Er is veel veranderd sinds de laatste editie. Remember 2019 – waar de toenmalige WRC-2-winnaar Kalle Rovanperä ( in een Škoda ) – nu misschien wel zijn 2de WRC-titel kan behalen achter het stuur van zijn Toyota Yaris Rally1.

WRC Rally Chile BioBío is dit seizoen dan ook terug rond Concepción aan de rand van de Zuidelijke Stille Oceaan in Zuid-Amerika waar 16 klassementsproeven (320,98 km) op het programma staan ​​op zo’n vijfhonderd kilometer ten zuiden van de hoofdstad Santiago.

Met een tijdsverschil van vijf uur zullen de 55 ingeschreven teams vanaf donderdag de klok uitdagen met de shakedown (de enige meeting van de dag) om vervolgens op vrijdag en zaterdag verder te gaan met twee lussen van drie klassementsproeven. De slotdag op zondag bestaat uit twee klassementsproeven die tweemaal worden afgelegd.

Voor het eerst dit seizoen zet het M-Sport-team vier Ford Puma Rally1’s in met Ott Tänak en Pierre-Louis Loubet, evenals Alberto Heller én Grégoire Munster, die privé rijden. Greg en Louis rijden met nr. 13, een niet zo vaak gebruikt nummer in de (rally)sport.

Bij Toyota Kalle Rovanperä, Elfyn Evans en Takamoto Katsuta die de Yaris Rally1 rijden, en Thierry Neuville, Esapekka Lappi en Teemu Suninen zijn de vertegenwoordigers bij Hyundai met de i20 Rally1.

2023 FIA World Rally Championship Round 08, Rally Estonia 20-24 July 2023 Thierry Neuville, Martijn Wydaeghe, Hyundai i20 N Rally1 Hybrid Photographer: Dufour Fabien Worldwide copyright: Hyundai Motorsport GmbH

Rovanperä zou zondag een tweede wereldkampioenstitel kunnen winnen, afhankelijk van de resultaten van Evans, Neuville en Tänak. Kalle en Jonne worden wereldkampioen als:

  • ze 27 punten meer scoren dan Evans.
  • maar ook niet meer dan 6 punten verliezen op Neuville en 21 op Tänak

In de WRC-2-categorie hebben vier piloten (Rossel, Greensmith, Pajari en Solberg) veel om voor te spelen en om punten terug te pakken op de huidige leider Mikkelsen die afwezig is in Chili.

De route in Google Maps

De timing ( België + 5 uur ):

Startlijst:

Bandeninfo Pirelli:

Uiteraard ook updates via johu.be of de social media-kanalen JoHu Media.