De 22ste Hemicuda Rally wordt opnieuw een tweedaagse, met op zaterdag 14 oktober een proloog in de buurt van Middelkerke en zondag dan de eigenlijke wedstrijd.

Autostal Hemicuda geeft de naam aan de wedstrijd maar de organisatie gebeurt in een samenwerking met Autostal Atlantic. Buiten voor het regionale rallykampioenschap telt de rally ook voor de Flanders International Rally Challenge (FIRC) en dat brengt traditioneel ook heel wat buitenlandse teams naar Koekelare. Met een kleine klassementsproef van een tiental kilometer in Middelkerke wordt zaterdag 14 oktober om 18 uur de Hemicuda Rally gestart. De deelnemers vertrekken in omgekeerde nummervolgorde over de smalle donkere polderwegen van de kustgemeente. Wie de snelste tijd neerzet, start op zondag als eerste. Op zondag 15 oktober worden drie lussen van drie proeven gereden ttz. Kortemark, Houthulst en Koekelare. Het wedstrijdcentrum blijft op de terreinen van Bouwmaterialen Willaert in Koekelare, al jarenlang een trouwe sponsor en mecenas voor het evenement. In voorgaande jaren had de organisatie al eens te lijden onder COVID en een agenda met concurrerende wedstrijden, maar dat kon echter nooit het succes van deze op en top regionale rally inperken. Ook nu weer.

Vooraf werd een limiet van 150 deelnemende teams vooropgesteld, maar een week voor de wedstrijd zien we al een lijst waarop 156 teams prijken, inclusief 25 buitenlandse afvaardigingen (!) en 53 historics. Andy Lefevere en Marc Noppe, op de VW Polo GTI Rally2, staan genoteerd als topfavorieten voor de zege. Maar ze zullen weerwerk krijgen van enkele oude bekenden zoals Gunther Monnens (Porsche 991 GT3), Bjorn Syx (die zijn “historic” verruilde voor een Citroën C3 rally2) en de lokale helden Steve Bécaert (Ford Fiesta Rally2) en Bert Coene (idem), steeds goed voor de ereplaatsen. Ook bij de Historics zal de strijd woeden tussen Nick Toorré (Ford Sierra RS Cosworth) en Tom Calcoen op de krachtige Ford Escort BDA. Voorlopig zijn Paul Lietaer en Stefaan Stouf de grote afwezigen op deze afspraak. Voor het overige mag u deze wedstrijd nog afkruiden met een resem aan Evo X-wagens, nog altijd een meer dan valabele wagen in regionale rally’s en natuurlijk ook een ellenlange lijst aan spectaculaire BMW’s.

De toeschouwers, die krijgen zoals steeds een luxe-behandeling met live commentaar aan het start- en finishpodium, een goed opgezette catering, rally-radio en live facebook en een mooi verzorgd programma dat je gewoonweg moet aanschaffen.

Wie Wat Waar Info

Autostal Hemicuda vzw, Dronckaertstraat 586, 8930 Lauwe i.s.m. Autostal Atlantic De Hemicuda Rally komt in aanmerking voor het VAS regionale kampioenschap voor Rally en Historic Rally, evenals de diverse provinciale kampioenschappen (PAK) en de Flanders International Rally Challenge (FIRC)

Rallycentrum bij Bouwmaterialen Willaert, Oostmeetstraat 100, 8680 Koekelare.

De wedstrijd, over 269,6 kilometer, start op zaterdag met de proloog (18u) in Middelkerke. Op zondag worden 3 lussen met telkens 3 klassementsproeven verreden (start op Koekelare om 8u30).

TOESCHOUWERSINFO – VERBODEN ZONES KP MIDDELKERKE
Met meer dan 150 wagens aan de start, waaronder een aantal nationale kampioenen en een resem topwagens – waar twee teams nog een verrassing in petto hebben – wordt de Hemicuda Rally opnieuw een spektakelstuk.
Op zaterdag starten de wagens vanaf 18:15 uur in omgekeerde nummervolgorde op de KP Middelkerke, zodat de snelste teams in het donker zullen rijden. Op zondag wordt gestart volgens het klassement van zaterdag.
Tickets zijn te verkrijgen op de invalswegen naar de KP’s. Vanaf zaterdagochtend 10 uur kunnen ook tickets en programmakaarten gekocht worden op de site Willaert aan de Atlasstraat te Koekelare. Een inkomkaart voor alle KP’s kost 20 EUR, kinderen tot 14 jaar komen er gratis in – onder begeleiding van een volwassene.
Op alle KP’s geldt een 10-meter zone, het is verboden om op minder dan 10 meter van de rijweg te staan. Op de KP Middelkerke zal een behoorlijk groot gebied verboden zijn voor alle toeschouwers, ook buiten de 10 meter zone op radiopunt 9 en 20 – (invalswegen vanuit de Zwarteweg en de Cabinestraat). Hier zal heel strikt op worden toegezien, we vragen ieders medewerking om die zones volledig te vermijden.

De deelnemerslijst

De timing;

KP’s in Google Maps

Info: Jan Verschaeve – www.hemicuda.be info@hemicuda.be