In de openingswedstrijd van het Junior Belgian Rally Championship, de Rally van Haspengouw, kwamen maar twee jongeren aan de start. Toch moest regerend kampioen Jonas Dewilde het beste van zichzelf geven, want Maxim Decock hield lang gelijke tred met de kampioen, tot hij in de slotfase op moest geven na een olielek.

Na 8 van de 12 klassementsproeven was het duel tussen de twee jongeren met hun Opel Corsa’s Rally4 nog onbeslist. Titelverdediger Jonas Dewilde had 3″5 voorsprong op Maxim Decock, hoewel die 6 van de 8 snelste tijden op zijn naam had gezet. Alleen op de proef van Gingelom was Dewilde telkens een stuk sneller.


“Het gaat heel goed, al liggen de proeven er heel glad bij,” vertelde Maxim Decock. “In tegenstelling tot Jonas, gebruik ik de tractiecontrole zo min mogelijk. Ik zoek liever tractie door te doseren met de rechtervoet. Misschien lukt dat me minder goed op die proef in Gingelom.”


Uiteindelijk moest Decock opgeven op de voorlaatste proef, na een olielek. “We verloren het duel toen ik op KP 10 lek reed en 15″ verloor. Tijdens de volgende service, merkten we een olielek op. We hebben dat proberen te herstellen, maar op de voorlaatste proef kwam er olie op de voorruit en heb ik de auto aan de kant gezet om verdere schade te vermijden.”

Jonas Dewilde pakte, net zoals vorig jaar, meteen de volle buit in het Junior BRC. “Dit is een heel mooi begin van het seizoen, al had ik Maxim ook graag aan de finish gezien,” vertelde Jonas Dewilde. “We hebben er hard voor moeten knokken. De aanpassing aan de Opel Corsa Rally4 is goed verlopen, al moet ik nog wat werken aan mijn rijstijl. Uit de data blijkt immers dat ik in haakse bochten wat tijd laat liggen omdat ik te snel in de bocht duik, waardoor mijn exit niet efficiënt is. Dit was zeker een goede voorbereiding voor het begin van de Stellantis Rally Cup.”

Tussenstand Junior BRC: 1. J. Dewilde 25


Olivier Breittmayer domineert met zijn BMW M3 E30

De uitslag van de Rally van Haspengouw in de categorie Historic is opgeschort tot er uitsluitsel is over de technische conformiteit van een van de wagens.

De naam van de winnaar staat wel vast. Olivier Breittmayer stuurde zijn nieuwe BMW M3 E30 naar een overtuigende overwinning. Een jaar na zijn opgemerkt optreden met de bloedmooie Ferrari 308, heeft de vader van Emile zijn eerste overwinning in het Historic BRC op zak.

“Ik ben heel blij met deze BMW M3 E30, een full FIA-spec exemplaar gebouwd door Mats Van den Brand. De auto functioneerde perfect het ganse weekend. We gaan ons nog amuseren dit seizoen, want ik wil het volledige Historic BRC rijden met de M3,” vertelde Breittmayer.

Zijn belangrijkste concurrent, Dirk Deveux, moest zijn Ford Sierra 4×4 Cosworth in de eerste ronde al aan de kant zetten met een technisch probleem. 

Info en foto’s BRC Media