Het FIA Junior WRC Championship vierde vandaag (zondag) de opkomst van zijn nieuwste jonge talent nadat Mille Johansson een verbluffende debuutoverwinning behaalde op de seizoensopener van de Rally Zweden.

Op 18-jarige leeftijd nam Johansson voor het eerst deel aan het World Rally Championship en pakte de eerste plaats in de door M-Sport Polen gerunde wedstrijd op SS6. Hij keek nooit achterom en won met 48,9 seconden voorsprong.

Johansson, één van een recordaantal van 19 deelnemers, versloeg Romet Jürgenson, lid van het FIA Rally Star-programma, terwijl Eamonn Kelly het podium voltooide in de categorie voor identieke Ford Fiesta Rally3’s, uitgerust met Pirelli-banden.

Terwijl zeven piloten tijdens het winterweekend Wolf Stage Win-punten scoorden om het zeer competitieve karakter van Junior WRC te benadrukken, voltooide Johansson zijn thuisrally met acht extra punten nadat hij samen met bijrijder Johan Grönvall acht keer de snelste tijd had neergezet.

Johansson hoopt nu dat zijn succes in Zweden meer partners zal overtuigen om naar voren te treden en zijn Junior WRC-uitdaging te steunen, nadat hij onthulde dat hij nog niet het volledige budget heeft veiliggesteld dat nodig is voor het seizoen van vijf evenementen, dat van 18 tot 21 april in Kroatië wordt voortgezet.

“Ik had niet gedacht dat ik de snelste zou zijn, maar het gevoel was het hele weekend geweldig, er waren alleen wat kleine rijfoutjes waardoor ik wat tijd verloor, maar we hebben dat teruggenomen en hadden het hele weekend een sterk tempo”, zei de Junior ERC-piloot. “Op dit moment hebben we niet het budget om door te gaan, dus ik hoop dat iemand zich bij ons wil voegen. We zullen zien, maar ik ga graag door.”

Jürgenson was de negende Est die een Junior WRC-podium scoorde en de derde die dit deed bij zijn debuut. Hij pakte drie Wolf Stage Win-punten op weg naar de tweede plaats, met ruim drie minuten voorsprong op de Ier Eamonn Kelly.

De Spanjaard Raúl Hernández, die de openingsetappe won, eindigde als vierde voor de Belg Tom Rensonnet en de Chileen Geraldo Rosselot, die zesde werd bij zijn Junior WRC-debuut en de snelste tijdens de Wolf Power Stage.

Kazachstaanse piloot Petr Borodin, een andere Junior WRC-nieuwkomer, eindigde als zevende, terwijl de Australische FIA ​​Rally Star Taylor Gill als achtste eindigde.

De Roemeense Junior ERC-kampioen van 2023, Norbert Maior, werd negende tijdens zijn stap naar wereldniveau als prijs voor het behalen van de Europese titel met meerijdende zus Francesca Maior. De Zuid-Afrikaan Max Smart voltooide zijn zevende rally ooit op de 10e plaats.

De Spanjaard Roberto Blach herstartte zondagochtend nadat de schade aan de ophanging in de slotetappe van zaterdag was opgelopen en eindigde als 11e, gevolgd door de Boliviaan Nataniel Bruun. Andre Martinez, Abdullah Al-Rawahi en Jakub Matulka completeerden de finishers.

Fabio Schwarz, die derde was na de eerste etappe, kon de finish niet halen en moest met schade stoppen nadat hij op SS16 een sneeuwbank had geraakt. Ook Diego Domínguez kwam vanwege een kapotte radiator niet verder dan de eerste etappe van zondag.

Info: Junior WRC