• De Hahnweiler wint drie manches op rij en pakt zijn derde DRM-titel.
  • Koploper Christian Riedemann wordt uitgeschakeld in de laatste KP.
  • De DRM2-titel gaat opnieuw naar Martin Christ / Dennis Rostek pakt de DRM-Trophy.

Dat was een meesterlijke rit. Marijan Griebel won na een indrukwekkende prestatie de 52ste ADAC Rallye Stemweder Berg en pakte zijn derde DRM-titel. Samen met bijrijder Tobias Braun pakte de 34-jarige vrijdag de leiding in de eerste klassementsproef en hield die vast tot aan de finale.

Leider in het kampioenschap Christian Riedemann, die in de laatste klassementsproef met Nico Otterbach in de Hyundai i20 N Rally2 op de derde plaats stond, had pech. De 36-jarige kon echter nooit Griebel in gevaar brengen, die reed als een bezetene. De nieuwe kampioen: “Het was een perfecte rally. Vanaf de eerste meter lieten we er geen twijfel over bestaan dat we hier wilden winnen en de titel wilden pakken. Voor de zekerheid moesten we ondanks de voorsprong de laatste klassementsproef toch winnen omdat er belangrijke extra punten voor ons werden toegekend op de Power Stage” “Dat hebben we duidelijk bereikt en zijn op eigen kracht kampioen geworden”, zei Griebel.

Julius Tannert kon zijn merkcollega vooral in de laatste klassementsproeven bijhouden en behaalde hier de tweede plaats samen met bijrijder Frank Christian en ook de tweede plaats in het algemeen klassement.

“Marijan was onverslaanbaar. Hij gaf nooit de indruk dat we op de een of andere manier dichterbij konden komen. Zaterdagmiddag hebben we ons verbeterd en de tweede plaats is een verzoenende conclusie. Christian werd kort voor tijd uitgeschakeld en dat is jammer voor hem. Maar dat is onze sport. Het team en Frank hebben geweldig werk geleverd, volgend jaar gaan we weer aanvallen”, beloofde Tannert.

De onttroonde kampioenen Philip Geipel en Katrin Becker (Škoda Fabia Rally2 Evo) verloren vrijdag al hun kansen op de titel met een verkeerde bandenkeuze. Katrin Becker: “We vertrouwden op de weersvoorspellingen en gingen met droge banden op pad. Omdat de start werd uitgesteld, reden we in de regen. Het was gewoon een kwestie van overleven en we verloren veel tijd. Zaterdag konden we het tempo nog wel bijhouden met onze iets oudere auto, maar het ontbrak ons ​​aan koppel. Het spijt me voor Christian’s late opgave, voor ons is de derde plaats in de laatste rally en het kampioenschap een stimulans om in de volgende rally met nieuwe kracht terug te komen.” Na zijn pech viel Christian Riedemann terug naar de vierde plaats in het eindklassement, met Dennis Rostek als vijfde in de Škoda Fabia Rally2 Evo.

Martin Christ verdedigde dankzij zijn routine ternauwernood de titel op de DRM2-ranking. De Geesthachter eindigde de 52e ADAC Rallye Stemweder Berg samen met Lina Meter in de Opel Corsa Rally4 op de tweede plaats achter Raffael Sulzinger en stelde het kampioenschap opnieuw veilig met een voorsprong van één punt.

“Het was erg moeilijk. Raphael was onverslaanbaar en de concurrentie was ongelooflijk snel. We moesten in de laatste klassementsproef tweede worden achter Raffael en er was geen tactiek. Ik gaf vol gas en bleef op het gas staan, zelfs als de auto stilstond in de vijfde versnelling. Er was alleen maar overwinning of ziekenhuis, nu is het tijd om te feesten”, zei de veteraan opgelucht. Raffael Sulzinger (Ford Fiesta Rally4) wist daarentegen niet of hij blij moest zijn met zijn overwinning of boos moest zijn omdat hij het kampioenschap nipt misliep. “Natuurlijk zijn we een beetje teleurgesteld omdat we de kans hadden om de DRM2-titel te winnen. Maar we hebben het kampioenschap niet hier verloren, maar wel in de voorgaande rally’s”, aldus bijrijder Lisa Kiefer.

“Tijdens de finale op Stemweder Berg hebben we iedereen laten zien wat we echt kunnen en dat we onszelf niets te verwijten hebben.” De derde plaats ging naar onze merkcollega’s Marc Rettenberger en Benedikt Preißmann. Het duo Alexander Kattenbach/Ann Felke (Opel Corsa Rally4), dat het seizoen op de derde plaats eindigde, werd vierde6

In de DRM Trophy verzekerde Dennis Rostek zich na 2022 opnieuw van het kampioenschap met zijn overwinning met Dennis Zenz tijdens de 52e ADAC Rally Stemweder Berg.

“Het was emotioneel ongelooflijk moeilijk voor mij omdat we vorig jaar een rallyleider hadden, een vriend van mij, die vandaag helaas niet meer bij ons is. Dat stoorde mij erg. Over het geheel genomen was het een succesvol seizoen. Als team met Marijan hebben we de DRM-titel en de trofee gewonnen. Maar het was ook ongelooflijk stressvol, nu moet er ondanks alle vreugde toch rust zijn.” Oliver Bliss en Julius Simon (Škoda Fabia R5) werden tweede in het algemeen klassement, voor hun merkcollega’s Georg Berlandy/Tina Annemüller.

Eindstand DRM na ADAC Rallye Stemweder Berg
Platz  Teilnehmer  Fahrzeug  Punkte
1.  Marijan Griebel / Tobias Braun  Škoda Fabia RS Rally2  134
2.  Julius Tannert / Frank Christian  Škoda Fabia RS Rally2  118
3.  Philip Geipel / Katrin Becker  Škoda Fabia Rally 2 Evo  117
4.  Christian Riedemann / Nico Otterbach  Hyundai i20N Rally2  106
5.  Dennis Rostek / Dennis Zenz  Škoda Fabia Rally2 Evo  82

Eindstand DRM2 na ADAC Rallye Stemweder Berg
Platz  Teilnehmer  Fahrzeug  Punkte
1.  Martin Christ / Lina Meter  Opel Corsa Rally4  124
2.  Raffael Sulzinger / Lisa Kiefer  Ford Fiesta Rally4  123
3.  Alexander Kattenbach / Ann Felke  Opel Corsa Rally4  118
4.  Marc Rettenberger / Benedikt Preißmann  Ford Fiesta Rally 4  68
5.  Heiko Gros / Pascal Raabe  Opel Corsa Rally4  66

Info ADAC Rallye DRM 2023