De promotieformules van de Stellantis Motorsport-groep zijn erop gericht Franse en internationale rallytalenten te ontdekken.

In Frankrijk werden drie kampioenen uitgeroepen in de Stellantis Motorsport Rally Cup (SMRC) aan het stuur van de Peugeot 208 Rally4: Anthony Fotia en zijn bijrijder William Hanocq in de categorie U29 (onder 29); Lucas Darmezin (mede bestuurd door Valentin Augé en Méryl Giraldo), in de felbevochten U25-categorie (onder 25); Jérôme Chavanne en Pierre Blot wonnen de categorie Expert.

In de categorie onder de 29 (U29) oefende Fotia een meedogenloze dominantie uit en won vijf van de zes evenementen. De enige uitzondering was de overwinning van Loïc Costes tijdens de Rallye des Vosges. Met uitgebreide ervaring opgedaan in verschillende merkencups en enkele deelnames aan het European Rally Championship (ERC), valt Fotia op als één van de te volgen piloten. Zijn afgemeten aanpak met een hoog tempo zou goed moeten passen bij de Citroën C3 Rally2 waarmee hij komend seizoen in het Franse kampioenschap zal rijden.

De strijd om de Juniortitel was bijzonder spannend en werd beslist tijdens het laatste evenement van de Rallye du Var. Lucas Damezin, Mathéo Codaccioni en Loïc Costes voerden een felle strijd om de titel in een drievoudig duel, dat het hele kampioenschap een fantastisch spektakel opleverde, zowel op asfalt als op gravel.

Tenslotte wonnen Jérôme Chavanne en Pierre Blot de categorie Expert, voorbehouden aan ervaren piloten. Aan het stuur van een Peugeot 208 Rally4 stond Jérôme Chavanne naast jonge piloten vaak in de top tien, waardoor hij dit seizoen twee podiumplaatsen behaalde. Zo demonstreerde hij de capaciteiten van deze auto, net als die van hemzelf.

In totaal namen 36 piloten deel aan de zes etappes van de Stellantis Motorsport Rally Cup France, wat de groeiende aantrekkingskracht aantoont van deze promotieformule, die ook buiten de landsgrenzen reikt: piloten als Yohan Surroca (Zwitserland) en Ioan Lloyd (Wales) maakten de omweg om deel te nemen aan dit competitieve seizoen, met gemiddeld 20 auto’s per evenement.

De aantrekkelijkheid van de SMRC ligt deels in de genereuze bonussen, die niet alleen bedoeld zijn om de prestaties van concurrenten te belonen, maar ook om hun loyaliteit. Tijdens de Rallye du Var werd onder meer een Peugeot 308 GT Line uitgereikt aan Loïc Costes: een mooie troostprijs, nadat hij zich noodgedwongen moest terugtrekken uit het evenement. Mathéo Codaccioni won een seizoen in de Stellantis Motorsport Rally Cup France, terwijl Florent Pueyo een tegoed van € 1.000 ontving om te besteden in de Stellantis Racing Shop.

In Hongarije triomfeerde Márton Bertalan in de Peugeot 208 Rally Cup, die in 10 evenementen won, gevolgd door László Berta en Attila Határ, respectievelijk tweede en derde. Verder naar het zuiden, op het Iberisch schiereiland, was het Sergi Pérez Benítez die opviel tijdens de Peugeot Rally Cup Ibérica. Deze piepjonge Spaanse piloot van 19 jaar wordt gevolgd door de Portugezen Antunes Pedro en Alex Español uit Andorra.

De jonge Sergi Pérez

In de Stellantis Cup Belux pakte de Oostenrijkse piloot Julian Wagner de overwinning achter het stuur van een Opel Corsa Rally4, waarmee hij de jonge Belg Tom Heindrichs en de Duitser Griebel Marijan versloeg, beiden rijdend in een Peugeot 208 Rally4. Meer in de zon won Giovanni Fariña García de Rally & You Canarias Cup aan het stuur van zijn Peugeot 208 Rally4, op de voet gevolgd door zijn rivaal Fernando Cruz Ramos, die tweede werd. Javier Cañada Tribaldo voltooide het seizoenspodium aan het stuur van een Opel Corsa Rally4.

Franse Rallykalender Stellantis 2024

14-16 maart : Rallye Le Touquet

18-20 april : Rallye Lyon-Charbonnières

31 mei – 1 jun : Rallye Aléria

04-06 juli : Rallye du Rouergue

31 aug-1 sept : Rallye du Lozère

22-24 november : Rallye du Var

Info: Stellantis Motorsport France