De Spaanse Automobiel Federatie speelde een “voortrekkersrol” in deze ontwikkeling!

De FIA ​​World Council, die vanochtend (19/10/2023) bijeenkwam op het hoofdkantoor in Genève (Zwitserland), heeft de oprichting goedgekeurd van een nieuwe groep wedstrijdvoertuigen, genaamd “Rally5-kit”. Deze nieuwe variant heeft de bedoeling om de basis van de rallypiramide te verbreden en de creatie van nieuwe voertuigen door merken en teams te bevorderen, met als doel de beschikbare opties op de wedstrijdmarkt voor jonge piloten te vergroten, tegen een beperkte prijs.

We moeten precies teruggaan naar een jaar geleden, toen tijdens de vorige editie van de 57e RACC Rally-Rally van Spanje gesprekken begonnen rond een voertuig dat sterk leek op dat van de FIA ​​Rally5-categorie.

Gezien de onmogelijkheid van directe homologatie door de dochteronderneming van het merk ( lees Suzuki in dit geval ), heeft de technische afdeling van de RFEDA (de Spaanse Automobiel Federatie ) het idee geopperd om deze voertuigen “zelf” te kunnen ontwikkelen via de Nationale Federaties (ADN’s) en gisteren, met de unanimiteit van alle leden van de FIA ​​World Raad, werd de definitieve goedkeuring verkregen.

Geweldig nieuws voor de wereldautosport en vooral voor de RFEDA in een lange weg waarin de Spaanse entiteit, met haar president aan het roer, een strategische en noodzakelijke rol heeft gespeeld bij de goedkeuring van deze nieuwe groep voertuigen, de Rally5-Kit.

Met een vergelijkbare filosofie op het gebied van prestaties voor de Rally5 FIA-groep, zal de nieuwe Rally5-Kit gebaseerd zijn op voertuigen met tweewielaandrijving en een vermogen van 6 kg/pk, met ongeveer 180 pk en 1080 kg. Hierdoor kunnen merken en teams, in een perfect gedefinieerd homologatieproces met de ADN’s, voertuigen huisvesten die zullen worden goedgekeurd door de FIA ​​en waarvan de geldigheid wereldwijd zal worden erkend. Op deze manier wordt een bijdrage van waarde aan de autosport bereikt en wordt de broodnodige mobiliteit tussen landen gegenereerd.

Bovendien worden Spanje en de RFEDA gepositioneerd als pioniers in deze nieuwe Rally5 Kit-groep, aangezien het eerste voertuig ter wereld in Spanje wordt ontwikkeld via het prestigieuze Galicische bedrijf R-Technology. Tegelijkertijd wordt er al gewerkt aan twee extra projecten, die aanleiding geven tot de groei in Spanje en meer opties bieden dan de huidige bestaande om toegang te krijgen tot de rallysport.

De Rally5-kitgroep is vanaf 01.01.2024 officieel in actie te zien.

In de woorden van Manuel Aviñó, voorzitter van de RFEDA: “Het is voor mij, als voorzitter van de Koninklijke Spaanse Automobielfederatie, een bron van trots dat een project “made in Spain” heeft gediend als ontwikkelingsreferentie voor de meer dan 240 aangesloten clubs van de FIA. Het toont zonder twijfel ons vermogen tot creatie en teamwerk aan, waarbij de RFEDA opnieuw een van de internationale referentieorganisaties voor de FIA ​​is.”

Fernando Álvarez, technisch directeur van de RFEDA voegde hieraan toe: “Het idee en de oprichting van deze nieuwe groep hebben een jaar van intensief werk met zich meegebracht, waarbij we bij de geboorte nauw hebben samengewerkt met de FIA. We zijn erg trots op het behaalde resultaat en hebben hoge verwachtingen van dit project, omdat het grote waarde zal toevoegen aan de autosport op alle niveaus, internationale, nationale en regionale kampioenschappen, merken en piloten; diversificatie van de mogelijkheden voor de hele groep van onze sport.”

Bron RFEDA