Ooit een WRC-manche, nu de tweede manche van het Finse Rallykampioenschap 2024 in het Hoge Noorden én voor veel teams de ideale voorbereiding voor Rally Zweden.

In 2021 werd de rally zelfs twee keer verreden, één keer tussen 14-16 januari voor het Finse Rallykampioenschap, en opnieuw tussen 26-28 februari voor het Wereldkampioenschap Rally, ter vervanging van de geannuleerde Rally Zweden.

Ook dit jaar weer een deelnemersveld om u tegen te zeggen: naast de Finse toppers Roope Korhonen (winnaar van de eerste manche van het Finse Rallykampioenschap), Benjamin Korhola, Lauri Joona, Teemu Asunmaa, Mikko Heikkilä, Niklas Grönholm, de jonge Toni Herranen die strijden voor de Finse titels. Ook opvallend onder de Finse deelnemers Roope Hirvonen ( jawel zoon van .. ) en Mikko die wat verder in het deelnemersveld te vinden zijn. Maar ook WRC-tenoren als Elfyn Evans én Kalle Rovanperä. Zelfs teambaas Jari-Matti Latvala (in één van zijn eigen Celica’s), Nikolay Gryazin en Georg Linamäe staan aan de start. De 2 jongste Japanse Toyota aanwinsten Hikaru Kogure en Yuki Yamamoto mogen ook kennis maken met de Finse sneeuw.

Niet minder dan 5 nieuwe Yaris Rally2-wagens zijn aanwezig. Onze Thomas Martens die dit jaar het Finse Rallykampioenschap op zijn programma heeft staan, is ook present met zijn vaste co Eddy Smeets.

“Nieuwe race, nieuwe kansen. Ik verwacht er ontzettend veel van. Deze wedstrijd is een fenomeen in de rallywereld”, aldus Thomas.

Thomas Martens

En alsof dit nog niet genoeg is staan zelfs enkele Belgische teams aan de start zoals Bart Sobry-Diederik Pattyn, Bernd Casier met Pieter Vyncke en het team Robbert Desmet-Claudie Tanghe. Ook Noorderbuur Kees Burger al jaren een vaste klant in Finland is present.

Enkele jongeren van het Junior WRC komen ook warmdraaien: Fabio Schwarz, Diego Domínguez, Roberto Blach en andere Matulka’s.

Stand in het Finse Rallykampioenschap 2024 (na 1 manche):

1.Roope Korhonen / Anssi Viinikka 25ptLMM (Rally2)
2.Benjamin Korhola / Sebastian Virtanen 18ptVihUA (Rally2)
3.Anssi Rytkönen / Mikael Korhonen 15ptKoMoKe (R5)
4.Mikko Eskelinen / Arto Kapanen 12ptJyvUA (Rally2)
5.Tommi Jylhä / Kimmo Nevanpää 10ptJyvUA (Rally2)

We volgen deze Rally op de voet ….

Timing:

Parkoers in Google Maps

Fan Rally Guide:

Info / Foto’s Arctic Lapland Rally