Met een finale in twee tijden – en dus een dubbele puntentoekenning – een Power Stage, én een door de winterse omstandigheden ontzettend lastig parcours zorgde de Stellantis Motorsport Rally Cup Belux afgelopen weekend in het kader van de Spa Rally 2023 voor zijn deel van het spektakel. Zoals verwacht volgden de Peugeots 208 et Opel Corsa’s Rally4 in het onmiddellijke spoor van de bolides uit de Rally2-categorie…

In afwezigheid van Marijan Griebel, die eerder al had besloten een punt te zetten achter zijn seizoen, leek de strijd om de zege enkel tussen de Oostenrijkse leider in de tussenstand Julian Wagner (Peugeot) en de Belgische Junior-leider Tom Heindrichs te gaan. Dat was echter zonder de spreekwoordelijke derde hond gerekend, de Luxemburger Steve Fernandes (Peugeot). Hij maakte zaterdagavond van de in het donker verreden chronoritten gebruik om zijn tegenstanders te verschalken en zo de punten van de zege van de eerste dag op zak te steken! Fernandes ging Julian Wagner en Tom Heindrichs vooraf, nadat deze laatste met nukkige verstralers kreeg af te rekenen.
 
Benjamin Bosseloir (Peugeot) leek na een goede start in de aanvangsfase goed op weg om een plaats in de top 3 op te eisen, probeerde nadien het ritme van de leiders te volgen en legde na de eerste dag uiteindelijk beslag op een vierde plaats, voor Harry Bouillon (Opel), Maxim Decock (Opel) – die een minuut straftijd had opgelopen – de Ier Niall O’Sullivan (Peugeot) en de Nederlander Paul Allerts (Opel), die het heel internationale karakter van de Stellantis Motorsport Rally Cup Belux extra in de verf zette.

Op zondagochtend werden de tellers opnieuw op nul gezet. Het was de eerste doortocht in de beruchte proef van Theux, algemeen beschouwd als de scherprechter van deze Spa Rally, die de tussenstand omgooide. Julian Wagner ging in de fout, verloor heel wat tijd in een wei, terwijl Steve Fernandes op dezelfde proef lek reed! Eerder die morgen was Benjamin Bosseloir in Herve al naast de ideale lijn beland, waarna hij een paal raakte. Gelukkig zonder erg voor rijder en corijder.
 
Meer had Tom Heindrichs niet nodig. Na ook de snelste tijd in de Power Stage van Theux 2 te hebben laten optekenen veroverde de Oostkantonner samen met co Jonas Schmitz een tweede opeenvolgende overwinning, na die in de East Belgian Rally. Die prestatie zorgde er ook voor dat hij de titel van vicekampioen in de eindstand van de Stellantis Motorsport Rally Cup Belux 2023 mocht opeisen.

“Wat een dag!”, pufte Tom Heindrichs vlak na de finish. “Voor de start had ik deze overwinning tot doel gesteld. We hebben er hard voor gewerkt en zijn heel blij met dit resultaat. Zaterdagavond liep ik nog een beetje gefrustreerd rond, maar deze ochtend waren we opnieuw helemaal gemotiveerd, waardoor we goede tijden wisten neer te zetten en vooral foutloos bleven…”
 
Hoewel hij tijdens de twee laatste rally’s het hoofd moest buigen voor Heindrichs bleek Julian Wagner, met Hanna Ostlender als corijder, een verdiende kampioen. Zeker omdat de omstandigheden niet altijd evident waren!
 
“Het belangrijkste doel was om in deze dubbele finale de Stellantis Motorsport Rally Cup Belux te winnen”, analyseerde de jonge Oostenrijker. “Ik was het hele weekend lang wat ziek, maar dat heeft me niet verhinderd om enkele goede tijden neer te zetten, tot we op zondagochtend van de baan gingen. Dit was een ontzettend moeilijke wedstrijd, en ik ben blij dat we aan de finish zijn geraakt, met de titel als resultaat.”

Steve Fernandes kon enkel zijn lekke band in Theux 1 betreuren, maar hij maakte wel het hele weekend lang een mooie indruk. “Dat hoort bij de rallysport”, stelde de Luxemburger met de glimlach. “Bij het nemen van de nota’s hebben we een foutje gemaakt, want we hadden die steen aan de binnenkant van de bocht niet zien liggen. Tijdens de laatste lus hebben we niet echt meer aangevallen, het behouden van de derde plaats was belangrijker… Maar ik denk dat ik wel heb bewezen dat ik nog altijd met die jonge gasten kan duelleren!”

Uiteindelijk legden Maxime Decock en Colin Van Renterghem op zondag beslag op de vierde plaats, voor Harry Bouillon en Grégory Antoine – die zijn allerlaatste rally als corijder afwerkte – Niall O’Sullivan en Grace O’Brien, en Paul Allerts en Joyce Ruiter. Enkel één duo, Benjamin Bosseloir en Hugo Cravillon, haalde dus niet het einde van deze boeiende tweedaagse.

Na een adembenemend seizoen 2023 kroonde Julian Wagner zich tot kampioen met 145 punten, met een score van 120 punten voor Tom Heindrichs, 90 voor Marijan Griebel, 68 voor Maxim Decock en 59 voor Steve Fernandes. 

Zoals in de aanloop naar de Spa Rally 2023 al werd aangekondigd zal er ook in 2024 een Stellantis Motorsport Rally Cup Belux worden georganiseerd. Achter de schermen staan er al heel wat projecten op stapel…

Info en Foto’s Stellantis Rally Cup Belux