Pierre-Manuel Brasseur eerste winnaar van het seizoen!De Stellantis Motorsport Rally Cup Belux 2024 werd in het kader van de 41ste editie van de Rallye de Wallonie op gang getrokken.

Op het snelle parcours, dat door de wisselende weersomstandigheden nog lastiger werd gemaakt, ging het er ontzettend spannend aan toe!  Het is ondertussen een traditie geworden: de strijd op de klassementsproeven wordt voortaan met tienden van een seconde beslist.

Tijdens de eerste proeven op zaterdagochtend kruisten Pierre-Manuel Brasseur en Hugo Cravillon (Opel Corsa Rally4) op indrukwekkende wijze de degens met Tom Heindrichs en Jonas Schmitz (Opel Corsa Rally4). De twee duo’s zouden uiteindelijk zo goed als alle snelste tijden van de eerste dag op hun naam zetten, enkel KP7 lieten ze aan Jonas Dewilde en Jens De Splenter (Opel Corsa Rally4).  

Dat het er ongelooflijk intens aan toe ging, werd ook bewezen door het verschil tussen de leiders: zelden was dat groter dan enkele tienden van een seconde. Meer nog: in KP9, de derde passage op Mohiville-Nettinne tikten Brasseur en Heindrichs perfect gelijk aan! Uiteindelijk sloot de jongeman uit Sankt Vith als leider de eerste dag af met amper 1,6 seconden voorsprong op Brasseur. 

Op zondagochtend gingen ze allebei op hun elan door… maar bij de eerste doortocht op de KP van Nannine gingen ze ook beiden in de fout! Gelukkig konden zowel Tom Heindrichs als Pierre-Manuel Brasseur hun weg verder zetten. Tijdens de volgende klassementsproeven reed Brasseur geleidelijk aan weg van Heindrichs, om het uiteindelijk met 25,4 seconden voorsprong te halen.

De Rallye de Wallonie mag dan wel zijn verdict hebben gekregen, het vervolg van het seizoen belooft razend spannend te worden! “Hier heb ik geen woorden voor”, stelde Pierre-Manuel Brasseur, die bij zijn debuut in de Stellantis Motorsport Rally Cup Belux meteen wist te winnen. “We hadden voor de start gewoon nog nooit met de auto gereden. Samen met mijn co Hugo Cravillon mikten we op een plaats bij de eerste vijf. Het liep iets anders, en uiteindelijk wisten we zelfs te winnen! Ik wil dan ook het hele team van CRT Sport feliciteren en bedanken, ze hebben schitterend werk geleverd. Nu moeten we nog een paar details bijvijlen om het rijgedrag van de Opel Corsa Rally4 helemaal onder de knie te krijgen, waarna we ons kunnen richten op de volgende uitdaging, de Sezoensrally in Bocholt.”

In het spoor van Brasseur en Heindrichs wisten tijdens de Rallye de Wallonie ook twee andere jonge wolven indruk te te maken. Jonas Dewilde, ruim leider in het Junior BRC, bezette uiteindelijk het derde podiumtrapje, terwijl Maxim Decock en Tom Buyse (Opel Corsa Rally4) niet minder dan drie scratches lieten optekenen. Een opsteker na het schrikwekkende momentje aan het eind van KP1 in Mohiville! Het bleek uiteindelijk nog allemaal mee te vallen, maar er zal in de toekomst zeker met hen rekening moeten worden gehouden. De Slovenen Mark Skulj en Rebeka Kobal (Opel Corsa Rally4) reden bij hun debuut op de Belgische rallywegen naar een plaats in de top 5. We zien ze terug in de Sezoensrally, nadat ze eerst een wedstrijd op eigen bodem zullen afwerken. Kwestie van het nodige competitieritme op te doen. De jonge Duitser Lukas Thiele (Opel Corsa Rally4), met Ann Felke aan zijn zijde, zorgde met de punten voor de zesde plaats voor blije gezichten in het door de familie gerunde team. Hij bleef voor Steven Spittaels en Gilles Hendrick (Peugeot 208 Rally4) – die zich in de regen niet zo thuis voelden – en het duo Manuel Merlevede/Thomas Cloet (Opel Corsa Rally4), die door problemen met de stuurbekrachtiging wat tijd verloren.

Er viel slechts één opgave te noteren in de Rallye de Wallonie, die van Luxemburger Steve Fernandes (Peugeot 208 Rally4) en co Florian Volvert, die met een nukkig differentieel verkozen de handdoek te gooien.

“De balans na deze eerste manche van de Stellantis Motorsport Rally Cup Belux 2024 is meer dan positief”, stelt coördinator Davie Meert. “Pierre-Manuel Brasseur en Tom Heindrichs vochten een spannend duel uit, en iedereen heeft er heel wat van opgestoken. Vanaf de Sezoensrally krijgen we nog meer beloftevolle jonge rijders aan de start, zoals Lander Depotter en Benoit Verlinde. Ook de Ier Niall O’Sullivan, vorig jaar al aanwezig, maakt op de atypische proeven rond Bocholt zijn comeback.” En bovendien hoeven we niet eens drie weken te wachten op de Sezoensrally…

Info en foto’s Stellantis Motorsport Rally Cup Belux Media / BRC.

My Video JoHu Media / YouTube