Geen Ypres Rally op de kalender ….

Piloten en teams die hun ervaring willen opbouwen en succes willen behalen in het FIA European Rally Championship zullen in 2024 op acht evenementen over het hele continent op de proef worden gesteld.

Na goedkeuring door de FIA World Motor Sport Council heeft WRC Promoter GmbH – de promotiekracht achter de ERC – een opwindende en aanzienlijk vernieuwde kalender voor het komende seizoen onthuld, met drie evenementen op gravel en vijf op asfalt, geografisch verspreid over het continent.

Het ERC-schema komt in april in actie in Hongarije en omvat stops in Spanje (Canarische Eilanden), Zweden, Estland, Italië, Tsjechië en Groot-Brittannië voordat Polen gastheer is van de seizoensafsluiter in oktober.

“We hebben hard gewerkt om een kalender af te leveren die nieuwe evenementen combineert met rally’s die jarenlang een sleutelrol hebben gespeeld in het aanhoudende succes van de ERC”, aldus kampioenschapsmanager Iain Campbell. “We zijn erg blij met het evenwicht dat is bereikt, omdat het belangrijk is om de kalender op te frissen wanneer dat praktisch en nuttig is, zonder de kans te verliezen om meer al lang bestaande evenementen op te nemen.”

De kalender van 2024 vertegenwoordigt een van de grootste herzieningen van evenementen sinds 2013, terwijl er nog steeds verschillende rally’s worden gehandhaafd die een integraal onderdeel zijn van het succes op de lange termijn.

Na het 70-jarig jubileumseizoen in 2023 zal de ERC vlaggenschipevenementen bezoeken zoals Rally Islas Canarias, Rally di Roma Capitale en Barum Czech Rally Zlín. Maar er is een Rally Hongarije in een nieuw jasje, en twee evenementen die nog niet zijn uitgeprobeerd in het ERC: Rali Ceredigion in het Verenigd Koninkrijk en Rally Silezië in Polen.

De tweede editie van Royal Rally of Scandinavia krijgt een datum een weekend voor Mid-Summer (13 – 15 juni). Het maakt deel uit van de inspanningen van de organisator van het evenement om het aantal fans verder te vergroten en de festivalfocus van de Zweedse rally te onderstrepen met een muziekfestival dat parallel aan de rally loopt.

Rally Estland, waar tussen 2020 en 2023 met veel succes het WRC werd gehouden, handhaaft de sterke band van de ERC met de Baltische staten met zijn vierde optreden in het kampioenschap begin juli. Hieronder volgt een overzicht van elke ERC-ronde van 2024.

De FIA Junior ERC Championship-kalender voor 2024 is vandaag ook bevestigd.

De ERC-kalender 2024:

Rally Hongarije, 12 – 14 april (gravel)
De Rally van Hongarije, die sinds de start in 2019 op asfalt wordt gereden, zal in 2024 alleen over gravel gaan, waarbij het evenement voor de vijfde editie naar de stad Veszprém verhuist, ongeveer een uur ten zuidwesten van de hoofdstad Boedapest. Er wachten uitdagende etappes rond het Balatonmeer.

Rally Islas Canarias, 2 – 4 mei (asfalt)
De asfaltwegen van het eiland Gran Canaria stijgen en dalen en draaien en draaien met hoge frequentie en vereisen veel rij- en tempoprecisie. Veranderlijk bergweer maakt de taak nog groter en legt een druk op de bandenstrategie en het management.

Royal Rally of Scandinavia, 13 – 15 juni (Zweden, gravel)
Met behulp van snelle grindetappes in het Zweedse Värmland was het evenement in Karlstad nieuw voor 2023 en kocht het de ERC voor het eerst sinds 2003 terug naar het land – en keerde terug naar etappes die voorheen midden in de winter werden verreden. De Colin’s Crest-sprong was een hoogtepunt in 2023.

Rally Estland, 5 – 7 juli (gravel)
Rally Estland, verkozen tot evenement van het jaar nadat het in 2014 de eerste ERC-teller organiseerde, is groot op het gebied van sprongen, snelheid en innovatie. Het evenement bestond uit snelle grindetappes rond de steden Tartu en Otepää en was een WRC-ronde van 2020-2023.

Rally di Roma Capitale, 26 – 28 juli (Italië, asfalt)
Na twee rondes op grind schakelt de ERC terug naar asfalt voor een evenement dat binnen 0,3 seconde werd beslist toen het zijn eerste ERC-ronde in 2017 aflegde. Hoewel de rally plaatsvindt in Fiuggi, ten zuidoosten van Rome, is de Eeuwige Stad gastheer van de opening. super bijzondere etappe.

Barum Rally Zlín, 16 – 18 augustus (Tsjechië, asfalt)
Gevestigd in de Zuid-Moravische universiteitsstad Zlín, is dit een asfalttest als geen ander vanwege het hobbelige en soms kapotte karakter van de wegen. Verschillende podia bevatten regelrechte ontploffingen door bossen. Grote opkomst van fans is gegarandeerd, af en toe een bui is altijd mogelijk.

Rali Ceredigion, 30 augustus – 1 september (Verenigd Koninkrijk, asfalt)
Rali Ceredigion bestaat uit snelle maar smalle landweggetjes dicht bij de beroemde bossen waar het vorstendom ooit de Britse WRC-ronde organiseerde. Rali Ceredigion vond voor het eerst plaats in 2019 en vierde begin september zijn derde editie toen het ook gastheer was van het Britse kampioenschap.

Rally Silezië, 11 – 13 oktober (Polen, asfalt)
ERC-evenementen op Pools asfalt zijn verre van ongebruikelijk. Rally Poland maakte gebruik van etappes met een tarmac-ondergrond voordat het in 2005 overging op gravel, terwijl Rally Rzeszów in 2016 en 2017 een ERC-ronde was. Gevestigd in Katowice, verschijnen er voldoende kruispunten op de hobbelige en bochtige geasfalteerde bergwegen.

FIA EUROPEAN RALLY CHAMPIONSHIP 2024:

DateEventSurface
12 – 14 AprilV. Rally HungaryGravel
2 – 4 MeiRally Islas CanariasAsfalt
13 – 15 JuniRoyal Rally of Scandinavia, SwedenGravel
5 – 7 JuliRally Estonia*Gravel
26 – 28 JuliRally di Roma Capitale, ItalyAsfalt
16 – 18 AugustusBarum Czech Rally ZlínAsfalt
30 August – 1 SeptemberRali Ceredigion, United KingdomAsfalt
11 – 13 OktoberRally Silesia, PolandAsfalt

*Subject to contract

Bron FIA ERC