TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team zal met de steun van WRC Promotor de getalenteerde jonge piloot Sami Pajari de kans geven om zijn debuut te maken op het hoogste rallyniveau wanneer hij volgende maand een GR YARIS Rally1 HYBRID bestuurt tijdens de Rally van Letland.

Pajari en bijrijder Enni Mälkönen zullen samen met drie vaste teams van het team in een extra vierde TGR-WRT-Yaris strijden op het snelle gravel-evenement, dat nieuw is op de kalender van het FIA World Rally Championship voor 2024.

De 22-jarige Finse piloot Pajari wordt beschouwd als een van de meest getalenteerde jonge talenten in de rallysport. Hij werd de jongste Junior WRC-kampioen ooit toen hij de titel behaalde in 2021, en vorig jaar behaalde hij zijn eerste WRC2-overwinning tijdens de Rally van Finland.

Sami wordt de tweede jongste piloot dit seizoen die steun krijgt van WRC Promoter, na Mārtiņš Sesks, van wie al is bevestigd dat hij tijdens zijn thuisronde in Letland een M-Sport Ford Puma Rally1 zal rijden, evenals tijdens de ORLEN 80ste Rally van Polen.

Voormalig WRC3-kampioene Enni Mälkönen zal het tempo bepalen en wordt de eerste vrouw die meerijdt op het hoogste niveau van de WRC sinds Isabelle Galmiche samenwerkte met Sébastien Loeb tijdens de EKO Acropolis Rally Griekenland 2022.

“We zijn verheugd om Sami Pajari te steunen bij het zetten van deze belangrijke stap in zijn rallycarrière”, aldus Peter Thul, Senior Director of Sport van de WRC Promoter. “WRC Promotor is, net als TOYOTA GAZOO Racing, zeer toegewijd aan het investeren in jong talent, en Sami heeft tijdens zijn reis in het WRC een uitzonderlijk potentieel getoond.”

TOYOTA GAZOO Racing-teambaas Jari-Matti Latvala voegde toe: “Dit jaar hebben we gezien dat Sami heel goed rijdt met onze GR Yaris Rally2 en we zouden graag zijn potentieel zien in onze Rally1-auto. Sami heeft grote stappen gezet en betere resultaten behaald, met een prachtig weekend op Sardinië. Hij laat niet alleen grote snelheid zien, maar voorziet onze ingenieurs ook van de feedback die ons helpt een steeds betere auto te maken voor al onze klanten.”

“Ik weet eerlijk gezegd niet waar ik moet beginnen, maar het voelt gewoon geweldig”, zei Pajari. “Het is een soort van opluchting, want dit is iets waar we al vele jaren naartoe werken. En het is gewoon heel uniek om te gebeuren en iets dat je maar eens in je leven tegenkomt waar we altijd voor hebben gewerkt.”

“Ik denk dat het voor mij een verstandige keuze is om dit in Letland te doen, omdat de etappes meestal snel en vloeiend zijn, iets waar ik normaal gesproken aan gewend ben, omdat ik opgroeide in Finland. Maar het is eigenlijk ook een nieuw evenement voor iedereen.”

Dit jaar heeft Pajari de nieuwe GR Yaris Rally2-auto bestuurd in de zeer competitieve WRC2-klasse, waar hij indruk maakte met podiumwinnende snelheid op alle ondergronden en tegelijkertijd gewaardeerde feedback gaf aan de ingenieurs. Tijdens de Rally Italia Sardegna van afgelopen weekend behaalde hij een indrukwekkende WRC2-overwinning en eindigde op de zesde plaats in het algemeen klassement.

Biografie

Sami Pajari (Driver)Enni Mälkönen (Co-driver)
Age 22
Born 1 December 2001 in Finland
Age 33
Born 25 September 1990 in Finland
Career highlights
2019: Finnish Rally Champion – SM3 class
2021: Junior WRC champion, 2 wins
2022: 2nd in WRC3, 3 wins
2023: 7th in WRC2, 1 win
(3rd in WRC2 Challenger, 4 wins)
2024: WRC2 with GR Yaris Rally2, 1 win
Career highlights
2018: First WRC rally
2021: First rally with Sami Pajari
2022: WRC3 co-drivers’ champion
2023: 7th in WRC2, 1 win
(3rd in WRC2 Challenger, 4 wins)
2024: WRC2 with GR Yaris Rally2, 1 win
WRC2 statistics
Starts: 14
Victories: 2
Podiums: 6
Stage wins: 41
Points: 159
WRC2 statistics
Starts: 15
Victories: 2
Podiums: 6
Stage wins: 41
Points: 159

Veel geluk Sami en Enni!

Info en foto’s Toyota Gazoo WRT Media