Het is al het vijfde seizoen sinds de introductie van de Clio Rally5 en voor dit jaar zullen niet minder dan 38 teams de Clio Trophy France Asphalte aanvatten in de Rallye Le Touquet Pas-de-Calais. Titelhouder Benjamin Stirling zal zijn debuut maken met de Clio Rally3 in het Franse rallykampioenschap op dezelfde wegen waar vijfentwintig junioren zullen strijden om hem op te volgen en een officieel programma te winnen in 2025.

Na laureaten als Anthony Fotia, Romain Di-Fante, Thomas Chauffray en Benjamin Stirling die intussen al een stap verder hebben kunnen zetten in hun carrière, belooft de Clio Trophy France Asphalte een nieuwe spannende editie met zijn groep die kwantiteit en kwaliteit samenbrengt.

Benjamin Barnouin, tweede na Benjamin Stirling, is een van de logische favorieten voor de overwinning, maar de Vauclusiaan van het GMC Compétition-team weet dat een van zijn belangrijkste rivalen op de klassementsproeven in Pas-de-Calais wel eens Arthur Pelamourgues zou kunnen zijn. Laatstgenoemde, winnaar van de Jean Ragnotti Power Stage Trophy in 2023, leidde twaalf maanden geleden de openingsronde voordat hij in de laatste kilometers van het parcours een fout maakte. De Fun Meca Sport-piloot is dan ook vastbeslotener dan ooit om revanche te nemen om in stijl aan zijn seizoen te beginnen.

Tegenover hen zal Sébastien Loeb Racing de door Benjamin Stirling verworven kroon verdedigen. Yoan Corberand, tweede vorig jaar op Le Touquet, wil zijn campagne goed beginnen, net als Nicolas Hebrard, nu genavigeerd door Amandine Borderie, die al succes boekte in de Clio met Tom Pieri en Jean-Sébastien Vigion. Ook de mannen van Dominique Heintz en Jean-Philippe Nicolao zullen met Maxime Krasnobaev en Amaury Facchinetti een beroep kunnen doen op beloftevolle Junioren, zonder Maxime Dojat, die komt uit de klimkoersen, te vergeten.

In een evenement dat bekend staat om zijn lastige wegen en omstandigheden, kan ervaring in het voordeel werken van meer ervaren deelnemers. Als Romain Fostier, Julien Deslauriers en Jérôme Janny het goed hopen te doen, wordt de lijst met kanshebbers voor de overwinning steeds groter in aanwezigheid van Tom Vauclare, Enzo Beschet en Samuel Lay, allemaal vastbesloten om het seizoen van hun opmars te markeren. Tegelijkertijd zullen Jean-Claude Pietri, Martin Massé, Calvin Lucas, Lucas Zielinski, Maxence Potard, Paul Dachicourt en Quentin Roger – een echte local van het podium – vertrouwen op hun kennis van de speciale etappes die Thomas Santiago, Rémy Narbon en Charlotte Olea zullen ontdekken.

Verschillende nieuwelingen in Clio Trophy France Asphalte zullen proberen voor een verrassing te zorgen, zoals Andrea Pelini na zijn zegevierend debuut tijdens de Rallye des Routes du Nord, of Robin Mercier, Julien Labonde, Néo Rivallant en Teddy Turco, allemaal briljant in de Coupé de France des Rallyes. Ook de Corsicaan Marc Pompei zal nauwlettend in de gaten worden gehouden tijdens zijn eerste ronden op het vasteland van Frankrijk, terwijl ook David Jeanne, Anthony Diel en Nicolas Vanderweerde zich zullen willen onderscheiden voor hun eerste deelname aan de Clio Trophée.

