• Škoda-rijderAndreas Mikkelsen staat qua punten gelijk aan Toksport WRT-teamgenoot Gus Greensmith en pakt de WRC2-titel met meer overwinningen in de categorie.
  • Het Franse duo Nicolas Ciamin/Yannick Roche won WRC2 met een volledig Škoda Fabia RS Rally2-podium tijdens de allereerste CER Rally.
  • 17 Škoda-teams eindigen in de top 20 van het WRC2-klassement.

Andreas Mikkelsen is de WRC2-kampioen van 2023. Drie punten voor het winnen van de PowerStage tijdens de allereerste Central European Rally waren genoeg voor de Noor om voor de tweede keer de titel van de belangrijkste supportcategorie van het FIA World Rally Championship te winnen. Nicolas Ciamin/Yannick Roche vierden hun eerste WRC2-overwinning voor nog twee Škoda Fabia RS Rally2-teams, Erik Cais/Daniel Trunkát en Kajetan Kajetanowicz/Maciej Szczepaniak.

Kajetan Kajetanowicz/Maciej Szczepaniak

Na zeven ronden op gravel keerde het FIA World Rally Championship (WRC) terug naar asfalt voor de
allereerste Central European Rally. Het evenement begon voor het kasteel midden in het hart van Praag, liep door Oostenrijk en eindigde in Passau in het zuiden van Duitsland.

Twee korte toeschouwersproeven openden de rally donderdagavond zonder grote incidenten. Op vrijdag veranderde het beeld compleet. Regen veroorzaakte stilstaand water op sommige delen van de proeven en WRC2-crews verlieten het servicepark in Passau op regenbanden. Yohan Rossel, de enige niet-Škoda-piloot met hoop op het kampioenschap, was een van de eersten die het slachtoffer werd aan de extreem veeleisende omstandigheden. De Fransman vertrok in SS3 en moest zich terugtrekken na een crash. Andreas
Mikkelsen en bijrijder Torstein Eriksen hadden wat meer geluk. Ook de Noren schoven van de baan (SS4) terwijl hij WRC2 leidde, maar kon doorgaan nadat toeschouwers hun Toksport WRT Škoda Fabia terug op het asfalt hadden getrokken. Met reparaties langs de weg na de etappe kwamen Mikkelsen en Eriksen opdagen aan de regroup op de middag. Een tijdverlies van meer dan tien minuten bracht hen echter uit de strijd voor de WRC2-overwinning.

Teamgenoten Gus Greensmith/Jonas Andersson hebben ook hun deel van de slechte ervaringen meegemaakt

Een lekke band in de eerste etappe van de dag kostte het Brits-Zweedse duo ongeveer een minuut. Aan het einde van de eerste etappe behielden Greensmith/Andersson de achtste positie met Mikkelsen/Eriksen achter zich op P19. De best geplaatste Škoda-teams in WRC2 op dat moment waren Erik Cais/Daniel Trunkát (Orsák Rally Sport) uit Tsjechië op de tweede plaats en de Franse asfaltexpert Nicolas Ciamin/Yannick Roche (Sarrazin Motorsport) op de derde plaats. De Finse bemanning Emil Lindholm/Reeta Hämäläinen (Hyundai) waren de leiders op dat moment.

Ook op zaterdag vochten Cais/Trunkát en Ciamin/Roche met hand en tand voor de tweede plaats. Aan het einde van de tweede etappe haalden de Fransen hun Tsjechische concurrenten in en gingen slapen met een kleine voorsprong van 2,6 seconden. Ondertussen was het duo Greensmith/Andersson opgeklommen naar de vijfde plaats in de categorie. Maar ze hadden meer werk aan de winkel, aangezien Greensmith minimaal de derde plaats aan de finish nodig had om de WRC2-titelbeslissing te kunnen nemen de laatste ronde van het seizoen in Japan. Mikkelsen/Eriksen daarentegen reden op P16 met het enige doel om de PowerStage aan het einde van de rally te bereiken en zoveel mogelijk extra punten te scoren.

