Op 25 en 26 november krijgt het Belgian Rally Championship zijn apotheose in de Spa Rally. Aan het stuur van een Volkswagen Polo GTI Rally2 uit de ateliers van SXM hoopt John Wartique zijn seizoen in schoonheid af te sluiten… en hij richt nu al zijn blik op 2024!

Als circuitrijder begon John Wartique helemaal onderaan de ladder, maar hij klom in de eenzitterij tot een hoog niveau (in de GP3 Series), waarna de GT-racerij volgde. Als orgelpunt liet hij onder andere een tweede plaats in de Ferrari Challenge Europe 2022 optekenen, naast een zilveren medaille in de Finali Mondiali van Ferrari in datzelfde jaar. In het seizoen 2023 richtte de ingeweken inwoner van Spa echter zijn pijlen op de rallysport.

“’Hoewel er nogal wat mensen zijn die denken dat ik al heel lang rally rijd, beschik ik nog altijd over weinig ervaring”, stelt John. “Behalve wat deelnames in de Condrozrally aan het eind van een seizoen heb ik er me nooit eerder volledig op toegelegd. Dat was dit jaar anders. Volgende zondag start ik in de 6 Uren van Kortrijk, en ik ben heel blij te kunnen meedelen dat ik mijn seizoen in de Spa Rally met een zevende nationale wedstrijd zal kunnen afsluiten.”

Voor de eerste keer zal John in een wedstrijd van het Belgian Rally Championship starten aan het stuur van de Volkswagen Polo GTI Rally2 van het team SXM Compétition. “Hoewel ik nog maar 11 wedstrijden met auto’s uit deze categorie heb afgewerkt, heb ik toch al met heel wat verschillende Rally2-wagens gereden”, stelt de 33-jarige rijder. “En ik moet toegeven dat ik altijd al door de Polo GTI geïnteresseerd was. Toen ik de gelegenheid kreeg om de auto tijdens de B-Short Boucles Condruziennes te testen heb ik dan ook niet lang geaarzeld!”

Die test op ware grootte werd een succes, want John kon de regionale wedstrijd op zijn naam schrijven. “Hoewel de auto nu één van de minst recente modellen is, kan de Polo GTI Rally2 nog aardig uit de hoek komen. Dat werd onlangs nog bewezen door Sébastien Loeb, die begin oktober in de Franse Rallye Charlemagne tegen een stevige concurrentie naar de zege wist te rijden”, vervolgt de vertegenwoordiger van de Belgian VW Club. “Naast de pure prestaties beleef ik ook heel veel plezier aan het stuur. Het is echt een auto met pit, en als ex-circuitrijder vind ik dat de Polo ook beter communiceert, om het maar zo te omschrijven. Ik heb de wagen nu getest op een droog parcours, en ik vond het wel interessant om de auto ook eens op een gladder en vuiler parcours te besturen, zoals tijdens de Spa Rally het geval zou moeten zijn.”

Na twee podiumplaatsen (in de Rallye de Wallonie en de Rallye de Bertrix) wil John zijn eerste volledige rallyseizoen in schoonheid afsluiten, niet zonder al aan de toekomst te denken. “In 2024 zou ik een nog groter programma willen afwerken. Daarom wil ik ter voorbereiding in Kortrijk rijden, en niet in de Rallye des Crêtes. Behalve het feit dat het een thuiswedstrijd is voor SXM, wil ik ook wat ervaring opdoen op de Vlaamse rallywegen. Ik rijd met het oog op Spa ook met een nieuwe corijder, Maxime Andernack. Een jonge en heel gemotiveerde kerel, die met zijn aanpak tijdens de voorbereiding een grote indruk op me heeft gemaakt.”

En wat mogen we dan verwachten van John Wartique, Maxime Andernack en de Volkswagen Polo GTI Rally2 in Spa? “We moeten redelijk blijven: tegenover de tenoren die er aan de start zullen staan verwacht ik niet om een podiumplaats te kunnen strijden”, klinkt het eerlijk. “Het doel wordt om de finish te halen en onderweg het verschil met de besten steeds kleiner te maken. Dat zou een mooie manier zijn om mijn sponsors Reco +, Nervia Plastics, CB-Energy, Fabs services, AEC, Mazzoni en de Belgian VW Club te bedanken. Zonder hen zou dit allemaal niet mogelijk zijn!”

In samenwerking met de Belgian VW Club organiseert John Wartique ook een wedstrijd om 10 duotickets voor de Spa Rally te winnen, inclusief toegang tot de hospitality van SXM en een traditionele “Boulet-Friet” in het restaurant van het Domaine de Malchamps. Om te winnen moet u deelnemen aan de wedstrijd op de Facebook-pagina van de Belgian VW Club en op 25 en 26 november de Volkswagen Polo GTI Rally2 in en rond Spa komen aanmoedigen!

Bron Belgian VW Club