Yohan Rossel heeft zichzelf gevestigd als koploper in misschien wel de meest competitieve klasse in de rallysport, WRC2. Met de Citroën C3 Rally2 won hij zojuist de Rallye Monte-Carlo van 2024 en eindigde hij als derde in het kampioenschap van 2023 met twee overwinningen.

Dat, nadat hij in 2021 al wereldkampioen werd met de C3 Rally2 in de WRC3-categorie. Net als veel van de klassementsproeven die hij nu over de hele wereld rijdt, is het voor Yohan een lange en bochtige weg geweest om dit punt te bereiken. Hetzelfde geldt voor zijn jongere broer Léo, die in 2022 de Stellantis Motorsport Cup won en nu in de voetsporen van Yohan zijn stempel drukt op de C3 Rally2.

Hoewel ze allebei op het kartcircuit begonnen, was het de rallysport die de broers de beste kansen bood om hun carrière vooruit te helpen. “Ik denk dat het nu een deel van ons DNA is geworden: op deze dagen, als je terugkomt op het circuit, is het moeilijk om er net zo van te genieten als rally”, zegt Yohan. “Ik denk dat het moeilijk is om dat nu van ons af te nemen.”

De Stellantis Motorsport-merken zijn een constante geweest in de carrières van de Rossels. Yohan begon zijn eerste rally in een Peugeot 106 en werkte zich vervolgens rijdend bij Citroën op tot WRC2. In 2018 bood de one-make cup van de Stellantis-groep hem de kans om te resetten, net zoals dat een paar jaar later voor Léo het geval zou zijn, zoals Yohan uitlegt: “Eind 2017 had ik vrijwel niets meer, en ik was een beetje zoals jij [na 2021], dus ik denk dat het een springplank was voor onze carrière, en het was echt dat kampioenschap dat ons op de juiste manier voortstuwde, met een fabrikant erachter en mensen die veel van de sport weten. Ik denk dat ze vertrouwen in ons hebben en dat is geweldig voor ons, dus uiteraard gaan we proberen er met de Stellantis-groep vol voor te gaan.”

Zal Leo hetzelfde pad volgen? “Ik denk dat het nu vrij duidelijk is! Vandaag zitten we in dezelfde groep, Stellantis Motorsport, dus de kans is groot dat ik zal volgen. Ik heb het Franse kampioenschap niet gewonnen zoals jij, maar ik ben derde geworden en hoop binnenkort met jou mee te doen aan het wereldkampioenschap. De jongere Rossel kende nog een indrukwekkend eerste seizoen met de C3 Rally2. “Ik denk dat het winnen van de Franse beker met het hele familieteam een enorm emotioneel moment was. Het zal voor altijd bij mij blijven. Het was ook een geweldige kans om steun te krijgen voor de komende jaren.”

Zoals vaak het geval is voor broers en zussen, zijn de Rossels altijd competitief met elkaar geweest. “We hebben altijd al willen concurreren, al sinds we klein waren denk ik”, zegt Léo. “Of het nu gaat om karten of welke andere sport dan ook: tennis, tafeltennis, als we gaan skiën… er komt altijd een stopwatch bij kijken. Over het algemeen stopten we pas toen een van ons vertrok… en ik denk niet dat dit in de toekomst zal veranderen!”

Léo heeft van Yohan geleerd, maar zijn de lessen ook de andere kant op gegaan, vraagt hij? “Ja, omdat je dan meer ontspannen bent en ik denk dat het belangrijk is om met elke situatie zo goed mogelijk om te gaan”, antwoordt Yohan. “Natuurlijk probeer ik ook zoveel mogelijk door te geven, maar jouw coole instelling is echt positief. Ik denk dat het mij soms een beetje ontbreekt.” Maar wie zou het snelste zijn over een onbekende etappe in identieke maar onbekende auto’s? Léo zegt: “Ik denk dat jij het bent, omdat je altijd heel snel aan dingen gewend bent. Ik denk dat ik in de loop van de tijd beter ben geworden, maar soms heb ik een goede oefensessie nodig, terwijl je misschien vrij snel het beste uit de auto kunt halen. Maar veel zal het toch niet zijn!”

‘Denk je dat we op een dag teamgenoten kunnen zijn?’ vraagt Yohan. “Ik hoop dat het heel snel gebeurt, zodat ik veel kan blijven leren”, zegt Léo. “Ik heb nooit echt het geluk gehad een teamgenoot te hebben waar ik op kan leunen, dus als jij het op een dag bent, denk ik dat ik daar het meeste zal leren.” Tenslotte vraagt Léo zijn oudere broer om advies voor het komende seizoen. “Doe je best, push jezelf zo hard als je kunt, leer jezelf beter kennen en krijg de kans om de wereld te ontdekken: dat is wat ik voor je hoop!” zegt Yohan. “Ook een lange carrière hebben, maar zonder de steun van een fabrikant is dat onmogelijk! Maar ik denk dat het de prioriteit is om te genieten, zonder je te laten meeslepen.”

Bron Stellantis Group Motorsport / Citroën Racing