Van de sneeuw naar de tropische warmte en regen van Afrika …. De rijders hadden alvast 6 weken om er aan te wennen.

Safari Rally Kenya (19 KP’s of 367,76 km), dat verplaatst werd van einde juni tot eind maart, begint woensdagochtend met de Shakedown. De volgende dag gevolgd door de superspecial in de buitenwijken van Nairobi, die rond het middaguur wordt gereden. Er zijn dan drie competitiedagen, telkens met twee lussen van drie klassementsproeven, gelegen op ongeveer twee uur ten noordwesten van de Keniaanse hoofdstad.

Er zijn een klein aantal van 29 deelnemers geregistreerd, waaronder 9 Rally1 en 14 Rally2-teams. Onder de negen Rally1’s vinden we drie Toyota Yaris Rally1’s met Rovanperä, Evans en Katsuta. Ook drie Hyundai i20 Rally1’s toevertrouwd aan Neuville, Tänak en Lappi. Tenslotte bij M-Sport drie Ford Puma Rally1’s bestuurd door Fourmaux, Grégoire Munster en Serderidis (die privé zal worden ingeschreven). In tegenstelling tot de eerste twee evenementen van 2024 zullen we slechts 13 WRC-2’s terugvinden, waaronder Solberg, Ciamin, Greensmith en Kajetanowicz om de voornaamste te noemen. Vergeten we ook niet de deelname van Charles Munster en Loïc Dumont in de “zebra” Hyundai i20 Rally2.

📸 M-Sport Media

Thierry Neuville, de huidige leider, zal vrijdag de moeilijke taak hebben om de proeven te openen, terwijl Toyota, ongeslagen in Kenia sinds zijn terugkeer in 2021, zal proberen de trend aan het begin van het seizoen te keren na twee keer de winst te mislopen tegen Hyundai.

📸 Toyota Gazoo Racing DAM

De belangrijkste deelnemers

Rally1:

  • Toyota: Kalle Rovanperä, Elfyn Evans, Takamoto Katsuta
  • Hyundai: Thierry Neuville, Ott Tänak, Esapekka Lappi
  • M-Sport: Adrien Fourmaux, Grégoire Munster en privé Jourdan Serderidis

Rally2:

  • Škoda Fabia RS Rally2: Oliver Solberg, Kajetan Kajetanowicz, Gus Greensmith, …
  • Toyota GR Yaris Rally2: geen
  • Hyundai i20 N Rally2: Nicolas Ciamin, Charles Munster
  • Citroën C3 Rally2: Diego Dominguez
  • Ford Fiesta Rally2: Carl Tundo, Georgios Vasilakis

📸 Škoda Motorsport

▶️ Rally Live ◀️

Timing

https://www.ewrc-results.com/timetable/56095-safari-rally-kenya-2024/

Deelnemerslijst 2024 in pdf (laatste versie):

Kaarten:

Google Maps Kaart

KP-analyse by Pirelli:

Bandeninfo Pirelli

Zelfs in het ergste geval is de zachte compound Scorpion KX RWC SA de meest geschikte keuze, omdat deze is ontworpen om grip te garanderen in de meest gladde omstandigheden en op nat wegdek, en de juiste balans biedt tussen prestaties en veerkracht, zoals al aangetoond op andere rally’s . De harde compound Scorpion KX WRC HA is de optieband, geschikt voor schurende oppervlakken en langere etappes.

Iedere piloot in de WRC1 heeft de beschikking over:

  • 28 prime-banden en 8 opties toegestaan. Een ploeg kan ervoor kiezen om het aantal optiebanden met 12 te verhogen, in welk geval de hoofdtoewijzing met 4 wordt verminderd.

Pirelli levert ook banden aan de andere vierwielaangedreven auto’s, waaronder de WRC2/3 en de Juniors. Deze hebben de beschikking over:

  • De Rally2-auto’s kunnen de Scorpion K6B-band (zacht) en de K4B (hard) gebruiken, terwijl Rally3 de K6A (zacht) en K4A (hard) ter beschikking heeft. Voor deze klasses bedraagt ​​de toewijzing respectievelijk 26 en 8 banden voor de prime en optie. De bemanningen kunnen ervoor kiezen om dit laatste te verhogen naar 12, terwijl het prime-niveau met 4 wordt verlaagd.

2022 FIA World Rally Championship Round 06, Safari Rally Kenya 23-26 June 2022 X Photographer: Vincent Thuillier Worldwide copyright: Hyundai Motorsport GmbH

Info: Volg de Safari Rally Kenya WRC – FIA World Rally Championship 2024 de komende dagen via de Facebook, X en Threads pagina van JoHu Media.

Enkel voor de Europese WRC-Rally’s waar ik zelf niet aanwezig ben is er de live-pagina!

Info WRC / Pirelli / Toyota Gazoo DAM / Hyundai MS / M-Sport Media.