Een aantal van Europa’s beste piloten gaan deze week (6-8 oktober) de laatste ronde van het FIA European Rally Championship 2023 in Hongarije in, vastbesloten om te voorkomen dat ze aan het einde van het seizoen zegeloos zijn.

Mads Østberg, leider van de Rally Hongarije-inzending, voormalig ERC-kampioen Efrén Llarena, Tsjechische talenten Erik Cais en Filip Mareš, meervoudig Poolse titelwinnaar Miko Marczyk en leidende lokale ster Miklós Csomós behoren tot de piloten die in 2023 nog geen overwinning hebben behaald.

Als voormalig winnaar van het uitdagende tarmac-evenement is de door Citroën aangedreven Noorse ster Østberg vastbesloten zijn ERC-campagne met winst af te ronden.

“De Rally van Hongarije is een uitdaging, maar het is een race die ik nu een paar keer heb gereden, dus ik ken hem vrij goed en sommige etappes zijn hetzelfde als voorgaande jaren”, zei de 35-jarige. “Dat is ons voordeel, maar de concurrentie zal zoals altijd sterk zijn en we weten altijd dat de lokale piloten een goede ervaring en goede snelheid hebben, dus ik verwacht een groot gevecht met iedereen. We willen de rally opnieuw winnen en dat is ons doel.”

Yoann Bonato en Mārtiṇš Sesks hebben echter in 2023 wel al in de ERC gewonnen met Bonato, gestimuleerd door het feit dat hij kan terugvallen op eerdere Rally Hongarije-ervaring.

Thuishelden zijn volop aanwezig
Dit weekend staan verschillende Hongaarse coureurs in de schijnwerpers. Ferenc Vincze begint het evenement met het behalen van zijn tweede nationale titel. De door Pirelli gesteunde Miklós Csomós behaalde zijn doorbraak op het ERC-podium tijdens de Barum Czech Rally Zlin in augustus. András Hadik is drievoudig nationaal kampioen. Ondertussen maakt Norbert Michelisz, de meest succesvolle coureur van Hongarije en winnaar van de FIA World Touring Car Cup in 2019, zijn rallydebuut tijdens de Rally van Hongarije.

Drievoudig gevecht voor Junior ERC-glorie
Het door Hankook uitgeruste FIA Junior ERC Championship staat klaar voor een spannende Rally Hongarije-beslisser, waarbij drie jonge sterren strijden om de felbegeerde titel – en de daarmee gepaard gaande prijsuitreiking van het FIA Junior WRC Championship in 2024. Norbert Maior, met een Peugeot 208 Rally4, voert het klassement aan met vier punten voorsprong op Roberto Daprà, die ook op de kracht van Peugeot vertrouwt, en twaalf punten op Ola Nore, voordat er rekening wordt gehouden met gedaalde scores. Nore miste de vorige ronde vanwege financieringsproblemen en schakelt over naar een Opel Corsa Rally4 voor zijn terugkeer.

Van rallycross tot rallyrijden
Op het Rabócsiring-circuit ten zuiden van Nyíregyháza, dat vooral bekend staat als rallycrosslocatie, wordt vrijdag vanaf 18.00 uur lokale tijd de openingsproef gehouden met een parcours van 2,4 kilometer dat de eerste getimede test vormt. Er wordt verwacht dat er duizenden fans zullen komen terwijl de ERC-sterren het tegen elkaar opnemen op een parcours met gemengde ondergrond.

Na een jaar afwezigheid nog steeds een grote uitdaging
Na één seizoen terug op het ERC-schema staat de vierde editie van Rally Hongarije met 12 etappes over een competitieve afstand van 180,26 kilometer. Het evenement vindt plaats in de stad Nyíregyháza in de noordoostelijke regio Zemplén in Hongarije en biedt een lastige test voor de deelnemers met smalle hobbelige boswegen en snelle, brede secties die allemaal deel uitmaken van de uitdaging.

MiklOs CSOMOS in action at FIA ERC – Fia European Rally Championship 2023 at Zlin, Czech Republic on August 18, 2023. // @World / Red Bull Content Pool // SI202308190144 // Usage for editorial use only //

Info ERC Media