Mads Østberg sloot het 70-jarig jubileumseizoen van het FIA European Rally Championship in stijl af door zondag de vierde editie van Rally van Hongarije te winnen.

Østberg, met co Patrik Barth in een met Pirelli uitgeruste Citroën C3 Rally2, stond op de tweede plaats toen leider Miklós Csomós zich tijdens de voorlaatste etappe uit zijn thuisronde van de ERC crashte.

De Hongaarse kampioen Ferenc Vincze eindigde als tweede in een met Hankook uitgeruste Škoda Fabia Rally2 Evo, terwijl Mārtiṇš Sesks zijn eerste ERC-podium op asfalt als derde eindigde voor Team MRF Tyres.

Ondertussen eindigde de drievoudige strijd om de titel van het FIA Junior ERC-kampioenschap in het voordeel van Norbert Maior, waarbij de Roemeen een volledig gefinancierde rit in het FIA Junior WRC-kampioenschap 2024 als beloning krijgt.

Norbert MAIOR at FIA ERC – Fia European Rally Championship 2023 at Nyiregyhaza, Hungary on October 8, 2023. // @World / Red Bull Content Pool // SI202310080212 // Usage for editorial use only //

Het relaas van de strijd om de overwinning

De vier proeven van zondag begonnen vanuit Nyíregyháza onder de dreiging van regen, terwijl donkere wolken delen van het parkoers in de Hongaarse regio Zemplén bedekten.

Door de openingstest van Óhuta-Fony te winnen, kon Csomós zijn voorsprong in de nacht uitbreiden tot 23,5 seconden. Maar door een beschadigde rechter voorband in de volgende Sárga Borház-proef, waardoor hij een spin maakte, wat betekende dat hij 21,3 seconden langzamer was dan KP-winnaar Sesks.

Vervolgens ging het van kwaad naar erger voor Csomós in de volgende etappe toen hij tegen hoge snelheid crashte.

Hoewel Csomós en bijrijder Viktor Bán ongedeerd bleven, kwam er een einde aan hun verbluffende run, net op het moment dat een sensationele eerste ERC-overwinning een formaliteit leek.

“We gleden naar buiten bij een linkshandige bocht, er hing een kleine boom naar binnen en die gooide ons omver”, zei Csomós, die via crowdfunding zijn ERC-seizoen kon verder zetten na een crash tijdens de Rally Islas Canarias in mei. “We probeerden de laatste twee proeven veilig door te komen. Ik ben erg teleurgesteld en meer kan ik nu niet zeggen.”

MParticipant seen at FIA ERC – Fia European Rally Championship 2023 at Nyiregyhaza, Hungary on October 8, 2023. // @World / Red Bull Content Pool // SI202310080231 // Usage for editorial use only //

Met Csomós uit, had Østberg een voorsprong van 8,9 seconden op de Hongaarse kampioen Ferenc Vincze voor de start van de Power Stage, die hij won om vijf bonuspunten veilig te stellen en zijn tweede Rally Hongarije met 12,8 seconden voorsprong te winnen.

“Het is echt geweldig om eerlijk te zijn”, aldus de 35-jarige Noor. “Het is een heel moeilijk seizoen geweest, dus het is echt goed om het seizoen op deze manier af te sluiten. We hebben enorm genoten van de rally, de auto heeft goed gewerkt en zelfs onder de ruige omstandigheden die we hier aantroffen, hadden we niet veel problemen, dus het was een ongelooflijk weekend en ik ben zo blij”

“Tegelijkertijd ben ik erg blij voor Mixi [Csomós]. Deze keer vloog hij, we probeerden het hele weekend druk op hem te houden, maar helaas ging hij van de weg.”

Zijn succes in Hongarije zorgt ervoor dat hij derde werd in het voorlopige kampioenschap, achter Mārtiṇš Sesks en titelwinnaar van 2023, Hayden Paddon.

Ferenc VINCZE at FIA ERC – Fia European Rally Championship 2023 at Nyiregyhaza, Hungary on October 6, 2023. // @World / Red Bull Content Pool // SI202310070326 // Usage for editorial use only //

Yoann Bonato sloeg zaterdagmiddag terug na een fout en eindigde als vierde, terwijl Rally Hongarije 2019-winnaar Frigyes Turán vijfde werd en Erik Cais zesde. Cais lag vierde totdat hij door een bandenschade op de SS10 terugviel.

Gábor Német werd zevende bij zijn eerste start in de ERC in een Rally2-auto. Martin László pakte de achtste plaats ondanks het voltooien van de SS10 met een beschadigde rechtervoorband, terwijl Mathieu Franceschi en Efrén Llarena respectievelijk negende en tiende eindigden.

Norbert Michelisz, de winnaar van de FIA World Touring Car Cup 2019, maakte indruk tijdens zijn rallydebuut op de 13e plaats in een Hyundai i20 N Rally2.

Bron ERC Media / Red Bull