139 teams op de inschrijvingslijst!

Stéphane Lefebvre en Freddy Loix als grote uitdagers

We zitten in de zogenaamde “Heilige Week” van de Ardeca Ypres Rally 2024.

De 59ste editie van de topwedstrijd van het Belgisch rallykampioenschap, kan rekenen op een sterk startveld met 93 teams in Divisie 1 en maar liefst 46 inschrijvingen in de Divisie2-wedstrijd die enkel op zaterdag, over de eerste acht klassementsproeven, goed voor 102 km tegen de tijd, verreden wordt. De Ardeca Ypres Rally opent vrijdag met een signeersessie om 12h op de Grote Markt, gevolgd door de ceremoniële start op het podium om 15h05. Om 15h56 gaat de openingsproef van start, de 11,97 km lange proef van Vleteren. Daarna volgen Westouter (7,32 km), Menen-Wijtschate (15,12 km) en Zonnebeke (10,18 km). Na twee lussen van deze vier proeven, arriveert de eerste auto rond 22h terug op het podium in Ieper. Op zaterdag staan nog 10 proeven op het programma. Twee ronden van vier proeven met Kemmelberg (13,72 km), Dikkebus (13,65 km), Watou (13,17 km) en Zillebeke (12,47 km). In de slotronde worden de proeven Kemmelberg en Dikkebus nog een derde keer afgewerkt. De proef van Dikkebus zal dus de BRC Powerstage zijn.

Enkele toppers hebben al ritme opgedaan en getest in Wervik. Een geslaagde test voor Jos Verstappen, die de snelste was met zijn Škoda Fabia RS. Het zal de Nederlander vertrouwen geven. Teamgenoot Roger Hodenius had te veel kleine problemen. Met twee lekke banden beseft hij alvast dat hij heel precies zal moeten sturen om een leegloper te vermijden in Ieper. Iedereen keek uit naar de eerste meters van Freddy Loix en Pieter Tsjoen met de Toyota Yaris GR. Ondanks een schuiver aan hoge snelheid door het wegvallen van de remmen, was Freddy hoopvol na de eerste kennismaking: “Dit is een auto die meteen goed aanvoelt. Hij is duidelijk sterk verbeterd tegenover mijn eerste test met de Yaris in april. We moeten de afstellingen nog wat verfijnen, wat logisch is. Ik zal wel klaar zin voor de start!”

Bernd Casier klokte ook knappe tijden bij zijn kennismaking met de Škoda Fabia RS: “In vergelijking met mijn Ford, is dit een Rally2 van de nieuwe generatie. Een enorme stap vooruit. Ik zit nog ver van de limiet van de auto, want ik heb er vandaag voor de eerste keer mee gereden. Gelukkig kreeg ik hier bijstand van Yannick Willocx, die me als ingenieur goed geholpen heeft bij het analyseren van de data. Zo kon ik snel progressie maken.

Na drie overwinningen op rij, start Niels Reynvoet als leider in het kampioenschap met een pak vertrouwen. Maxime Potty, de 24-jarige titelverdediger, staat tweede in de tussenstand, al greep hij telkens nipt naast de zege. In Ieper gaat Maxime Potty de uitdaging met de Toyota Yaris GR Rally2 van LifeLive aan. Benieuwd of hij de driecilinder meteen kan temmen. Met 11-voudig Ieper-winnaar Freddy Loix, eveneens in een Toyota Yaris GR Rally2, heeft hij de ideale referentie. De aanwezigheid van Freddy Loix zorgt voor een extra uitdaging voor de jongeren die mikken op de titel. Met Stéphane Lefebvre, de Belgische kampioen van 2022, komt een tweede referentie aan de start. Bovendien is de Fransman ingeschreven in het BRC. Hij kan punten scoren en zo eventueel Cédric Cherain een handje helpen. Deze keer start Stéphane Lefebvre immers in een Hyundai i20 N Rally2.

