De eerste inschrijvingen zijn binnen

Het aftellen is begonnen. Binnen exact een maand opent de Rally van Haspengouw in Sint-Truiden het Belgisch rallykampioenschap 2024. In deze eerste manche van het Kroon-Oil Belgian Rally Championship Divisie 1 wordt de voltallige Belgische top aan de start verwacht, want vroeg scoren in het seizoen is vaak erg belangrijk. Kijk maar naar de knappe tweede plaats van Maxime Potty vorig jaar. Op dat moment verrassend, maar het zette de 24-jarige Citroën-piloot wel op weg naar zijn eerste Belgische titel.

Zoals eerder al aangekondigd, opent het spektakel al op donderdag 22 februari in Aalst, waar een Test op het programma staat. De administratieve controle voor de Test gebeurt die ochtend bij Droneport, terwijl de wagens technisch gekeurd worden in Hangar 66 op het Serviceterrein. Op zaterdag staan de proeven Boekhout, Gelmen, Halle-Booienhoven en Gingelom elk drie keer op het programma, samen goed voor 145 km tegen de chrono.

Enkele dagen na de publicatie van het reglement (te raadplegen op Sportity met het paswoord RVH24; voor de Regularity met het paswoord Droneport24), liepen de eerste inschrijvingen al binnen. De meest enthousiaste was Emile Breittmayer, die dit seizoen gekozen heeft voor een Citroën C3 Rally2. Vader Olivier is ook van de partij, deze keer met een BMW M3 E30. 

In de topklasse krijgt Emile Breittmayer al zeker weerwerk van Niels Reynvoet, terug na een jaar afwezigheid in Haspengouw, waar hij nog niet veel geluk kende (wagen nog niet aangemeld), en  Kurt Boone, die na jaren snelle tijden te hebben geklokt met een Mitsubishi de overstap maakt naar een Ford Fiesta Rally2.

📸 Karel Leeuwerck

De Rally van Haspengouw is meteen ook de openingsmanche van de M-Cup. Het peloton BMW’s wordt in Sint-Truiden aangevoerd door Mats Van den Brand en Eddy Smeets in een snelle BMW M3 E36. De Ier Kelly Donagh brengt een M3 E30 aan de start. Wouter Lievens (M3 E36), Tom Ceuppens (132i) en Dany Claesen (M3 E46) zijn eveneens van de partij. 

Een verrassende en interessante deelname is die van de Deen Lasse Karlshoj uit Roskilde met een Peugeot 208 Rally4. De jonge Deen deed twee jaar ervaring op in de Opel Adam Cup, maar dit jaar stapt hij over naar een snellere Peugeot. Het is trouwens niet het eerste Belgisch optreden van Karlshoj, want in 2023 reed hij de Rally van Staden met zijn Opel.

Bij de andere vroege inschrijvers nog een aantal gekende namen, zoals Patrick Gaethofs (Honda Civic), Truienaars Bart Schoenaers (Opel Corsa) en Jordy Delvaux (Citroën C2), Eddy Buntinx (Citroën Saxo), Marnix Verfaillie (Mini) en Etienne Courtin (Ford Escort Mk1). 

De inschrijvingen stromen vlot binnen en het aftellen is begonnen. Nog exact een maand voor de Rally van Haspengouw…

De timing

Info BRC Media