• Lander Depotter volgt Benoit Verlinde op als kampioen
  • Pierre-Manuel Brasseur, de morele winnaar, strandt op 7″4
  • Indrukwekkend debuut van Loïc Dumont

De slotmanche van de Clio Trophy Belgium 2023 werd verreden in de East Belgian Rally in de omgeving van Sankt-Vith, een wedstrijd die door quasi alle rallypiloten geliefd is om zijn prachtig, natuurlijk en vooral snel parcours. Klassementsproeven waarop talentrijke rallyrijders het verschil kunnen maken en dus ideaal voor een promotieformule zoals de Clio Trophy Belgium.

Twee jonge talenten staken er met kop en schouders bovenuit, zoals dat al het ganse seizoen het geval is : Pierre-Manuel Brasseur en Lander Depotter. Nadat Pierre-Manuel in de Aarova Rally een mentale tik uitdeelde door Lander Depotter in zijn thuisrally te remonteren, was de piloot uit Marchin dit weekend ook de snelste. Op 9 van de 12 proeven was Pierre-Manuel de snelste, maar toch moest hij de overwinning… en de titel aan zijn concurrent Lander Depotter laten. Een straftijd van 1 minuut wegens te vroeg inklokken bij een tijdscontrole kostte hem de overwinning met een verschil van 7″4 en de eindzege in de Clio Trophy Belgium 2023.

Tijdstraf

De teleurstelling was bijzonder groot. “We hadden ons een maand voorbereid op deze wedstrijd. Ik heb eindeloos onboards bestudeerd van onder andere Grégoire Munster en Benoit Verlinde. We waren voortdurend sneller, maar dan verliezen we de titel omdat we te vroeg ingeklokt zouden hebben. Nee, ik ben er zeker van dat ik geen fout heb gemaakt en mijn copiloot ook niet. We hebben altijd op dezelfde wijze ingeklokt en we hebben ons de ganse dag op hetzelfde horloge gebaseerd. Ik kan dit heel moeilijk verteren. De snelste heeft niet gewonnen. Toch wens ik Lander Depotter te feliciteren. Hij heeft hier niets mee te maken.”

Lander Depotter, die al vroeg in de wedstrijd besefte dat hij een mooie voorsprong had door die straftijd, controleerde zijn voorsprong en pakte de titel. “De titel in de Clio Trophy was onze doelstelling dit seizoen en ik ben blij dat het gelukt is,” aldus de 20-jarige piloot. “Rally is meer dan snelle tijden klokken. Soms wordt het resultaat bepaald door andere facetten van de rallysport, zoals het juist inklokken. Wij hebben gedaan wat we moesten doen. Vanaf de derde proef wist ik dat we een marge hadden en heb ik gecontroleerd gereden in functie van de titel.”

De opvolger van Gilles Pyck (2021) en Benoit Verlinde (2022) in de Clio Trophy Belgium, mag uitkijken naar een mooie uitdaging met een Renault Clio Rally3. “Twee wedstrijden met een Clio Rally3, dat is een schitterende prijs. Ik kijk er zeker naar uit!”, aldus Lander Depotter, die de titel veroverde samen met zijn trouwe navigator Jasper Maelfait.

Loïc Dumont verrassend snel

Loïc Dumont, al twee jaar voor het RACB National Team actief als navigator van Tom Rensonnet, de Junior-kampioen van 2022, nam voor de eerste keer het stuur van een Clio Rally5 in handen en hij verraste met een knappe derde plaats. “Dat had ik zelf ook niet verwacht na twee jaar niet gereden te hebben. De goesting was enorm groot om zelf nog eens te rijden en op het sublieme parcours van de East Belgian Rally heb ik me geweldig geamuseerd. Het zal wel bij dit eenmalig optreden blijven, want het programma met Tom Rensonnet en het RACB National Team blijft prioritair,” verklaarde Loïc Dumont.

Nard Ippen, de Nederlander die dit seizoen zijn debuut maakte, bevestigde zijn opmars met een mooie vierde plaats. “We hebben vandaag weer heel wat bijgeleerd. Men vertelde me vooraf dat het parcours leek op dat van de Rally of Bertrix, maar dat klopt niet. Deze proeven zijn nog zoveel sneller. Echt, ik vond het knap lastig, maar wel super uitdagend,” lachte Nard.

Lyssia Baudet en Daphné Henry eindigden op de vijfde plaats in de kleuren van het RACB National Team. Lyssia was erg tevreden over deze afsluiter van haar eerste rallyseizoen. “Ik ben vooral blij dat ik deze keer de auto zonder schrammetje en zonder foutje aan de finish heb gebracht. Op deze erg snelle proeven hebben we ook een mooie progressie gemaakt en onze tijden in het donker waren goed. Kortom, ik denk dat ik bewezen heb dat we dit jaar veel geleerd hebben. Ik kijk al uit naar het vervolg!,” vertelde Lyssia Baudet.

Joé Plattes mocht het seizoen afsluiten in eigen streek, voor eigen publiek. Hij bracht zijn Clio Rally5 keurig aan de finish op de zesde plaats. Logisch, gelet op zijn gebrek aan ervaring in vergelijking met de concurrenten. René Degroote gaf uiteindelijk forfait wegens ziekte.

Xavier Dekeyser op het eindpodium

Xavier Dekeyser legde zijn Clio Rally5 even in een gracht en gaf op. De ondernemer uit Waregem, genavigeerd door Nele Tassaert, was op dat moment al zeker van de derde plaats in de eindstand. “Ik ging een fractie te vroeg op het gas en we schoven over de neus in een greppel en er waren te weinig toeschouwers om ons te bevrijden. Het is spijtig om het seizoen op die manier af te sluiten, maar na de powerstage was onze derde plaats al zeker. En daar zijn we heel trots op, na ons derde seizoen in de rallysport, want als “routinier” was het niet evident om tegen die snelle jonge gasten te strijden.”

Sandrine Wanson, coördinatrice van de Clio Trophy Belgium bij MY Racing, maakte een positieve balans op van een erg spannend seizoen. “Ook in deze laatste wedstrijd van het seizoen, waren de Clio’s Rally5 een toonbeeld van bedrijfszekerheid, zodat onze jongeren voluit konden strijden op de proeven. Lander en Pierre-Manuel maakten er een schitterend titelduel van, dat uiteindelijk met een minimaal verschil beslist werd. Een promotieformule die pas op de laatste proef van het seizoen beslist wordt, dat is een gedroomd scenario. Xavier Dekeyser bekroonde een sterk seizoen met een mooie ereplaats, onze dames hebben zich weer getoond en Loïc Dumont maakte indruk bij zijn debuut,” besloot Sandrine Wanson.

Info Renault Clio Trophy Belgium