Eén van de sympathiekste en altijd goedlachse teams in de Belgische rally-scene zijn ze sowieso. Altijd wel in voor een podium-stunt of gewoon een leuke babbel met de fans. Het ganse team straalt een “vibe” uit die je meteen een warm gevoel geeft.

Nele Tassaert en Xavier Dekeyser aka XT Racing zijn – ondanks hun nog maar prille aanwezigheid in de rallywereld – er ook al niet meer weg te denken!

Het intense verhaal van een nog maar recent rallyverleden. Want eigenlijk begon het (succes)verhaal van het XT-team pas in 2021 en het kende al een nieuw hoogtepunt in de Spa Rally 2023. Niet Rood of Blauw maar Spa werd afgesloten met een Gouden randje.

We gaan naar 2021 want dat was de start van de rallycarrière van Xavier Dekeyser.  Ervoor had Xavier nog nooit met een rallywagen gereden en toch waagde hij de sprong om onmiddellijk met Nele Tassaert een gloednieuwe Clio Rally 5 aan te kopen. de Rally van de Monteberg was de vuurdoop. Daarna werd er voor het eerst ( en zeker niet voor het laatst ) naar Nederland getrokken voor een deelname aan de GTC Rally. Want ook bij onze Noorderburen zijn Nele en Xavier graag geziene gasten.

In dat eerste jaar dus werden al meteen 8 rally’s gereden, waaronder 4 BRC’s (met onder meer Condroz en Spa), GTC dus en 3 VAS rally’s (met onder meer Nele’s thuisrally Kortrijk). Alle wedstrijden werden ook uitgereden.

Het tweede seizoen 2022 werd met goede moed aangevat met dezelfde Clio Rally 5. Een druk programma van maar liefst 11 rally’s ( 8 BRC-manches, GTC en 2 VAS rally’s ) werd afgehaspeld en het tweede jaar zorgde al meteen voor een hoofdprijs met een titel als Belgisch Kampioen RC5. In de Clio Trophy Belgium vielen ze net buiten het podium met een 4de plaats. Ook opmerkelijk slechts één jammerlijke opgave in de ORC Canal Rally.

Dit jaar was niet anders. Ook in 2023 drukten Xavier en Nele hun stempel op het nationale RC5 gebeuren en de Clio Trophy Belgium. Een nieuwe Clio Rally 5 werd afgeleverd en een dozijn rally’s zijn we intussen verder. Met opnieuw een palmares om super trots op te zijn: Belgisch Kampioen 2023 RC5, 2de plaats BRC Lady Co piloot Algemeen, 3de plaats in de Clio Trophy Belgium. Met 9 BRC’s, de GTC Rally en 2 VAS rally’s en slechts één opgave ( in de EBR ) een nieuw succesjaar.

Het rallyjaar 2023 in een notendop …

“We begonnen 2023 met de Rally van Haspengouw, steeds een rally om er onmiddellijk goed in te vliegen want het is meestal koud en regen.  Tweede keer op een jaar 1ste in de klasse. Gevolgd door Moorslede die vooral gereden werd om te werken aan de instellingen en waar we op een 2de plaats in de klasse eindigden. De Rally des Ardennes was de 1ste manche in de Clio Trophy.  Heel vettig en nat maar blij met onze 4de plaats” aldus een enthousiaste Nele. “De Monteberg was puur voor de fun aangezien Gilles Pyck daar ook de 1ste keer met zijn Hyundai startte.  Daar namen we wel de beker voor de 3de plaats mee naar huis. Snel gevolgd door de Seizoensrally … onze favoriete rally aangezien we al een grote groep Bocholtse supporters ter plaatse hebben en daar altijd enorm in de watten worden gelegd.  Hun enthousiasme geeft ons zoveel energie. Ook daar een mooie 3de plaats behaald.”

“De Rally of Bertrix, iets minder goed gereden want Xavier had zijn voet bezeerd tijdens de verkenningen, waardoor we praktisch heel de namiddag op spoed hebben gezeten en het niet zeker was of we nog konden starten. Toch nog een 5de  plaats behaald en 1ste in de Belgian Lady Cup. En dan …. Ieper!! Onze eerste deelname en deze stond al lang op ons verlanglijstje.  Jammer genoeg op dag 1 in een diepe gracht geraakt maar door de grote inzet van de omstaanders opnieuw kunnen starten. Daarvoor nogmaals een super dikke merci want uiteindelijk nog 3de in onze klasse geëindigd. Daar trokken we terug naar de GTC Nederland .. jaarlijkse traditie ….. Hollandse gezelligheid, alles tot in de puntjes verzorgd en ’s nachts rijden. Een jaarlijks specialleke !!!!!  Terug 3de  in de klasse geëindigd. In augutus volgde de Aarova Rally .. heel toffe rally, mooie KP’s met ook prachtig weer en een ongelooflijke strijd in de Clio Cup.  Met een 3de plaats en 1ste in de Belgian Lady Cup.”

“Terug naar eigen provincie met de Omloop Van Vlaanderen, opnieuw pech met een gracht maar wederom kunnen verder rijden.  Een 3de plaats behaald. De East Belgian, laatste rally in de Clio Trophy.  Met enorm veel stress gestart, maar na de Power Stage wisten we onze 3de plaats al veilig te stellen !!! Domme uitschuiver daarna waardoor we beslisten om niet meer te starten. We wilden geen onnodige schade meer riskeren. Uiteindelijk dus een mooie 3de plaats in de Clio Trophy 2023 !!!. We wilden absoluut terug naar de Spa Rally, de ultieme rally van het jaar!!! Het blijft ook de moeilijkste om te rijden. Heel technisch en moeilijke weersomstandigheden. Je bent werkelijk leeg als je de finish haalt. We hebben gevochten voor deze overwinning!!! Met als kers op de taart een 1ste plaats in de klasse RC5 én Belgisch Kampioen RC5 2023 !! De cirkel is rond ….. nu op naar een nieuw avontuur in 2024 !!!” aldus een glunderende Nele.

Wat 2024 brengt, kunnen ze nu nog niet kwijt. Maar je kan het vast en zeker hier binnen enkele weken lezen. Succes alvast Nele en Xavier in 2024 en dank voor dit leuke rallyjaar 2023!

Als uitsmijter heb ik nog een Spa-video gemaakt voor XT Racing …. Enjoy!

Tekst Nele Tassaert | JoHu Media. Foto’s Dylan Guislain, RM Magazine en Johan Debeck.