1 auto, 4 verhalen.

Tegenwoordig vertelt Lancia 4 verhalen. De eerste is de samenwerking met Cassina, een Italiaanse uitmuntendheid op het gebied van hoogwaardig meubilair, die bijdraagt ​​aan de positionering van het merk in de premiummarkt. De tweede is een compleet en elegant assortiment, met een financieel aanbod waarmee het zich in het hart van de markt kan positioneren om zoveel mogelijk mensen exclusiviteit te bieden. Maar daar stopten we niet.


Vandaag 28 mei 2024 geeft Lancia een voorproefje van de Lancia Ypsilon HF, een krachtige versie van de eerste auto uit het nieuwe tijdperk van het merk, die in juni 2025 op de markt zal worden gebracht, en de Ypsilon Rally 4 HF, die de terugkeer van Lancia in de rallysport symboliseert!

“Lancia heeft altijd de harten van mensen veroverd vanwege zijn competitieve instelling, vertegenwoordigd door de emblematische modellen uit zijn verleden, die het tot het meest succesvolle merk aller tijden in de rallysport maakten. En dat sporthart klopt vandaag weer. Deze zelfde fans zullen de nieuwe Lancia-klanten van morgen zijn”, aldus Luca Napolitano, CEO van het merk Lancia.

Lancia Ypsilon

De Lancia Ypsilon HF is de uitdrukking van de meest competitieve en prestatiegerichte ziel van het merk. Lancia haalt opnieuw inspiratie uit zijn verleden en herinterpreteert dit om met grote ambitie naar de toekomst te kijken. Aangedreven door een 100% elektrische motor van 240 pk, met een acceleratie van 0 naar 100 km/u in slechts 5,8 seconden, wordt de Lancia Ypsilon HF gekenmerkt door een verlaagd postuur, bredere sporen en agressieve en gespierde vormen, geïnspireerd door emblematische en radicale auto’s die de geschiedenis van het merk hebben geschreven, met vormen en design ten dienste van prestaties.

De auto komt in juni 2025 op de markt. Na de Lancia Ypsilon HF zullen ook de Gamma en Delta een HF-versie krijgen.

Het HF-logo en de onstuitbare rit van het kleine olifantje

De Lancia Ypsilon HF zal opnieuw het HF-logo dragen, de historische signatuur van krachtige Lancia-modellen, voor het eerst geïntroduceerd in 1960 op de Autosalon van Genève, toen een groep gepassioneerde Lancia-eigenaren de “Lancia”-club oprichtte. (Hi-Fi betekent High-Fidelity), een exclusieve club gewijd aan de trouwste klanten van het merk en gereserveerd voor degenen die minstens zes nieuwe Lancia’s hadden gekocht. Het HF-logo werd toen een onderscheidend element van de HF Squadra Corse Lancia, opgericht in 1963 door Cesare Fiorio met een paar gepassioneerde piloten en Lancistes, een team dat talloze overwinningen voor het merk heeft behaald.

Het historische logo bestaat uit de hoofdletters HF, wit op een zwarte achtergrond, met vier kleine rode olifanten rennend en onderaan, in hoofdletters, de woorden SQUADRA CORSE, wit op een rode achtergrond. Het olifantje werd gekozen als geluksbrenger, gezien de legende dat deze dieren, eenmaal begonnen aan de race, niet meer te stoppen zijn en zo een symbool worden van prestatie en rijplezier.

Het nieuwe HF-logo, dat in maart in zijn herziene versie werd onthuld, herinterpreteert het historische logo en maakt het eigentijds: de samenstellende elementen van het merk zijn de symbolen van de Lancia-traditie die nu vereenvoudigd zijn, zowel in termen van lijnen als vormen, waardoor een nieuw evenwicht ontstaat, in staat om innovatie, premium en Italianiteit uit te drukken met een vleugje eclecticisme, met het grootste respect voor de essentiële tradities van het merk.

Lancia valt opnieuw aan in Rallye 4

Vanaf vandaag zullen de harten van veel rallyfans en liefhebbers weer kloppen. Lancia heeft besloten terug te keren naar de wereld van de rally’s, te beginnen bij de basis van de competitie, bij Rally 4, het kloppende hart van de rallysport: een categorie die passie in zijn puurste vorm vertegenwoordigt, met jonge piloten die net beginnen. Hun carrière met passie om de professionals van morgen te worden. Een nieuw begin in perfecte Lancia-stijl, gekenmerkt door ambitie, pragmatisme en nederigheid, in lijn met de missie en het DNA van het merk.

Lancia blijft het meest succesvolle merk aller tijden in de rallywereld, met 15 Wereldkampioenschappen Rally, drie Wereldkampioenschappen Endurance Fabrikanten, een 1000 Miglia, twee Targa Florio’s en een Carrera Panamericana. De Lancia Ypsilon Rally 4 HF is voorzien van een 1,2 liter 3-cilinder turbomotor met 4 kleppen per cilinder en levert 212 pk. Met voorwielaandrijving met een mechanische versnellingsbak met 5 versnellingen en een mechanisch zelfremmend differentieel is dit krachtige model de ideale oplossing voor alle rallyliefhebbers, maar ook een serieuze kanshebber voor piloten die streven naar de overwinning in de categorie R4 en in de tweewielaangedreven kampioenschappen.  

Het “LANCIA CORSE HF”-logo

Op de Lancia Ypsilon Rally 4 keert naast het HF-logo ook het ‘LANCIA CORSE HF’-logo, de legendarische signatuur van racewagens, terug. Lancia werd geïnspireerd door dit historische logo, geherinterpreteerd op een eigentijdse toon om naar de toekomst te kijken, in lijn met het wedergeboorteplan van het merk.

De letters van het woord CORSE worden nu uitgedrukt in een speciaal voor dit doel gemaakt lettertype.

De logo-afbeeldingen, in een schuin lettertype, zijn bedoeld om snelheid uit te drukken, typisch voor de racewereld, en creëren stilistische samenhang met de vorm van het HF-logo.

De kleuren, zwart en wit, weerspiegelen ook het origineel.

Het logo kan in een horizontale en verticale variant worden gebruikt.

Of de geschiedenis herhaalt zich ….

Dit is de filmische voorstelling van het rally-monstertje

Bron en foto’s Stellantis / Lancia