Rallye des Ardennes 2024

De Rallye des Ardennes is zaterdag de eerste wedstrijd van het Kroon-Oil Belgian Rally Championship Divisie 2. De top van de affiche wordt ingenomen door 9 wagens van de topklasse Rally2. Hun rijders kunnen in één wedstrijd van Divisie 2, de Rallye des Ardennes of de TAC Rally, een 8ste resultaat scoren dat mee ingebracht kan worden naast de 7 resultaten die ze kunnen behalen in Divisie 1.

Om het in mensentaal te zeggen: het zijn de Rally2-bolides die ongetwijfeld voor de algemene overwinning gaan strijden op de snelle proeven rond Dinant. Maxime Potty, regerend Belgisch kampioen en knap tweede in Haspengouw op 3 seconden van winnaar Cédric Cherain, is met zijn Citroën C3 de logische favoriet. In deze regio moet hij wel rekening houden met Bastien Rouard, die vorig seizoen een erg knappe tweede plaats behaalde met zijn Hyundai achter Georg Linnemae uit Estland. Een derde kanshebber op de zege is Jos Verstappen, de Nederlander die afgelopen weekend met zijn Škoda Fabia RS de snelste was in Hannuit.

Aan outsiders geen gebrek. Denk maar aan Sébastien Bedoret, in Haspengouw nog ouvreur van Verstappen en deze keer een serieuze concurrent in een Škoda van SXM. Bedoret heeft zeker de snelheid, maar heeft hij ook het ritme om meteen vooraan mee te doen. Jourdan Serderidis, die zijn schouders mee onder dit evenement zet, staat opnieuw met de Volkswagen Polo GTi Rally2 aan de start. Nog een kanshebber op een dichte ereplaats.

Thibaud Mazuin wil in zijn Škoda Fabia de aansluiting maken met de kopgroep. Dat is zeker ook de ambitie van Roger Hodenius, die aan zijn seizoen begint in Dinant, en van Nicola Stampaert, die deze week de nieuwe decoratie van zijn Škoda presenteerde. Richard Pex kan een goede zaak doen in het Master-klassement, al zal hij dan vooral af moeten rekenen met zijn “makkers” Jos Verstappen en Roger Hodenius, maar ook met Jourdan Serderidis.

In Dinant komen drie jongeren aan de start die punten willen scoren voor het Junior BRC. Na zijn overwinning in Haspengouw, heeft Jonas Dewilde, de titelverdediger, al heel wat vertrouwen opgedaan aan het stuur van zijn Opel Corsa Rally4. Maar, het spannende duel in de Rally van Haspengouw bewees ook dat Maxim Decock een gooi kan doen naar de overwinning met eenzelfde Opel Corsa Rally4. De West-Vlaming had zich aanvankelijk ingeschreven voor de Rallye du Touquet, verreden tijdens hetzelfde weekend, maar hij zal toch aan de start komen in Dinant. De twee Opel-rijders krijgen weerwerk van de 25-jarige Corentin Fiasse, die met zijn Peugeot 208 Rally4 de proeven van de Rallye des Ardennes zal ontdekken.

Kortom, met 41 ingeschreven deelnemers ontbreekt het aan kwantiteit op de affiche, maar niet aan kwaliteit, want vooraan zal het hard gaan op de snelle, uitdagende proeven van de 70ste Rallye des Ardennes.

De Timing

De deelnemerslijst

Onboards

Info BRC Media / Écurie Bayard