Het FIA World Rally Championship (WRC) staat klaar voor opnieuw een opwindend seizoen in 2024, na de onthulling van de kalender van vandaag (19 oktober).

In zijn 52ste seizoen zal de WRC zich naar 13 boeiende bestemmingen op vier continenten begeven, waarbij een perfecte mix van traditie en innovatie wordt geleverd die aansluit bij de blijvende erfenis van de rallysport.

De iconische Rallye Monte-Carlo (25 – 28 januari) is opnieuw de start van de campagne 2024 en omvat de beroemde Col de Turini-passen hoog in de Franse Alpen, die piloten als geen ander op de proef stellen. Op de voet volgen de bevroren bossen van de Rally Zweden (15 – 18 februari), het enige pure sneeuw- en ijsevenement op de kalender.

Er vindt een belangrijke verschuiving plaats voor de Safari Rally Kenya, die terugkeert naar een meer traditionele datum van 28 tot 31 maart, nadat deze de afgelopen jaren in juni werd gehouden. Deze verschuiving naar het paasweekend zal een nog een zwaardere wedstrijd opleveren, aangezien het samenvalt met het begin van het regenseizoen in Naivasha.

De Croatia Rally (18 – 21 april) heeft sinds zijn WRC-debuut in 2021 honderdduizenden toeschouwers getrokken. De unieke asfaltcircuits rond de hoofdstad Zagreb variëren van glad tot zwaar gebroken en zullen in al hun glorie terugkeren. Net als de legendarische gravelproeven van de Vodafone Rally de Portugal (9 – 12 mei) – ook een grote hit bij het publiek.

Mediterrane charme wacht op je tijdens de Rally Italia Sardegna (30 mei – 2 juni) vóór de langverwachte terugkeer van de 80ste ORLEN Rally van Polen (27 – 30 juni), terug na een pauze op het hoogste niveau van de sport sinds 2017. De bliksemsnelle onverharde wegen van Polen beloven een spannend spektakel dat door de enthousiaste fanbase van het land alleen maar verder zal worden versterkt.

Thierry Neuville (BEL) Martijn Wydaeghe (BEL) Of team HYUNDAI SHELL MOBIS WORLD RALLY TEAM are seen performing during the World Rally Championship Portugal in Porto, Portugal on 14 May 2023 // Jaanus Ree / Red Bull Content Pool // SI202305140694 // Usage for editorial use only //

Het WRC is verheugd een nieuwkomer te mogen verwelkomen in Tet Rally Letland (18 – 21 juli), gelegen in de levendige zuidelijke kuststad Liepāja. Voortbouwend op jarenlang succes op het niveau van het FIA European Rally Championship, krijgt het evenement op losse gravel de mogelijkheid zicht te tonen op het mondiale podium.

Snelheidsliefhebbers kunnen zich verheugen op de spannende Secto Rally Finland (1 – 4 augustus), bekend om zijn adembenemende snelheden en zwaartekracht tartende sprongen. De opwinding neemt dan een andere vorm aan tijdens de EKO Acropolis Rally Griekenland (5 – 8 september), met een heel ander tintje met zijn kronkelende, rotsachtige bergproeven.

Zuid-Amerika bevestigt opnieuw zijn aanwezigheid met de Rally Chile Bio Bío (26 – 29 september), waarmee het wereldwijde bereik van het kampioenschap opnieuw wordt bevestigd.

De Central European Rally (31 oktober – 3 november) trekt opnieuw door Oostenrijk, Tsjechië en Duitsland als de voorlaatste ronde voordat de grote finale zich in Azië ontvouwt tijdens FORUM8 Rally Japan (21 – 24 november).

In een commentaar op de kalender zei Jona Siebel, directeur van WRC Promoter: “We kijken reikhalzend uit naar een nieuw seizoen boordevol actie in 2024 met een kalender die niet alleen onze gewaardeerde tradities viert, maar ons ook een opwindende toekomst in stuurt. Onze terugkeer naar Polen en ons debuut in Letland onderstrepen onze toewijding om zowel fans als deelnemers een frisse en opwindende WRC-ervaring te bieden.”

Elke ronde van het WRC-seizoen wordt live uitgezonden op WRC’s baanbrekende nieuwe platform Rally.TV, maar ook via traditionele uitzendpartners over de hele wereld.

FIA World Rally Championship-kalender 2024:

25 – 28 januari Rallye Monte-Carlo (Asfalt/IJs)
15 – 18 februari Rally Zweden (Sneeuw)
28 – 31 maart Safari Rally Kenia (Gravel)
18 – 21 april Kroatië Rally (Asfalt)
9 – 12 mei Vodafone Rally de Portugal (Gravel)
30 mei – 2 juni Rally Italia Sardegna (grind)
27 – 30 juni ORLEN 80e Rally Polen (grind)
18 – 21 juli Tet Rally Letland (Gravel)
1 – 4 augustus Secto Rally Finland (Gravel)
5 – 8 september EKO Akropolis Rally Griekenland (Gravel)
26 – 29 september Rally Chili Bio Bío (Gravel)
31 oktober – 3 november Centraal-Europese Rally (Asfalt)
21 – 24 november FORUM8 Rally Japan (Asfalt)

Info: WRC Media Room
De officiële thuisbasis van World Rallying: wrc.com