Coverfoto M-Sport

Het WRC begint aan een reeks van drie ultrasnelle wedstrijden met de Orlen Rally Polen gevolgd door Letland (midden juli ) om zijn orgelpunt te bereiken in augustus met de Rally van Finland.

Met een nieuwe editie keert Polen terug naar het wereldtoneel van de WRC voor deze zevende manche van de kalender 2024. De laatste WRC-editie dateert van 2017. Met als basis het noordoosten van Polen en het centrum in Mikolajki op zo’n drie uur rijden van de hoofstad Warschau. De rally begint op donderdagmorgen met de shakedown, ’s avonds gevolgd door een SSS in de buurt van het service park. In totaal moet er 303,16 km over 19 proeven tegen de klok worden gereden voor we de winnaars kennen op zondagmiddag.

Rovanperä zal Ogier vervangen bij Toyota. Evans en Katsuta zijn de teamgenoten bij Toyota Gazoo Racing. Drie auto’s bij Hyundai Motorsport met Neuville, Tänak en Mikkelsen. Bij M-Sport zijn Fourmaux en Munster de twee piloten van het Britse team. Ook Martins Sesks zal een Puma besturen maar een Rally1 zonder het hybride-systeem. Een unicum voor het WRC.

In WRC-2 zijn Solberg, Pajari, Gryazin, Joona, Greensmith, Kajetanowicz, McErlean, Korhonen, Linnamäe, Prokop, Suninen, Loubet en Virves de voornaamste deelnemers.

2024 FIA World Rally ChampionshipRound 05, Rally Poland27 – 30 June 2024Thierry Neuville, Martijn Wydaeghe, Hyundai i20 N Rally1 HybridPhotographer: Dufour FabienWorldwide copyright: Hyundai Motorsport GmbH

De belangrijkste deelnemers

Rally1:

 • Toyota: Kalle Rovanperä (vervangt Seb Ogier na ongeval op recce), Elfyn Evans, Takamoto Katsuta
 • Hyundai: Thierry Neuville, Ott Tänak, Andreas Mikkelsen.
 • M-Sport: Adrien Fourmaux, Grégoire Munster.

Rally2:

 • Škoda Fabia RS Rally2: PL Loubet, Lauri Joona, Gus Greensmith, Oliver Solberg, Kajetan Kajetanowicz, Robert Virves, Josh McErlean, Miko Marczyk …
 • Toyota GR Yaris Rally2: Sami Pajari, Georg Linnamäe, Roope Korhonen
 • Hyundai i20 N Rally2: Teemu Suninen
 • Citroën C3 Rally2: Nikolay Gryazin
 • Ford Fiesta Rally2:

(BK)=buiten kampioenschap

Rally3:

 • Diego Dominguez
 • Jakub Matulka
 • Jan Černý
 • Mattéo Chatillon
 • Bruno Bulacia ….

Foto Sami Pajari Media

▶️ Rally Live ◀️

Timing

Deelnemerslijst 2024 in pdf (laatste versie):

Kaarten ( by Dimitri Dusart):

Google Maps Kaart

📸 Škoda Motorsport

Ben jij klaar om de klassementsproeven te verkennen voordat je komt? Alle etappes, verbindingen en publiekszones

KP-analyse by Pirelli

Bandeninfo Pirelli

De teams in Polen zullen in hun zoektocht naar grip worden vergezeld door de band die dit jaar zijn debuut maakte in de Rally van Portugal, met de zachte compound Scorpion KX WRC SB als primeur. De nieuwe generatie Scorpion heeft een opnieuw ontworpen constructie die zorgt voor een nog grotere duurzaamheid en weerstand dan zijn voorganger, terwijl de prestatiekenmerken onveranderd blijven. De harde compound is als optie verkrijgbaar voor Polen, het meest geschikt voor de meer schurende oppervlakken en de langere fasen.

Rally1-auto’s

De regelgeving staat een toewijzing van 28 prime-banden en 8 optiebanden toe. Bemanningen kunnen ervoor kiezen om het aantal opties te vergroten tot 12, door 4 priemgetallen minder te hebben.

Rally2/3

Wat de andere categorieën in Polen betreft, zullen de Rally2-auto’s beschikken over de Scorpion K6B (zacht) en de nieuwe K4C (hard), terwijl Rally3 kan rekenen op de K6A (zacht) en de K4A (hard). Voor deze autocategorieën bedraagt ​​de toewijzing respectievelijk 26 en 8 voor de prime en optie. Dit laatste aantal kan worden verhoogd tot 12 als de bemanningen dat wensen, maar ze moeten het aantal priemgetallen met 4 verminderen.

Info WRC / Orlen Rally Poland / Pirelli