Ott Tänak van M-Sport Ford en bijrijder Martin Järveoja werden zondag voor de tweede keer winnaar van de Rally Chile Bio Bío, terwijl het rivaliserende team Toyota Gazoo Racing de kroon van het constructeurskampioenschap veiligstelde*.

Tänak, die in een Ford Puma Rally1 reed voor M-Sport Ford, pakte vrijdag de leiding in de Zuid-Amerikaanse wedstrijd en bouwde, dankzij slimme bandentactieken, een indrukwekkende buffer op die hij doorzette om zondag met 42,1 seconden te winnen.

Ott Tänak (EST) Martin Järveoja (EST) M-SPORT FORD WORLD RALLY TEAM – World Rally Championship Chile in Conception, Chile // Jaanus Ree / Red Bull Content Pool.

Teemu Suninen ging van de weg in de voorlaatste proef van de rally en hoewel de opgave van de Hyundai i20 piloot eigenlijk teamgenoot Thierry Neuville naar de tweede plaats in het algemeen klassement bracht, opende dit ook meteen de deur voor Toyota Gazoo Racing om de constructeurstitel te veroveren met nog twee rally’s te rijden.

Thierry Neuville (BEL) Martijn Wydaeghe (BEL) Team HYUNDAI SHELL MOBIS WORLD RALLY TEAM World Rally Championship Chile in Conception, Chile // Jaanus Ree / Red Bull Content Pool

Door de opgave van Suninen moest het Japanse merk vier bonuspunten meer scoren dan Hyundai, voor wie Neuville de enige overgebleven piloot was, in de Wolf Power Stage. Dat was precies wat het deed: GR Yaris-sterren Kalle Rovanperä en Elfyn Evans zetten respectievelijk de eerste en de tweede snelste tijd neer.

Team TOYOTA GAZOO RACING WRT celebrate on the podium after winning 2023 WRC Manufacturers’ Title during World Rally Championship Chile in Conception, Chile on 1.10.2023 // Jaanus Ree

“Ik ben echt trots op het team en de piloten en op al het werk dat we gedurende het seizoen hebben verricht”, aldus Toyota Gazoo Racing-teambaas Jari-Matti Latvala.

“Het is de eerste keer dat Toyota Gazoo Racing de titel zo vroeg op het seizoen al kon behalen. Dus het laat zien dat we de zaken goed hebben gedaan.”

Het resultaat van Evans op de derde plaats in het algemeen klassement was genoeg om de strijd om het rijderskampioenschap levend te houden terwijl hij koploper GR Yaris-teamgenoot Rovanperä, die vandaag zijn 23e verjaardag vierde, met 1 minuut en 4,1 seconde vooraf ging.

Elfyn Evans (GB) Scott Martin (GB) TOYOTA GAZOO RACING WRT are seen performing during the World Rally Championship Chile in Conception, Chile on 29,September, 2023 // Jaanus Ree / Red Bull Content Pool

Rovanperä leidt de reeks nu met 31 punten en zou de titel kunnen veroveren in ronde 12 van 13 door hoger te scoren dan Evans.

Bijna vijf minuten verwijderd van de leiding op een eenzame vijfde plaats overall was Takamoto Katsuta, die in een vergelijkbare Toyota reed. De rest van het klassement bestond uit WRC2-lopers, waarbij Oliver Solberg de categorie won, vóór Gus Greensmith, Sami Pajari, Yohan Rossel en Nikolay Gryazin.

Roope Korhonen, hoewel niet actief in Chili, werd standaard gekroond tot WRC3-kampioen* nadat de opgave van Diego Dominguez betekende dat hij niet langer bijgehaald kan worden.

Het WRC keert binnenkort terug naar Europa voor de Central European Rally, een gloednieuw drielandenevenement. Het asfaltevenement vindt plaats van 26 – 29 oktober in Duitsland, Oostenrijk en Tsjechië.

*Onder voorbehoud van bevestiging van de resultaten door de FIA

Eindstand:
1. O Tänak / M Järveoja EST Ford Puma 3u 6m 38.1s
2. T Neuville / M Wydaeghe BEL Hyundai i20 N +42.1s
3. E Evans / S Martin GBR Toyota GR Yaris +1m 6.9s
4. K Rovanperä / J Halttunen FIN Toyota GR Yaris +2m 11.0s
5. T Katsuta / A Johnston JPN Toyota GR Yaris +4m 41.5s
6. O Solberg / E Edmondson SWE Škoda Fabia RS +8m 18.5s

Drivers’ championship standings (na ronde 11 van 13)
1. K Rovanperä 217pt.
2. E Evans 186pt.
3. T Neuville 155pt.

Info: WRC Media