verreden: met in totaal ruim 130 km is dit de meest intense wedstrijddag op het programma. Nieuw is de test “Granit und Wald” ten noordoosten van Hauzenberg. De daaropvolgende tests “Beyond Borders” van Duitsland over de grens naar Oostenrijk en “Schärdinger Innviertel” in Oostenrijk zijn gebaseerd op de beproefde klassementsproeven van vorig jaar. Zondag is er weer een nieuwe proef met de KP “Knaus Tabbert Am Hochwald”. Deze wordt afgewisseld met de klassementsproef “Passauer Land”, die gepland is als een uitgebreide en eveneens gewijzigde versie van de gelijknamige klassementsproef van vorig jaar. Als laatste proef van de rally wordt deze ook de ‘power stage’ waarin de rallyteams belangrijke extra punten kunnen verdienen.

De finish en de daaropvolgende prijsuitreiking vinden plaats op zondagmiddag in Passau, waar de pittoreske oude binnenstad van de Drierivierenstad opnieuw het indrukwekkende decor vormt.

De organisatoren kijken uit naar de tweede editie
Vorig jaar vierde de Central European Rally een veelgeprezen debuut als nieuwe toevoeging aan de kalender van het WRC World Rally Championship. De wereldautosportvereniging FIA erkende het succesvolle werk in het unieke project van een grensoverschrijdende drielandenrally en nam het evenement al vóór zijn debuut op de kalender van 2024 op. ADAC-sportvoorzitter Dr. Gerd Ennser legt uit: “Vorig jaar waren piloten en WRC-officials verrast door de extreem veeleisende routes die we tijdens dit evenement uitzetten. Rallysport op het hoogste niveau, dat is ons doel in 2024 en dat kan het beste worden bereikt in deze fantastische internationale samenwerking. We zullen dus ons best doen om het vertrouwen van de FIA en de WRC-promotor te rechtvaardigen.”

ACCR-voorzitter JUDr. Jan Šťovíček, Ph.D., voegt toe: “Vorig jaar erkende de FIA ​​ons voor een heel jaar intensieve voorbereiding en gaf ons het vroege groene licht voor 2024. Dit stimuleert ons internationale team om nog beter en intensiever samen te werken over taal- en landsgrenzen heen. Ons gemeenschappelijke doel dit jaar is om de Wereldkampioenschappen op topniveau te organiseren.” Ook voor het Oostenrijkse AMF is het spectaculaire evenement in het hart van Europa van groot belang. Voorzitter prof.dr. Harald Hertz: “We konden de bezoekers bij het debuut een onvergetelijke rallyervaring bieden met geweldige klassementsproeven en werden beloond met een echte stroom fans. Deze vele rallyliefhebbers van over de hele wereld waren een belangrijk onderdeel van het evenement en maakten het weekend tot een echt rallyfestival. Tegelijkertijd hebben de naburige gemeenschappen, bewoners en vele lokale supporters overal ter wereld bewezen fantastische gastheren te zijn die in 2024 zeker de deuren weer wijd open zullen zetten.”

Programma 2024:

Donderdag, 17 Oktober
Shakedown Točná
Start-Ceremonie Prager Schloss
SSS 1 Velká Chuchle
SS 2 Klatovy

Vrijdag, 18 Oktober
⁠SS 3/6 Klatovy
⁠SS 4/7 Strašín
⁠SS 5/8 Šumavské Hoštice

Zaterdag, 19. Oktober
SS 9/12 Granit und Wald
SS 10/13 Beyond Borders
SS 11/14 Schärdinger Innviertel

Zondag, 20. Oktober
SS 15/17 Knaus Tabbert am Hochwald
SS 16/18 Passauer Land

Info en foto’s CER Media Team