Thierry Neuville en Martijn Wydaeghe winnen de eerste CER 2023 | Andreas Mikkelsen ook voor de 2de maal WRC2-kampioen.

Kalle Rovanperä is tweevoudig WRC-kampioen geworden en pakte zondag de titel nadat hij als tweede eindigde in het algemeen klassement tijdens de Central European Rally*.

Door in deze voorlaatste ronde tweede te worden achter Thierry Neuville, zorgde de 23-jarige ervoor dat hij in het seizoen 2023 niet meer te pakken is.

Nog maar een jaar geleden schreef Rovanperä geschiedenis toen hij de jongste WRC-kampioen ooit werd. Vandaag staat hij naast legendarische namen als Carlos Sainz, Walter Röhrl en Miki Biasion als dubbele winnaar.

Toen Rovanperä aan de Central European Rally begon met een voorsprong van 31 punten op Toyota Gazoo Racing-teamgenoot Elfyn Evans, hoefde hij alleen maar zijn voorsprong te behouden om de kroon te claimen. Toen Evans zaterdagochtend een dramatische crash maakte, was de weg naar de overwinning vrijwel verzekerd.

Na een gestage start van het seizoen kwamen Rovanperä en bijrijder Jonne Halttunen in mei aan de oppervlakte door de Vodafone Rally de Portugal te winnen. Sinds dat moment is het tweetal slechts twee keer van het podium verwijderd geweest.

“Ik voel me heel goed”, straalde Rovanperä. “Ik denk dat dit jaar voor mij persoonlijk belangrijker was dan vorig jaar. De concurrentie was heviger en we hebben het heel goed gedaan. De grootste dank gaat uiteraard uit naar Jonne; hij is tevens de beste bijrijder ter wereld. Ik ga hier meer van genieten dan van de eerste.”

Thierry Neuville (BEL) Martijn Wydaeghe (BEL) Of team HYUNDAI SHELL MOBIS WORLD RALLY TEAM celebrate on the podium in first place after winning the World Rally Championship in Passau, Germany on 29.10.2023 with Kalle Rovanperä (FIN) Jonne Halttunen (FIN) Of team TOYOTA GAZOO RACING WRT seccond and Ott Tänak (EST) Martin Järveoja (EST) Of team M-SPORT FORD WORLD RALLY TEAM third place // Jaanus Ree / Red Bull Content Pool // SI202310290353 // Usage for editorial use only //

De overwinning van Neuville werd misschien overschaduwd door de festiviteiten van de kampioenen, maar de drive van de Belg was veel lof waard.

Met een Hyundai i20 N nam Neuville zaterdagochtend de controle over en leidde Rovanperä met 57,6 seconden om zijn 19de overwinning in zijn carrière te claimen op de gladde asfaltwegen door Duitsland, Oostenrijk en Tsjechië.

2023 FIA World Rally ChampionshipRound 12, Central European Rally25-29 October 2023Teemu Suninen, Mikko Markkula, Hyundai i20 N Rally1 HybridPhotographer: Dufour FabienWorldwide copyright: Hyundai Motorsport GmbH

“Over het geheel genomen hebben we het goed gedaan”, aldus Neuville. “We hadden een goed ritme, wat uiteindelijk zijn vruchten afwierp. Het was een teamprestatie dit weekend en het is ons gelukt, Dus daar mogen we trots op zijn”

Ott Tänak overwon een hydraulische storing op de voorlaatste dag en eindigde als derde, bijna twee minuten achter in een M-Sport Ford Puma.

Sébastien Ogier vocht vrijdag terug na wielschade en claimde de vierde plaats voor zijn jonge collega Takamoto Katsuta. Teemu Suninen, Grégoire Munster en Adrien Fourmaux completeerden de top 8 voor Nicolas Ciamin en Pierre-Louis Loubet,

Er was ook feest voor Andreas Mikkelsen, die net genoeg deed om de WRC2-titel* veilig te stellen, ondanks dat hij vrijdag van de weg ging.

Het kampioenschap wordt volgende maand in Azië afgesloten tijdens de FORUM8 Rally Japan. Het asfaltevenement vindt plaats in Aichi en vindt plaats van 16 – 19 november.

*Onder voorbehoud van bevestiging van de resultaten door de FIA

Kalle Rovanperä (FIN) Jonne Halttunen (FIN) Of team TOYOTA GAZOO RACING WRT celebrate 2023 FIA world rally championship title during the World Rally Championship Central European in Passau, Germany on  29.10.2023 // Jaanus Ree / Red Bull Content Pool // SI202310290331 // Usage for editorial use only //

Algemene eindstand:

 1. T Neuville / M Wydaeghe Hyundai i20 N 2u 52m 39,9s
 2. K Rovanperä / J Halttunen Toyota GR Yaris +57,5s
 3. O Tänak / M Järveoja Ford Puma +1m 52,8s
 4. S Ogier / V Landais Toyota GR Yaris +2m 8,6s
 5. T Katsuta / A Johnston Toyota GR Yaris +2m 48,3s
 6. T Suninen / M Markkula Hyundai i20 N +3m 6,3s
 7. G Munster / L Louka Ford Puma Rally1 Hybrid +4m 22,3s
 8. A Fourmaux / A Coria Ford Fiesta MkII +11m 35,9s
 9. N Ciamin / Y Roche Škoda Fabia RS +11min 53,1s
 10. PL Loubet / B Veillas Ford Puma Rally1 Hybrid +12m 4,3s
2023 FIA World Rally Championship / Round 12 / Central European Rally 2023 / 25th-29th October, 2023 // Worldwide Copyright: Toyota Gazoo Racing WRT

Stand WRC na de CER

 1. K. Rovanperä 235 punten
 2. E. Evans 191 punten
 3. T. Neuville 184 punten
 4. O. Tänak 162 punten
 5. S. Ogier 114 punten
 6. E. Lappi 98 punten
 7. T. Katsuta 89 punten
 8. D. Sordo 63 punten
 9. T. Suninen 42 punten

Manufacturers WRC 2023

 1. Toyota Gazoo Racing World Rally Team 504pt
 2. Hyundai Shell Mobis World Rally Team 399pt
 3. M-Sport Ford World Rally Team 271pt

Info WRC Media