Japanse Youngsters in het TGR WRC Challenge Program 2024 met de Yaris Rally2

Het TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team is verheugd zijn line-up voor het FIA World Rally Championship-seizoen 2024 te kunnen bevestigen, waarin het zich zal richten op het opnieuw winnen van de constructeurs-, piloten- en bijrijderstitels.

Kalle Rovanperä werd dit jaar op 23-jarige leeftijd de jongste winnaar ooit van opeenvolgende WRC-pilotentitels en heeft een nieuw meerjarig contract getekend bij TGR-WRT. Na zijn opmerkelijke opkomst naar de top van de sport, zal Rovanperä in 2024 samen met bijrijder Jonne Halttunen deelnemen aan een geselecteerd rallyprogramma. Dit houdt hem enige tijd weg van de intense eisen van het strijden om wereldkampioenschappen en kan genieten van het rijden in verschillende disciplines, waaronder driften, waardoor zijn vaardigheden en ervaring achter het stuur verder worden verbeterd.

Achtvoudig wereldkampioen Sébastien Ogier behaalde de laatste van zijn titels met TGR-WRT in 2020 en ’21 voordat hij een stap terugtrok uit de fulltime competitie. Hij blijft een belangrijke teamrijder in de line-up, nadat hij in 2023 overwinningen behaalde in Monte Carlo, Mexico en Kenia, en zal volgend seizoen opnieuw aan een deelprogramma deelnemen samen met bijrijder Vincent Landais.

Het team is ook enthousiast om de relatie met Elfyn Evans nog seizoenen voort te zetten. Sinds hij bij TGR-WRT kwam, heeft Evans zich ontwikkeld tot een vaste kampioensrijder en eindigde hij in vier jaar tijd drie keer als tweede, waaronder in 2023, toen hij rallyoverwinningen behaalde in Kroatië, Finland en Japan. Om voort te bouwen op de voortgang van dit seizoen, gaan hij en bijrijder Scott Martin 2024 in met hun zinnen erop om te strijden om hun eerste wereldkampioenschapstitels.

Takamoto Katsuta zal ook weer deel uitmaken van de line-up van het team en een volledig seizoen rijden in de GR YARIS Rally1 HYBRID met bijrijder Aaron Johnston. Katsuta, een product van het TOYOTA GAZOO Racing WRC Challenge Program, voegde zich in 2023 bij de hoofdopstelling van het team en droeg bij aan het succes van het constructeurskampioenschap met een uitstekende podiumplaats tijdens de Rally van Finland.

Driver/Co-driver
DriverElfyn Evans (UK)
Co-driverScott Martin (UK)
DriverSébastien Ogier (France)
Co-driverVincent Landais (France)
DriverKalle Rovanperä (Finland)
Co-driverJonne Halttunen (Finland)
DriverTakamoto Katsuta (Japan)
Co-driverAaron Johnston (Ireland)

Jari-Matti Latvala (teambaas):
“We zijn erg blij dat we onze winnende line-up voor de toekomst bij elkaar kunnen houden. Het is geweldig om te weten dat we zo’n sterke ploeg piloten hebben die zich thuis voelen in onze auto en ons team en met ons willen blijven samenwerken. Het programma van Kalle zal in 2024 iets anders zijn, maar het belangrijkste voor ons is dat hij Toyota-piloot is en bij het team wil blijven en wil blijven genieten van zijn passie voor rally-rijden. Ook al is hij jong, hij heeft met rallyauto’s gereden op een serieus niveau en hij denkt dat een deelcampagne nu het beste voor hem zou zijn, zodat we in de toekomst kunnen uitkijken naar nog meer volledige seizoenen samen. Het is ook geweldig dat Seb bij ons doorgaat, en het betekent dat we samen met Kalle zullen we twee meervoudige wereldkampioenen hebben als sterke troeven in onze verdediging van het constructeurskampioenschap. Elfyn heeft ons dit jaar opnieuw laten zien dat hij rally’s kan winnen en om kampioenschappen kan strijden, en we weten dat hij in elke situatie zijn uiterste best zal doen. Taka heeft dit jaar tijdens de Rally van Finland en Japan bewezen dat hij in de snelste rally’s bovenaan kan staan en hopelijk kunnen we hem komend seizoen in bijna elke rally zien als een kanshebber voor podiumplaatsen.”

Kalle Rovanperä:

“Ik ben erg blij dat ik een meerjarig contract bij TGR-WRT heb getekend en met het team kan blijven samenwerken. Volgend jaar ga ik slechts enkele van de evenementen rijden. Ik rij al vanaf mijn 15jaar met rallyauto’s wat behoorlijk lang is, en hoewel de afgelopen seizoenen natuurlijk geweldig zijn geweest, zijn ze ook mentaal en fysiek erg veeleisend geweest. Dus ik voelde dat dit een goed moment zou zijn om er een jaar de tijd voor te nemen de batterijen opladen en dan weer fulltime terugkomen om opnieuw met een volledige aanval voor het kampioenschap te vechten. Ik geniet van alle soorten autosport en ik kijk er naar uit om ook wat te driften en misschien nog een aantal andere coole evenementen, evenals de rally’s die we volgend jaar zullen selecteren.”

