De ‘jumpstarts’ zorgden dit jaar al op heel wat rally’s voor commotie. Om een halt toe te roepen aan de subjectieve beoordeling van ‘wel of niet’ een jumpstart, werd door onze verantwoordelijke van de rekenkamer een oplossing uitgewerkt.

Karel Destorme legt uit: “PAK West-Vlaanderen heeft een tijd terug geïnvesteerd in digitale startklokken van het merk ALGE. Samen met de mensen van ALGE en hun verdeler Westerstrand ben ik aan tafel gaan zitten, en heb een systeem uitgewerkt waarbij fotocellen aan de startklok verbonden zijn. De fotocellen volgen de tijdsinstelling van de startklok, waardoor er een 100% exacte synchronisatie is tussen klok en fotocel. Zoals de FIA het voorschrijft, staan de fotocellen 50cm na de startlijn.

Op het moment dat een wagen door de infrarood straal van de fotocel rijdt, komt de tijd (van de fotocel) binnen in de rekenkamer. Is die tijd later (trager) dan het startsignaal (“seconde 00”), dan is er geen probleem. Is die tijd eerder dan het startsignaal (“seconde 00″), dan is er onvermijdelijk een jumpstart en wordt er door het rekenprogramma automatisch een penalisatie toegekend”.

Op (inter)nationale rally’s werden eerder al fotocellen achter de startklok geplaatst, maar er was totnogtoe geen perfecte of exacte tijdssynchronisatie tussen startklok en fotocel, wat op zich ook weer voer voor discussie is.
Het systeem werd recent uitvoerig getest en zal een eerste keer uitgerold worden in de Hemicuda Rally. In elk geval komt er zo een einde aan de subjectieve waarnemingen.

Info: Hemicuda Rally