• 59ste ADAC Rallye Erzgebirge luidt het DRM-seizoen 2024 in met 68 Teams.
  • Topploegen jagen op prijzen in vier klassen en twee speciale klassementen.
  • Nieuwe DRM Masters-rating met debuut op moeilijke asfalt- en gravelwegen.

De 59ste ADAC Rallye Erzgebirge biedt fans het volledige autosportprogramma tijdens de traditionele DRM-seizoensopener op 15 en 16 maart 2024. De eerste tourstop in Saksen is een echte duurtest voor de 68 teams. De beste Duitse rallyrijders, buitenlandse toppers en ambitieuze amateurs hebben een 137,62 kilometer snelle race voor de boeg.

Kampioensduel tussen Marijan Griebel en Julius Tannert

Marijan Griebel werd vorig jaar na een overtuigende prestatie voor de derde keer Duits rallykampioen. Ook dit seizoen is de Hahnweiler met bijrijder Tobias Braun in de Škoda Fabia RS Rally2 een grote titelkandidaat.

“Ik wil mijn titel verdedigen, mijn naaste concurrent is Julius Tannert. Bij de start in het Erzgebirge voel ik weinig druk. Dat heeft Julius, want hij moet als lokale held winnen in zijn thuisstreek. “Ik probeer hem te puchen en wil op het podium komen”, legt de 34-jarige uit.

Merkcollega Julius Tannert wil samen met bijrijder Frank Christian een goede start maken in zijn thuisrace. “We willen voortbouwen op de start van het seizoen 2023, toen we de Erzgebirge Rally wonnen. Aan de start van een kampioenschap beginnen is lastig, je wilt geen fouten maken. Voor mij is het altijd iets heel bijzonders om voor de thuisfans en sponsors te rijden”, aldus de 33-jarige runner-up uit Zwickau. Ook het sterke Deense duo Kenneth Madsen en Mette Felthaus (Citroën C3 Rally2) maakt goede kans op de overwinning in Saksen.

Dit is nieuw in het DRM

De 59ste ADAC Rallye Erzgebirge is de eerste van zeven stations in het Duitse rallykampioenschap. Voor alle klassen staan ​​zes stops op het programma en deelnemers aan de DRM, DRM2 en DRM Masters gaan op 25 mei 2024 ook de Hunsrück Rally aan. De eendaagse sprint staat voor het eerst op de kalender en beslaat zo’n 70 kilometer volgens het Rally 70-format. Een ander DRM-debuut wordt gevierd tijdens de ADAC Ostsee Rallye, die op 6/7 september plaatsvindt. Dit is de laatste stop en seizoensfinale.

De DRM Masters worden dit seizoen als een extra speciaal klassement geïntegreerd in het Duitse rallykampioenschap en vieren hun première op de “Erze”. Piloten van 40 jaar en ouder komen in aanmerking om deel te nemen, zittend in de cockpit van ultramoderne en beproefde RC2-voertuigen en zorgen voor nog meer rallyspektakel.

Starters in de hoogste DRM-klasse kunnen extra punten verzamelen op de nieuw gelanceerde Pop-Up Power Stage. Voor welke WP het gebruikt gaat worden, wordt pas binnenkort bekend gemaakt. De top drie van deze proef wordt beloond met respectievelijk drie, twee en één punt.

Daarnaast blijft de Power Stage in gebruik voor DRM, DRM2 en DRM Classic, dit wordt voorafgaand aan het evenement bepaald. De winnaar van deze klassementsproef krijgt vijf punten, de volgende piloten tot en met de vijfde plaats krijgen ieder één punt minder.

Twaalf klassementsproeven, onverharde wegen, onvoorspelbaar weer

Bij de 59ste ADAC Rallye Erzgebirge hebben de teams 137,62 kilometer voor de boeg. De erestart vindt vrijdag om 16.55 uur plaats op Markt Stollberg. Daarna gaan we naar de eerste test op het Jahnsdorf toeschouwerscircuit, de vierde en laatste klassementsproef van de dag vindt in het donker plaats in Gelenau. Zaterdagochtend worden de starters om 08.25 uur met gravel verwelkomd in Oberdorf, voordat er weer een circuit volgt in Bad Schlema. De laatste van de acht klassementsproeven van de dag voeren het veld naar het bovenste Ertsgebergte. Het onvoorspelbare weer, dat in het verleden voor “witte” hellingen zorgde, kan hierbij een belangrijke rol spelen. De winnaars worden rond 19.00 uur na in totaal twaalf klassementsproeven aan het publiek gepresenteerd op de finish op de Stollberg-markt. De officiële prijsuitreiking vindt vanaf 22.00 uur plaats in “Arnolds Café Am Airport” (Jahnsdorf). Daarna is er een rallyfeest met deelnemers, fans en helpers. Toegang is gratis. Een 68 pagina’s tellend programmaboekje met alle informatie voor toeschouwers, routekaarten en startlijsten is verkrijgbaar bij 40 kaartverkooppunten (voornamelijk benzinestations) in Chemnitz, het Erzgebirge en omgeving.

Toch wel vrij uitzonderlijk in het DRM ook 1 Belgisch team dat debuteert in de Opel Corsa Rally4 van Fs-Sport nml. Lander DHaene en co Ward Hanssens #35.

Info ADAC DRM 2024