De titelstrijd in het Belgisch rallykampioenschap, het Kroon-Oil Belgian Rally Championship, gaat dit weekend in alle hevigheid verder in de Rally van Wallonië. Na twee Divisie 2-manches, staat is de klassieker rond Namen de tweede wedstrijd van het Divisie 1-kampioenschap. Alle toppers komen aan de start en het belooft een bikkelharde strijd te worden op de 20 snelle klassementsproeven.

De Rally van Wallonië is de eerste tweedaagse wedstrijd van het seizoen. De wedstrijd gaat zaterdag 27 april op 8h van start. De openingsdag telt 11 proeven, drie keer Mohiville-Nettinne (14,914 km), Natoye (8,83 km) en Crypte (5,79 km) en twee keer Wartet (6,98 km), samen goed voor 105,59 km tegen de chrono. Op zondag 28 april volgen vanaf 7h nog eens 9 klassementsproeven, verdeeld over drie ronden van drie proeven (89,87 km), Naninne (8,86 km), Fernelmont-Eghezée (12,96 km) en Vedrin (8,12 km). Die laatste proef in Vedrin, verreden om 15h08, is trouwens ook de Powerstage waar extra punten te verdienen zijn voor de vijf snelste rijders (5-4-3-2-1 punt).

In totaal schreven 73 teams zich in voor de D1-wedstrijd, waarvan een derde met topwagens in de categorieën RC2 en RGT. Aan kwaliteit dus geen gebrek. Het veld wordt aangevoerd door de drie winnaars van de drie eerste wedstrijden van het seizoen, met Niels Reynvoet, de huidige leider in het BRC na winst in de TAC Rally, Cédric Cherain, winnaar in Haspengouw met zijn Hyundai, en Jos Verstappen, laureaat op de snelle proeven van de Rallye des Ardennes. Titelverdediger Maxime Potty, dit seizoen twee keer nipt verslagen, wil zijn palmares aanvullen in Jambes.

Naast de vier absolute topfavorieten, tellen we nog een handvol outsiders met winstkansen. Te beginnen met tweevoudig kampioen Adrian Fernémont, die in eigen streek altijd bij de kanshebbers behoort in zijn Citroën C3 Rally2, en Cédric De Cecco, die in zijn Citroën vorig jaar als leider aan de slotdag begon, tot de motor hem in de steek liet. Zij zijn gebrand op een goed resultaat, net als Bastien Rouard, die in Dinant een quasi zekere overwinning door de vingers voelde glippen door lekke banden. Vincent Verschueren, die altijd geniet van de hoge snelheden op de proeven rond Namen, bewees in Tielt dat hij opnieuw de aansluiting gevonden heeft met de absolute top.


Voor John Wartique hebben de vloeiende, natuurlijke proeven van de Rally van Wallonië ook geen geheimen meer. Vorig jaar stond hij al op het podium in Jambes. Bij droog weer zal rekening gehouden moeten worden met de VW-rijder. Fred Miclotte, een aangename verrassing in Haspengouw, voelt zich voorlopig minder in zijn sas op de erg snelle proeven. Hij zal een afwachtende strategie hanteren, net als Kurt Boone, die al twee keer van de baan ging met zijn Ford Fiesta R5. Boone zoekt vertrouwen bij zijn debuut in Namen, net als Roger Hodenius, die vorige week van de baan ging in Wales, en die andere Boonen, Tom Boonen, die in Haspengouw op zoek was naar meer constante in zijn tijden.

Met zijn Citroën C3 Rally 2 mogen we Emile Breittmayer ook dicht bij de Top 5 verwachten, net als thuisrijder Thibaud Mazuin, die kan rekenen op de prima nota’s en tips van Sam Maillen. Jimmy D’hondt, Sébastien Incardona, Emmanuel Gonay (allemaal Citroën) en de Škoda-rijders Etienne Monfort en Florent Hontoir maken het lijstje Rally2’s vol.

Om maar te zeggen dat het bikkelen wordt voor een plaats in de Top 10, want er staan nog 7 bijzonder snelle Porsches aan de start. De GT’s kunnen bij droog weer hun pk’s goed benutten op de snelle proeven van de Rally van Wallonië. Voor toptijden mogen we rekenen op Kris Princen, die zich goed voelt in de Porsche 991 GT3. Princen wil het enkele Rally2’s knap lastig maken. In de GT-categorie krijgt hij weerwerk van de 991 Gt3’s van Romain Delhez, Glenn Janssens, Henri Schmelcher en Valentin Brahy, terwijl Olivier Collard en Laurent Léonard met een 997 GT3 aan de start komen.

Naast de strijd voor de algemene zege, is er nog veel meer te beleven in deze 41ste Rally van Wallonië, zoals de strijd in de Stellantis Motorsport Cup, de Clio Trophy, het Junior BRC, het Historic BRC en de demo van de Rally4Passion.

Kortom, er zal hard gestreden worden voor de punten in het Kroon-Oil BRC Divisie 1 in deze Rally van Wallonië, waar het spektakel vrijdagmiddag al begint met de shakedown.

Info en foto’s BRC Media