Bij de Masters zal de strijd woeden om Mike Souvigné op te volgen. Franck Giraud werd vorig jaar tweede in deze categorie op Le Touquet en mikt logischerwijs op de overwinning tegen Willy Mathey, Jean-Pierre Lejeune en Philippe Janvier, en keert na twintig jaar afwezigheid terug op het evenement. Het deelnemersveld wordt compleet gemaakt door Frédéric en Romain Misiek, vader en zoon die zich beiden voorbereiden op hun eerste start in Le Touquet.

De Clio Trophy Asphalte France, een ideale springplank, zal titelverdediger Benjamin Stirling zijn officiële programma laten lanceren met de Clio Rally3 na zijn Junior-titel. De Elzasser zal daarom de wereld van de vierwielaandrijving ontdekken met zijn rijtuig voorbereid door Sébastien Loeb Racing en gekleurd in de Castrol-kleuren, een trouwe partner van Renault’s klantencompetitieactiviteiten. Drie andere Clio Rally3’s, waaronder die van Thomas Chauffray, technisch ondersteund door Alpine Racing en Michelin Motorsport, zullen ook aanwezig zijn, evenals een Clio Rally4. Renault zal opnieuw het meest vertegenwoordigde merk zijn in het FFSA Frans Rally Kampioenschap.

De Le Touquet – Pas-de-Calais Rally begint vrijdag met een lus van vier klassementsproeven, die allemaal laat in de middag worden herhaald. Op zaterdag zullen de ploegen drie getimede sectoren aanpakken die ze tweemaal moeten rijden, waaronder Hucqueliers – Inxent, de langste test van het parcours met 22,95 km en de scène van de Jean Ragnotti Power Stage, waarbij tot tien bonuspunten op het spel staan.

De Deelnemers in de Clio Trophée
#64 Benjamin Barnouin – Romain Garel (J)
#65 Yoan Corberand – Pauline Compozieux
#66 Arthur Pelamourgues – Bastien Pouget (J)
#67 Tom Vauclare – Frédéric Vauclare (J)
#68 Romain Fostier – Ophélie Abchiche
#69 Nicolas Hebrard – Amandine Borderie
#70 Julien Deslauriers – Amandine Brunel
#71 Enzo Beschet – Emmanuel Guinchard (J)
#72 Jean-Claude Pietri – Jean-François Muselli (J)
#73 Samuel Lay – Cédric Pirotte (J)
#74 Amaury Facchinetti – Léo Lhomme (J)
#75 Franck Giraud – Sylvain Guillaume (G)
#76 Jérôme Janny – Aurélien Beaudouin
#77 Martin Massé – Melvine Pitois (J)
#78 Andrea Pelini – Jean-Louis Hottelet (J)
#79 Robin Mercier – Tom Pinchon (J)
#80 Willy Mathey – Maëlle Casays (G)
#81 Calvin Lucas – Manon Perrin (J)
#82 Thomas Santiago – Guillaume François (J)
#83 Lucas Zielinski – Clémence Favy (J)
#84 Marc Pompei – Enzo Mahinc (J)
#85 Julien Labonde – Emma Bonnemort (J)
#86 Maxence Potard – Albin Goutry-André (J)
#87 Teddy Turco – Caroline Puel (J)
#88 David Jeanne – Stéphanie Rivallant
#89 Anthony Diel – Yannis Gosselin
#90 Nicolas Vanderweerde – Thiers Closter
#91 Paul Dachicourt – Adèle Dachicourt (J)
#92 Philippe Janvier – Benjamin Mondière (G)
#93 Maxime Krasnobaev – TBC (J)
#94 Néo Rivallant – Nicolas Blanc (J)
#95 Maxime Dojat – Maxime Passaquet (J)
#96 Charlotte Olea – Cécile Pages (J, F)
#97 Quentin Roger – Calie Danel (J)
#98 Rémy Narbon – Emeline Vo Dinh (J)
#99 Frédéric Misiek – Valérie Misiek (G)
#100 Romain Misiek – Thibaut Misiek (J)
#152 Jean-Pierre Lejeune – Geneviève Arnavielhe (G)

Info & foto’s Clio Trophy France Asphalte