Hij heeft zijn bijnaam, die hij kreeg toen hij in de Formule 1 reed, wellicht nooit zoveel eer aangedaan als vandaag. Jos Verstappen is immers na de eerste dag van de Rally van Wallonië autoritair leider in de wedstrijd. De Nederlander kende niet het minste probleem, ontdekte de proeven tijdens de eerste ronde en verhoogde daarna stelselmatig het ritme. Jos “The Boss” klokte 4 snelste tijden van de elf proeven die op zaterdag verreden werden. Adrian Fernémont opende de wedstrijd met vier snelste tijden, maar deze namiddag ging de pop-off valve regelmatig open en een lekke band bij de laatste doortocht op de proef van Curpet kostte hem nog wat meer tijd. De Citroën-piloot volgt voortaan op 12″ van Jos Verstappen.

Achter hen was er ook een felle strijd. Na de opgave van Stéphane Lefebvre, die de transmissie brak bij het begin van de tweede ronde, leek Cédric Cherain het best geplaatst om mee te strijden voor de leidersplaats. Helaas reed hij lek bij het begin van de derde ronde in Mohiville, waardoor de Hyundai-piloot 30 seconden verloor. Daardoor viel hij even terug naar de 7de plaats, maar met een derde snelste tijd is Cherain weer opgerukt naar de 5de plaats op 38 seconden. Hij staat wel minder dan 8 seconden achter Maxime Potty, die blij is met de derde plaats nadat hij in het begin van de wedstrijd ook een halve minuut verloor door een schuiver. En Cherain volgt op 3″6 van Bastien Rouard, uitstekend 4de met zijn Hyundai. Reynvoet, John Wartique, Vincent Verschueren en Cédric De Cecco staan verder in de top 10. Ze lijken niet in staat om morgen nog mee te strijden voor een plaats op het podium.

Fred Miclotte knalde op de allerlaatste proef van de dag, KP 11 in Crupet, frontaal op een grote strobaal van de chicane. De Skoda was zwaar toegetakeld en de crash zorgde voor de neutralisatie van de proef voor alle wagens van Divisie 1. Er werd een normtijd toegekend aan alle wagens vanaf de Hyundai van Bastien Rouard. Morgen, zondag, bevat de slotdag nog 3 ronden van 3 klassementsproeven, goed voor bijna 90 km tegen de chrono. Dat wil zeggen dat er nog niets beslist is! In RGT heeft Kris Princen nog steeds de eerste plaats in handen.

In de Stellantis Cup was de strijd voor de leidersplaats de ganse dag bijzonder spannend. Na 11 proeven heeft Tom Heindrichs amper 1″6 voorsprong op Pierre-Manuel Brasseur, die zijn eerste wedstrijd rijdt met de Opel Corsa Rally4. De derde plaats is in handen van Jonas Dewilde. Nard Ippen is leider in de Clio Trophy. 59 wagens van de 72 teams die van start gingen, hebben vanavond de finish gehaald in Jambes.

De laatste klassementsproef in Divisie 2 werd geannuleerd. Jérôme Septon (Peugeot 208 Rally4) behaalde een overtuigende overwinning, met meer dan 3 minuten voorsprong op zijn dichtste achtervolger, Olivier Leroy in een Renault Clio.

Info en foto’s BRC Media