Ott Tänak sloot de voorlaatste dag Rally Chili af op kop door zaterdag te domineren en zo een indrukwekkende voorsprong op te bouwen. Tänak, die in een Ford Puma Rally1 rijdt voor het Britse team M-Sport Ford, begon deze voorlaatste etappe met een kleine voorsprong van 4,2 seconden op Teemu Suninen van Hyundai Motorsport, maar eindigde maar liefst 58,3 seconden op een dag die titelkandidaten Kalle Rovanperä en Elfyn Evans in de problemen bracht. De KP’s van zaterdag waren contrastrijk langer, bochtiger en veel schurender dan die van vrijdag. En terwijl de rivalen van Tänak voor de ochtendlus beslisten het zachte rubber van Pirelli te kiezen, maakte de beslissing van de Est om vier harde banden mee te nemen een wereld van verschil.

Takamoto Katsuta (JPN) Aaron Johnston (IRL) Of team TOYOTA GAZOO RACING WRT are seen performing during the World Rally Championship Chile in Conception, Chile on 30,September, 2023 // Jaanus Ree / Red Bull Content Pool // SI202309300317 // Usage for editorial use only //
Teemu Suninen (FIN) Markkula Mikko (FIN) are seen performing during the World Rally Championship Chile in Conception, Chile on 30,September, 2023 // Jaanus Ree / Red Bull Content Pool // SI202309300476 // Usage for editorial use only //

Grégoire Munster verloor zeven minuten toen hij laat op de dag stopte om twee wielen te wisselen.

De finale van zondag bestaat uit snelheidstests in Las Pataguas en El Poñen, die elk twee keer worden gereden en worden onderbroken door een korte servicestop van 15 minuten. De tweede passage van laatstgenoemde vormt de Wolf Power Stage, waar cruciale bonuspunten voor het oprapen liggen.

Posities na zaterdag:

  1. O Tänak / M Järveoja EST Ford Puma 2u 36m 16,2s
  2. T Suninen / M Markkula FIN Hyundai i20 N +58,3s
  3. T Neuville / M Wydaeghe BEL Hyundai i20 N +1m 12,2s
  4. E Evans / S Martin GBR Toyota GR Yaris +1m 22,9s
  5. K Rovanperä / J Halttunen FIN Toyota GR Yaris +2m 24,0s
  6. T Katsuta / A Johnston JPN Toyota GR Yaris +4m 7,2s

In WRC2 bestaat de top3 uit Oliver Solberg, gevolgd door Gus Greensmith. Sami Pajari – die een schitterende wedstrijd reed vandaag – viel in de laatste KP van de koppositie terug naar een derde plaats omdat hij kampte met bandenslijtage.

Info: WRC Media