Sami Pajari en Enni Mälkönen beginnen hun jacht op punten tijdens het World Rally Championship-seizoen 2024 tijdens Rally Zweden, dat aanstaande donderdag begint. Het duo neemt deel aan de WRC2-klasse met de Toyota GR Yaris Rally2 van het Finse team Printsport Racing en zal op de Zweedse proeven te maken krijgen met een groot aantal sterke concurrenten uit Finland en de rest van de wereld.

De wedstrijd, die zich afspeelt in de omgeving van Umeå, begint donderdagavond en eindigt zondagmiddag. De recce belooft sneeuw, waarbij sommige voorspellingen meer dan 50 centimeter sneeuwval voorspellen tussen dinsdag en de start van de eerste volledige competitiedag op vrijdag. De laatste voorspellingen zijn echter een stuk bescheidener, rond de 25 centimeter.

“Als er veel sneeuw ligt, kan dat zeker enige impact hebben. De WRC1-klasse zal echter de weg enigszins hebben vrijgemaakt, dus de omstandigheden binnen onze klasse zouden redelijk gelijkmatig moeten zijn. Tijdens de verkenning brengt dikke sneeuwval uiteraard zijn eigen uitdagingen met zich mee. We proberen er altijd het beste uit te halen”.

“Als er aanzienlijke hoeveelheid sneeuw valt, bestaat er altijd een kans dat de weg een iets andere vorm krijgt dan in de aantekeningen van nu of vorig jaar”, peinsde Pajari over de mogelijke impact van de weersomstandigheden.

Donderdag staat er voor het plezier van de toeschouwers een korte etappe van iets meer dan 5 kilometer op het programma. Vrijdag staan ​​er echter zeven klassementsproeven op het programma van in totaal iets minder dan 108 kilometer. Zaterdag staan ​​er bovendien zeven klassementsproeven op het programma, die ongeveer 126 kilometer beslaan. De drie etappes van zondag hebben op hun beurt een totale afstand van iets meer dan 61 kilometer. In totaal zal het evenement 18 klassementsproeven omvatten en een competitieve afstand van 300 kilometer bestrijken.

Hoewel er voor elke lange dag rijden een aantal nieuwe elementen aan de route worden toegevoegd, blijft het grootste deel van de route bekend. Het minimale doel van het Finse duo voor de rally is om minimaal de prestaties van vorig jaar te evenaren.

“Er is een beetje nieuw en heel veel oud, maar het is leuk om er ook een aantal nieuwe secties in te hebben. Vorig jaar werden we derde, dus ik denk dat dat het minimale doel moet zijn. Als alles op zijn plek valt, waarom niet dan mik ik op de overwinning”, vatte Pajari zijn doel samen.

Info Press Sami Pajari