• Aangewezen fanzones zorgen voor de best mogelijke rallyervaring
  • Speciaal geïnstalleerde infrastructuur maakt optimale toeschouwerservice en -behoud mogelijk
  • Alle informatie over het toeschouwergeleidingssysteem op centraleuropeanrally.eu
Logo CER Rallye

De Central European Rally, van 26 tot 29 oktober, bereidt zich intensief voor om duizenden fans van over de hele wereld te verwelkomen, die allemaal uitkijken naar de voorlaatste ronde van het FIA World Rally Championship (WRC) van dit seizoen.

Een uitgebreid toeschouwersgeleidingssysteem

Dit moet de bezoekers in staat stellen te genieten van maximale actie en boeiende autosport, terwijl tegelijkertijd wordt voldaan aan de hoge eisen van een duurzaam evenement. Op elk van de 18 klassementsproeven, die tussen donderdag en zondag de nieuwe WRC-rally vormen, zullen er meerdere toeschouwersruimtes zijn die niet alleen een goed zicht op de actie bieden, maar op veel plaatsen ook een topinfrastructuur mogelijk maken, wat zorgt voor een vermakelijk evenement en een comfortabel bezoek. Ook op weg naar de rally worden bezoekers met open armen ontvangen: een goed zichtbaar begeleidingssysteem, dat aan elke klassementsproef een specifieke kleur toekent, maakt het makkelijker om de weg te vinden in het rallygebied. Details over de individuele toeschouwerszones zijn te vinden op centraleuropeanrally.eu.

Eén van de belangrijkste aandachtspunten voor de organisatoren van de Central European Rally is het beheersen van de toestroom van toeschouwers.

De route naar elk van de individuele toeschouwerspunten is duidelijk aangegeven, waarbij de kleur aangeeft welke route naar welke etappe leidt. Het spreekt voor zich dat de route niet zomaar ergens op de etappe eindigt, maar op parkeerplaatsen, vanwaar de uitkijkpunten te voet bereikbaar zijn. Afhankelijk van de regio en de moeite die het kost om de parkings te exploiteren, wordt er een kleine vergoeding van tussen de twee en vijf euro gevraagd. Omdat Tsjechië de euro niet gebruikt, kunnen parkeerplaatsen op de Tsjechische proeven vooraf worden gekocht. Ze zijn (voor standaard vijf euro) verkrijgbaar in de online ticketshop voor de Central European Rally.

Bezoekers kunnen helpen de verkeersopstoppingen te verlichten.

Cachón Alejandro (ESP), “Jandrín” (ESP) are seen at the start ceremony during the World Rally Championship Croatia in Zagreb, Croatia on April 20, 2023 // Jaanus Ree / Red Bull Content Pool // SI202304200741 // Usage for editorial use only //

Het prachtige landschap in de evenementenregio, met zijn heuvels en bossen, maakt dat de routering van het toeschouwersverkeer minutieus moet worden gepland. Hetzelfde geldt voor de parkeerterreinen. Een aantal parkeerplaatsen ligt op onverharde grasvelden, die bij te veel regen onbruikbaar worden en vervangen moeten worden door alternatieve plekken. Bij sommige parkeerterreinen die verder van de proeven liggen, rijden pendelbussen van en naar de proef. Om te voorkomen dat de beperkte parkeerfaciliteiten overvol raken, waardoor de toegang tot toeschouwersgebieden moet worden afgesloten, vragen de organisatoren bezoekers om hun steentje bij te dragen: carpoolen is een belangrijk onderdeel van de duurzaamheidsinspanningen van het evenement, niet alleen omdat het de CO2-uitstoot vermindert. Maar ook omdat het de files in de rallyregio helpt verminderen. Met de ADAC Pendlernetz-app (pendlernetz.de) kunnen bezoekers gemakkelijk gelijkgestemde mensen vinden, met wie ze de auto en het plezier van de rally kunnen delen. Voor degenen die meedoen is er een speciale traktatie: iedereen die met minimaal vier personen in de auto op de parkeergarage arriveert, doet mee aan een trekking (het aantal inschrijvingen komt overeen met het aantal passagiers), waarbij elke keer aantrekkelijke prijzen te winnen zijn.

Uitgebreide service op de meeste officiële toeschouwersplekken

Vanaf de bezoekersparkings gaan de fans te voet naar de toeschouwersruimtes – in de regel is dit geen lange wandeling. Op iedere etappe zijn verschillende ruimtes te betreden, waarbij het aantal uiteraard afhankelijk is van de plaatselijke omstandigheden. Waar een toeschouwersruimte is ingericht, kunnen bezoekers rekenen op een uitstekende dienstverlening. Vrijwel overal vinden ze mooie locaties met goed zicht op de actie. Horecakraampjes zorgen ervoor dat niemand honger of dorst hoeft te lijden, terwijl op een aantal locaties een omroeper commentaar geeft op de actie voor de gasten. Bij sommige toeschouwerspots zorgen grote LED-schermen voor meer informatie en entertainment. Een zorgvuldig doordacht afvalbeheersysteem en sanitaire voorzieningen zijn overal beschikbaar. Beide maken ook deel uit van de duurzaamheidsinspanningen tijdens de Central European Rally, waardoor de impact op het milieu van de rally en zijn bezoekers wordt verminderd.

Rallyplezier voor iedereen

Een andere grote inspanning van de Central European Rally zorgt ervoor dat het evenement gemakkelijk toegankelijk is voor bezoekers met een handicap. Daartoe is er op iedere proef minimaal één toeschouwersruimte met plaatsen voor mensen met een beperkte mobiliteit. Niet alleen zijn er plaatsen geschikt voor rolstoelgebruikers, maar ook het parkeermanagement wordt vooraf en begeleidt de getroffenen naar de voor hen gereserveerde plaatsen. In alle toeschouwersruimtes zijn tevens sanitaire voorzieningen aangebracht die geschikt zijn voor rolstoelgebruikers.

Pierre-Louis Loubet (FRA) Nicolas Gilsoul (BEL) M-Sport Ford WRT are seen racing during the World Rally Championship Croatia in Zagreb, Croatia on 22 April, 2023

Campeerders zijn welkom

Bezoekers met campers komen in de rallyregio goed aan hun trekken en vinden in de nabije omgeving en in de wijde omgeving tal van geschikte, volledig uitgeruste campings. Een lijst met campings en contacten zal binnenkort beschikbaar zijn op de startpagina van het evenement. In de directe omgeving van de klassementsproeven zijn ook extra, geïsoleerde kampeerplekken aangewezen. Door lokale omstandigheden zijn deze echter zeldzaam. Het is daarom aan te raden dat bezoekers gebruik maken van de vaste campings, die sowieso beter uitgerust zijn.

Info CER Rally 2023.