Het seizoen 2023 van de Stellantis Motorsport Rally Cup Belux is voorbij gevlogen! Enkele weken na de East Belgian Rally is het dit weekend de beurt aan de Spa Rally, meteen de afsluiter van deze jaargang. Voor de teams in het kampioenschap dat de Peugeots 208 en Opel Corsa’s Rally4 verenigt wordt het meteen een dubbele afspraak, met niet minder dan 55 punten als inzet…

De Duitser Marijan Griebel en de Oostenrijker Julian Wagner waren dan misschien wel de tenoren van de eerste seizoenshelft, in Sankt Vith reed de jonge lokale held Tom Heindrichs zich in de kijker, door op autoritaire wijze zijn eerste overwinning te scoren! Hij trekt meteen vol vertrouwen richting de dubbele finale in de Spa Rally, die volgend weekend op het programma staat. 

 
“Tijdens de Spa Rally werken we inderdaad de vijfde en zesde manche van de Stellantis Motorsport Rally Cup Belux 2023 af”, stelt coördinator Davie Meert. “Dat betekent dat er zaterdagavond een eerste puntenverdeling zal zijn, op basis van het resultaat van de eerste etappe. Op zondag wordt de teller dan weer op nul gezet, en krijgen we een eigen rangschikking, net als bij een nieuwe wedstrijd. Aan de finish worden dan een tweede keer punten toegekend. Omdat het een rally over twee dagen betreft, sluit een Power Stage de debatten af. Er zijn in één weekend dus 55 punten te verdienen, en dat opent wel wat perspectieven.”

Julian Wagner

Eerste vaststelling: omdat Griebel dit weekend verstek geeft lijkt Julian Wagner op de titel af te stevenen. Met niet minder dan 28 punten voorsprong op Heindrichs kan de Oostenrijker een afwachtende houding aannemen… maar hij zal zware fouten moeten vermijden, want anders zou zijn mooie voorsprong wel eens kunnen smelten als sneeuw voor de zon! De rijder van de LifeLive Corsa Rally4 heeft op zijn beurt dan weer niets te verliezen. Indien Heindrichs de mogelijkheid zou krijgen om de leider op de rallywegen rond Spa te doen twijfelen, zal hij het zeker niet laten…


Met acht wagens aan de start in het kuuroord zijn er nogal wat teams die een goede zaak kunnen doen. Al vierde in de tussenstand, en tweede Junior, wil Maxim Decock klaar staan om gebruik te maken van een eventuele fout van Heindrichs om hem de titel in de categorie van de jonge wolven te ontfutselen. In zijn spoor willen Benjamin Bosseloir, de Ier Niall O’Sullivan, Harry Bouillon en de Luxemburger Steve Fernandes ook zoveel mogelijk punten scoren, om zo in de slotfase van het kampioenschap misschien nog een plaats in de stand te winnen. Onder de tent van de Stellantis Motorsport Rally Cup Belux krijgen ze het gezelschap van de Nederlander Paul Allerts, die het tegen de vaste waarden van het kampioenschap zal opnemen en het zo nog wat extra internationale uitstraling geeft. 

Zoals tijdens de persconferentie voorafgaand aan de Spa Rally 2023 al werd aangekondigd krijgt de Stellantis Motorsport Rally Cup Belux een vervolg in 2024. De precieze kalender zal binnenkort worden aangekondigd. Maar eerst de Spa Rally, met tien chronoritten op zaterdag en zes als afsluiter op zondag. Spannend!

Info en foto’s Stellantis Motorsport Rally Cup Belux