Cais/Trunkát

De laatste etappe zette het WRC2-resultaat op zijn kop.

Op weg naar de eerste etappe van zondag, moesten categorieleiders Emil Lindholm/Reeta Hämäläinen hun auto parkeren vanwege een technisch probleem. Dat overhandigde de categorieoverwinning voor Ciamin/Roche.
“Het is fantastisch”, zei de 25-jarige Ciamin. “Een paar keer ben ik al in een goede positie geweest om een goed resultaat in WRC2 te behalen en het mislukte altijd. Ik ben erg blij met dit resultaat na zoveel jaren.”
Met Cais/Trunkát op de tweede plaats en de Škoda Fabia RS Rally2 van Kajetan Kajetanowicz/Maciej Szczepaniak op P3.

Tijdens de PowerStage waren alle ogen gericht op WRC2-titelkandidaten Gus Greensmith en Andreas Mikkelsen, die respectievelijk op P4 en P13 de finale van het evenement ingingen. Mikkelsen/Eriksen reden de snelste tijd, waarmee Mikkelsen drie punten veiligstelde en zijn totaal op 111 punten bracht. Greensmith/Andersson wist door een spin slechts de zevende tijd te behalen in de PowerStage – geen extra punten voor de Brit. Met de vierde plaats in het algemeen klassement in WRC2 kwamen ook de punten van Greensmith opgeteld op 111. In een dergelijk geval wordt bij de individuele resultaten in de eerste plaats rekening gehouden met de overwinningen. En daarin staat Andreas Mikkelsen bovenaan met drie WRC2-overwinningen (Italië-Sardegna, Estland, Griekenland)
vergeleken met de twee van Greensmith (Mexico, Portugal).

Ciamin/Roche

“Het is een supergevoel om voor de tweede keer de WRC2-titel te hebben gewonnen. Het is leuk omdat in het begin
van het seizoen had ik niet verwacht dat ik het kampioenschap zou behalen. Ik moet de fans bedanken voor het uitslepen vrijdag zodat ik weer de weg op kon” gaf Mikkelsen toe “Daarna hebben we ons geconcentreerd op de Laatste KP en die strategie werkte.”

Ciamin/Roche wonnen ook het WRC2 Challenger-klassement met Cais/Trunkát als tweede in deze subcategorie gereserveerd voor aankomende talenten. Maar belangrijker nog: Kajetan Kajetanowicz eindigde als derde. Het resultaat leidde niet alleen tot opnieuw een volledig Škoda-podium. Het brengt ook Kajetanowicz binnen handbereik van Sami Pajari, algemeen leider van de WRC2 Challenger. De Finse Škoda-piloot heeft nog steeds een voorsprong van tien punten. Maar terwijl Pajari al zijn zeven punten scorende evenementen al heeft afgevinkt, komt Kajetanowicz volledig in aanmerking om punten te verzamelen tijdens de finale van 2023 in Japan. Ook Nikolay Gryazin (Škoda Fabia RS Rally2) heeft nog een externe kans om WRC2 Challenger-kampioen te worden in Japan.

Ciamin/Roche

Japan zal ook het toneel vormen voor de titelbeslissing in de WRC Masters Cup. De Duitser Armin Kremer,
mede bestuurd door dochter Ella, reed een Baumschlager Rallye&Racing Škoda Fabia RS Rally2 naar een makkelijke
overwinning in de subcategorie gereserveerd voor piloten van 50 jaar en ouder. Oostenrijkers Johannes Keferböck/Ilka Minor eindigden als tweede, voor de Hongaren Zoltán László/Gábor Zsiros, beide ploegen vertrouwen ook op een Škoda Fabia RS Rally2.
Na de Central European Rally volgt Kremer op 18 punten van WRC Masters Cup-leider Alexander Villaneuva uit Spanje. Hoewel Kremer nog niet heeft deelgenomen aan de Rally Japan (16-19 november 2023), wordt de laatste ronde van het FIA WRC dus spannend en beslissend.

Kremer – Kremer

Info en foto’s Škoda Motorsport Media