Het M-Sport Ford World Rally Team is bereid zijn stempel te drukken op de seizoens-opener van het FIA World Rally Championship 2024, aangezien Adrien Fourmaux en Grégoire Munster in de Ford Puma Rally1 zullen verschijnen om de uitdagingen van de Rallye Monte- Carlo aan te gaan.

De beroemde Rallye Monte-Carlo, die dit jaar zijn 92ste editie viert, onderscheidt zich nog steeds als een van de meest veeleisende rally’s op de WRC-kalender. De rally begint in de iconische setting van Monte-Carlo’s Casinoplein en zet vervolgens zijn kamp op in Gap Hautes-Alpes tot zondag, wanneer de karavaan terugkeert naar Monaco voor een pittoreske finish. Bemanningen zullen door prachtige, maar ingewikkelde bergpassen navigeren terwijl ze worstelen met winterse omstandigheden, waar sneeuwval de wegen smaller maakt en onvoorspelbare niveaus van grip introduceert. Het enige evenement met gemengde ondergrond in het WRC-seizoen, waarbij het begrijpen van de veranderende wegomstandigheden een extra laag complexiteit toevoegt aan de taak van de bemanningen terwijl ze hun cruciale bandenselecties maken tijdens ochtend- en middagservices.

Tijdens een totale competitieve afstand van 325 kilometer van donderdag tot en met zondag zullen Fourmaux en Munster, met bijrijders Alexandre Coria en Louis Louka, zich concentreren op precisie terwijl ze het hele weekend zorgvuldig snelheid opbouwen. Beide teams voerden eerder deze week twee dagen pre-eventtests uit en hebben er alle vertrouwen in dat ze de uitdagingen in Gap aankunnen. De Rallye Monte-Carlo zal voor beide piloten een cruciaal platform zijn om de fijne kneepjes van de Ford Puma Hybrid Rally1 te blijven leren kennen, waarmee een basis wordt gelegd voor hun prestaties gedurende het verdere seizoen.

Vertrouwd met de Puma na zijn avonturen in Chili en de Central European Rally in 2023, moet Munster de unieke uitdagingen van Monte-Carlo op het gebied van Rally1-machines nog aangaan. Niettemin demonstreert zijn trackrecord in WRC2 zijn vermogen om consistente prestaties te leveren, talloze top-vijfposities veilig te stellen en een constante ontwikkeling te laten zien gedurende de afgelopen paar seizoenen. De promotie van Munster naar Rally1 weerspiegelt de inzet van M-Sport om jong talent te koesteren en hen te helpen het hoogtepunt van de sport te bereiken.

De Rallye Monte-Carlo markeert ook het debuut van de nieuwe livery van het team voor 2024, die vorige week op de Autosport International Show werd onthuld. De Ford Puma Rally1 van dit seizoen behoudt zijn karakteristieke bliksemschichtstijl, maar is in plaats daarvan voorzien van opvallende blauwe strepen op een overwegend witte carrosserie, geïnspireerd op de klassieke Ford-kleurstellingen uit de jaren tachtig. De frisse look biedt een unieke en vernieuwde kleurstelling die nu al een grote favoriet is bij oude Ford- en M-Sport-fans.

Richard Millener, teambaas:
“Het is moeilijk te geloven dat we al naar Monte Carlo vertrekken, het voelt alsof we gisteren het seizoen 2023 in Japan hebben afgesloten! Het was zoals gewoonlijk een krappe ommekeer, maar dankzij het harde werk en de toewijding van ons team in Dovenby Hall en daarbuiten zijn we klaar om de uitdagingen van de Rallye Monte-Carlo aan te gaan.”

“Monte is een notoir zwaar evenement om het seizoen mee te beginnen, maar we hebben het gevoel dat zowel Adrien als Grégoire voorbereid zijn op wat hen te wachten staat. De sleutel voor beide zal zijn om je te concentreren op het grotere plaatje, je moet de finish van deze rally halen. Het is de eerste in een lang seizoen en consistentie zal voor ons van cruciaal belang zijn. Dankzij het nieuwe puntensysteem kunnen we het hele weekend punten verzamelen en dat is waar we hier zo dol op zijn.”

“Ik kijk er naar uit om te zien wat beide teams kunnen bereiken. We hebben minder druk dan vorig jaar, maar toch komen we binnen met een sterk doel om op het hoogste niveau te presteren. “

Gregoire Munster:
“Tijdens de tests voorafgaand aan het seizoen hadden we twee goede dagen, één in de sneeuw en één op asfalt. In de sneeuw ging het heel goed, en ook al weten we niet zeker of we deze omstandigheden tijdens de rally zullen tegenkomen, als dat zo is, zijn we volledig voorbereid. Voor de asfalttesten hebben we goede kilometers gemaakt en hebben we een aantal verschillende instellingen en bandencombinaties geprobeerd.

“We zijn volledig gemotiveerd om het seizoen goed te beginnen en we kijken er naar uit om het seizoen te starten. We willen het seizoen goed beginnen en proberen de rally af te sluiten zonder fouten te maken. Als we het jaar positief beginnen, kunnen we het momentum voortzetten en het tempo gedurende het seizoen opbouwen.”

Info en Foto’s M-Sport