Thomas Martens aka The Ginger One (18) staat op scherp voor zijn eerste rally in Ieper.

Hasselt/Lommel/Ieper, 6 juni – Met (bijna) 18 lentes op de teller is Thomas ‘The Ginger One’ Martens nu ook officieel Belgisch rallyrijder én groot opkomend talent. Woensdag gaf hij in het gezelschap van bijna 400 aanwezigen het plechtige startschot van zijn carrière, met eind juni de eerste deelname aan de BRC (Belgian Rally Championship) Rally van Ieper. In juli start hij in de WRC van Litouwen als jongste Belg ooit. Martens wil niet alleen wereldkampioen worden, maar hoopt met zijn ‘Love For Rally. Rally For Love’ nog meer harten te veroveren voor de rallysport. In eigen land én wereldwijd.

Ontdek hieronder alvast een preview van de uitgebreide documentaire (weldra online) ‘It’s all about the people’, van de hand van videograaf Carlos Pimentel die de afgelopen jaren de rallypiloot en het team rondom hem van zeer nabij volgde.

DEBUUT IEPER

Hoe voel je je, nu het grote moment (rijbewijs, Ieper 1e rally in België) nadert?

Ik ben super enthousiast. Die eerste rally in België rijden, in Ieper bovendien, daar kijk ik al zo lang naar uit. Voor mijn rijexamen is het erop of eronder. Want geen rijbewijs is geen rally. Maar ik heb er het volste vertrouwen in dat het van de eerste keer lukt.

Wat verwacht je van Ieper? Meteen het podium op of gaat het om de ervaring an sich? ​

Ik wil in Ieper vooral plezier hebben en bijleren op het asfalt. Al blijft het ultieme doel natuurlijk winnen.

EVOLUTIE

Wat heb je in de manches van het Fins Kampioenschap vooral bijgeleerd: autotechnisch, mentaal en/of fysiek?

Het afgelopen jaar heb ik enorm veel bijgeleerd. Mijn rijtechniek is intussen heel goed. Het gaat nu om de kleinste details. Ik zie ook een verbetering in de nota’s. Die waren al heel goed, maar worden elke rally nog een stukje beter.

Ben je een andere Thomas ten opzichte van een jaar geleden?

Ik ben dezelfde Thomas, maar zodra die helm opgaat, is de mindset wel heel anders. Ik ben beter en sterker dan een jaar geleden.

Je hebt nog altijd de ambitie om wereldkampioen te worden. Waarom ben je daar zo van overtuigd?

Als mijn mindset juist is en ik er 100% voor ga, is niks onmogelijk. En ik heb een heel sterk team rond mij dat me met alles helpt. Mijn wapen? Normaal start je met rally op 18 jaar en begin je in het WRC rond je 26ste. Maar ik zat al achter het stuur toen ik 11 was. Ik heb dus 7 jaar voorsprong die niemand kan inhalen.

LOVE FOR RALLY. RALLY FOR LOVE

“Ik wil niet alleen sportief iets bijdragen, ik wil ook helpen om de mensen terug te verbinden met rally. Door de toenemende digitalisering is het minstens zo belangrijk om samen buiten te komen. ​ Er is niks zo mooi als samen rally te beleven. Het brengt je op de mooiste plaatsen in de wereld, waar je verschillende culturen ontdekt, alsook heerlijk eten en drinken. De sport is heel toegankelijk. Wij piloten staan heel dicht bij onze fans. Daar wil ik met ‘Love for Rally. Rally for Love’ iedereen aan herinneren. En terwijl ik de liefde verkondig voor mijn sport, verover ik harten om voor mij te supporteren.” ​

Thomas Martens

Info en foto’s BUZZ Media