Elfyn Evans:

“Ik kijk er naar uit om te beginnen aan wat mijn vijfde jaar op rij bij het team zal worden. We hebben de afgelopen vier jaar samen een aantal grote successen geboekt en ik ben blij om dat verhaal voort te zetten met TOYOTA GAZOO Racing. Ik leerde het team meteen kennen toen ik bij het team kwam en het voelt nu heel erg als thuis. De steun van iedereen om mij op mijn gemak te laten voelen in de GR YARIS Rally1 HYBRID was geweldig, en we zijn dit jaar vooruitgang blijven boeken. Ik wil daar graag op voortbouwen en in 2024 nog beter zijn. We hebben samen nog veel meer te bereiken en ik ben enthousiast over de toekomst. Zoals altijd zal het doel zijn om te winnen, of dat nu in elke rally is of in het kampioenschap.”

Sébastien Ogier:

“Ik ben natuurlijk erg blij om volgend jaar nog steeds bij TOYOTA GAZOO Racing te werken. Het seizoen 2023 is goed geweest voor mij en, nog belangrijker, voor het team, en het is geweldig om opnieuw alle drie de titels te behalen. Ik kijk er dus naar uit. om in deze omgeving te blijven en te proberen ons succesverhaal samen voort te zetten. Ik hou echt van de relatie die ik heb met het hele team en voor mij was er nooit enige twijfel over dat ik in de TGR-overall wilde blijven. Ik geniet ook erg van de balans dat dit soort deelprogramma mij oplevert, en volgend seizoen zou in dat opzicht redelijk vergelijkbaar moeten zijn. Zolang het succes er is voor mij en het team, denk ik dat we moeten proberen op een vergelijkbare manier door te gaan.”

Takamoto Katsuta:

“Ik ben erg opgewonden om volgend jaar aan een nieuw seizoen bij TGR-WRT te beginnen. Ik heb dit jaar veel geleerd: er waren enkele rally’s die goed voor mij waren en andere die niet zo goed waren, maar die hebben mij sterker gemaakt en zullen Hopelijk helpt het mij in de toekomst. Volgend jaar zal belangrijk zijn om te bewijzen wat ik kan, en ik zal proberen er het beste seizoen uit mijn carrière tot nu toe van te maken. Hartelijk dank aan het team en iedereen die mij heeft gesteund. Ik heb een zeer goede kans gehad om stap voor stap ervaring op te doen in de rallysport sinds ik in 2015 deelnam aan het TGR WRC Challenge Program. Nu zal ik proberen de volgende stap te zetten om te vechten voor betere resultaten en voor podiumplaatsen en overwinningen.

TGR WRC Challenge Program 2024

Het TGR WRC Challenge-programma is in 2015 gestart met als doel professionele rallyrijders te ontwikkelen die wereldwijd kunnen concurreren. In de voetsporen van Takamoto Katsuta zal de tweede generatie Hikaru Kogure en Yuki Yamamoto het programma in 2024 voortzetten en met Rally2-auto’s deelnemen aan Europese rally’s. Het proces om nieuwe jonge piloten voor het programma te werven is ook aan de gang en de definitieve selectie zal in december in Finland plaatsvinden. Wij verwachten dat de jonge piloten zich veel zullen ontwikkelen door de gedegen opleiding die wij in Finland aanbieden.

Hikaru Koguré:
“Ik ben erg blij om in 2024 weer deel uit te maken van het WRC Challenge Program. Dankzij TGR heb ik de afgelopen twee jaar veel ervaring opgedaan in Finland in een geweldige omgeving waar ik me kan concentreren op de rallysport. Zonder de steun van TGR zou ik niet zoveel hebben kunnen leren en groeien als ik heb gedaan. Als ik de overstap maak naar Rally2, zullen de dingen uitdagender worden met meer piloten van hoog niveau. Ik zal het harde werk en de geest van uitdaging voortzetten die er is ook in de naam van het programma.”

Yuki Yamamoto:
“Ik ben zeer vereerd dat ik volgend jaar de kans krijg om mijn uitdaging voort te zetten als lid van het TGR WRC Challenge Program. Ik waardeer alle mensen die mij steunen en deze prachtige omgeving bieden enorm. Ik heb veel ervaring opgedaan in de rally’s in Europa de afgelopen twee jaar, en ik heb veel geleerd en veel gegroeid. De Rally2-categorie, waarin ik volgend jaar zal uitdagen, is een zeer competitieve klasse met veel topcoureurs. Dit zal een heel belangrijk jaar voor mij worden om als piloot op een hoger niveau te groeien. Ik zal in elke rally met een sterk hart mijn best doen.”

Bron en foto’s Toyota Gazoo Racing