Een derde “outsider” die de troepen komt vervoegen is Bernd Casier die met een fonkelnieuwe Škoda Fabia RS van PTR Racing aan de start komt.Na zijn sortie op de allerlaatste proef van de Sezoensrally, een schuiver veroorzaakt door een gebroken versnellingsbak, heeft Jos Verstappen afgelopen weekend vertrouwen getankt in Wervik. Wie ook met vertrouwen aan de start komt is Bjorn Syx, die begin mei de Nederlander kon kloppen op de Monteberg. In eigen streek wil Bjorn Syx zich tonen, net als Gilles Pyck, die deze keer de VW Polo van SXM zal besturen. Daardoor stapt John Wartique over naar een nieuwe Škoda Fabia RS. Benieuwd hoe snel hij de Tsjechische bolide onder de knie krijgt.

Kortom, een beresterke kopgroep, want dan hebben we het nog niet gehad over vice-kampioen Cédric Cherain in zijn Hyundai i20 N Rally2, die absoluut een goed resultaat wil meenemen uit Ieper nadat hij twee keer door lekke banden kostbare punten verloor in de Wallonie en de Sezoensrally. Davy Vanneste heeft al twee testwedstrijden met de Hyundai in de benen. Hij zou klaar moeten zijn voor zijn traditionele jaarlijkse confrontatie met de Belgische top. Bastien Rouard, schreef zich heel laat in, ook met een Hyundai. Hij zal de proeven van Ieper ontdekken. Dat kan niet gezegd worden van Vincent Verschueren, die met de Citroën C3 Rally2 ongetwijfeld mikt op een plaats in de top 5.Zoals gezegd, de affiche oogt indrukwekkend, want ook Fred Miclotte, voor de eerste keer aan de start als piloot in Ieper, Roger Hodenius en Nicola Stampaert willen zich in de kijker rijden met hun Škoda Fabia’s. Tom Boonen, pas keurig 10de op het onverhard in Bocholt, wil korter aansluiten bij de Belgische top. Hij wil het verschil ten opzichte van de toppers verkleinen tot 0″5 per kilometer. Emile Breittmayer heeft zich deze week erg goed voorbereid met zijn Citroën C3 Rally2, terwijl Bert Coene, Philip Barbier en Etienne Verbeke in de eerste plaats de finish willen bereiken om maximaal te genieten van de ambiance van de Ypres Rally.

Spektakel op alle niveaus! En dat is zeker niet alles, want op alle niveaus zal het niveau erg hoog liggen. Zeker bij de Porsches in de GT-klasse, waar kleppers als Kris Princen, voor de eerste keer met zijn 991 GT3 in Ieper, Tim Van Parijs, Patrick Snijers, Glenn Janssens en Pieter-Jan Michiel Cracco het opnemen tegen het damesduo Melissa Debackere-Marlon Krieger. Een duo dat de Porsche steeds beter onder de knie krijgt. Benieuwd of Christophe Kerkhove zich met zijn Alpine A110 RGT tussen de 911’s kan mengen. Chris Vandamme wil zich in de eerste plaats amuseren met zijn oranje Alpine.

En dan is er nog de prestigestrijd tussen de lokale rijders Kurt Boone, Steve Bécaert en Frederik Lerminez, allemaal in een snelle Mitsubishi. Misschien moeten ze wel uitkijken voor de Rally3’s, 4×4’s van de nieuwe generatie, van onder andere Xavier Dekeyser, Olivier Decoene, Fred Berville en Dominique Bruyneel, die een opmerkelijke comeback maakt.

Het aftellen is begonnen. Zorg dat je erbij bent vanaf woensdagavond in Boezinge voor de Noël Franklin Shakedown (ruim 80 deelnemers) en op donderdag voor de Clarebout Potatoes Qualifying Stage en Shakedown in Nieuwkerke, waar je de unieke kans krijgt om Thierry Neuville nog eens in actie te zien in eigen land.

De deelnemers

De stages

Google Maps

De timing

Info en foto’s VZW SuperStage