Tom Boonen en zijn bijrijder Erwin Mombaerts zullen in 2024 met een Škoda Fabia RS Rally2 deelnemen aan het Kroon-Oil Belgian Rally Championship.

Na een eerste seizoen op dit competitieniveau is Tom van plan een nieuwe stap in zijn rallycarrière te zetten.

Vergezeld door Erwin Mombaerts neemt hij het stuur over van een auto van de allernieuwste generatie, geprepareerd door PTR, de structuur van achtvoudig Belgisch rallykampioen Pieter Tsjoen.

De openingsronde van het BRC en de aftrap van het Belgische wielerseizoen vonden de afgelopen jaren gelijktijdig plaats.

“Twee weken geleden heb ik de mentale switch gemaakt”, vertelt Tom Boonen. Ik sta in de atletenmodus en bekijk video’s van de verkenningen van de Rally van Haspengouw, ik ben geïnteresseerd in het voorbereiden van mijn nieuwe auto en ik probeer steeds meer techniek te leren. Net als vroeger voor de eerste race in België ga ik nu op dezelfde manier te werk voor de rally. Ik heb er echt van genoten en ben erg gemotiveerd.”

“2023 was een jaar van leren, een seizoen van ontdekken. 2024 zal het tweede deel vormen van een driejarenplan, waarin ik alles wat ik in 2023 heb geleerd, zal proberen toe te passen om snelheid te winnen.”

De topsporter is dan ook nooit verdwenen. En deze topsporter heeft ambitie.

“Natuurlijk wel, maar het is lastig om ze echt te beoordelen. Ons doel is, net als vorig jaar, om consistent te zijn, punten te scoren en de rally’s te finishen. Nu wil ik proberen een plek in de top 5 te claimen. Het kan omdat ik al een beetje ervaring heb en daardoor de te zetten stappen iets lager zijn dan in 2023. Droom ik van een podium? Natuurlijk. Maar dit mag geen doel zijn. Als je er een prioriteit van maakt, weet je zeker dat er dingen misgaan. Ik wil elke fase benaderen met als enig doel snel te zijn. Wanneer je dit bereikt, op de weg blijft en tegenslagen vermijdt, zijn er veel dingen mogelijk. Als het streven naar een top 5 opeens een podium wordt, is dat goed.”

Met het oog op de Rally van Haspengouw, de openingsronde van het BRC die op zaterdag 24 februari gepland staat, zullen Tom Boonen en Erwin Mombaerts volgende week de nieuwe Škoda testen.

“Vroeger fietste ik, maar nu is het anders. Ik tel de dagen af ​​tot ik weer achter het stuur mag kruipen. Vorig jaar heb ik veel goede dingen gezien met de Škoda, in binnen- en buitenland. Met Pieter Tsjoen ben ik ook goed geplaatst om de volgende stap in mijn carrière te zetten. Met hem, maar ook met Freddy Loix, die meerdere malen kampioen werd met een Škoda. Ik wil het maximale uit deze ervaring halen en combineren met mijn eigen auto-ontdekkingen.”

Na de oefensessie is er komende donderdag de Rally van Haspengouw Shakedown. Twee dagen later maken Tom en Erwin hun debuut in de Škoda Fabia RS Rally2.

“Na een volledig seizoen kan ik zeggen dat elke rally zijn eigen kenmerken en moeilijkheden heeft. Elke proef is anders. Elke rally is anders … Wat lastig is in Haspengouw is dat de wegen bijzonder glad zijn, zowel op droog als op nat wegdek. De kleigrond, zowel nat als stoffig, is de oorzaak.

De grens tussen op de weg blijven en er uitgaan is dichtbij.

En dat zal overal het geval zijn, want het BRC is een bijzonder solide kampioenschap, waar vaak tot de laatste special de rally tot op de seconde beslist wordt” besluit Tom Boonen.

Info Tom Boonen PTR Raving