“Dit was teamwerk!”

De East Belgian Rally, de voorlaatste manche van het Kroon-Oil Belgian Rally Championship, werd pas in de slotmeters beslist. Cédric Cherain en Jos Verstappen maakten er een absolute thriller van. Na 140 km tegen de klok, bedroeg het verschil amper 0”7 in het voordeel van de Nederlander. Op de allerlaatste proef realiseerde Cédric Cherain opnieuw de snelste tijd, maar hij kon maar 0”2 van zijn achterstand goedmaken. Zo won de 51-jarige Jos Verstappen, die pas vorig jaar in de rallysport debuteerde, voor de eerste keer een manche van het Belgisch kampioenschap met zijn Škoda Fabia RS Rally2.
Jos Verstappen nam met vier snelste tijden in de tweede ronde de leiding over van Cédric Cherain, maar in de slotronde werd het nog erg spannend. In het donker hield hij net 0”5 over op Cherain. “Een halve seconde, dat is hoe Max het ook wel eens doet,” lachte de pa van de tweevoudige F1-wereldkampioen. “Max heeft de eerste helft van de wedstrijd gevolgd, maar ondertussen ligt hij wel te slapen, want er is 7 uur tijdverschil met Japan. Weet je, ik had eigenlijk niet gedacht dat ik dit seizoen al zou kunnen strijden tegen een ervaren topper als Cédric Cherain, zeker niet omdat hij de proeven hier als zijn broekzak kent, maar dankzij de perfecte nota’s van Renaud, mijn navigator, heb ik veel progressie gemaakt. Zelfs in het donker had ik het vertrouwen in de nota’s om maximaal te blijven aanvallen. Ook onze ouvreur Gino Bux heeft weer prima werk geleverd. Echt, dit is een overwinning van een gans team,” vertelde Jos Verstappen. 
Cédric Cherain was ontgoocheld, maar tegelijkertijd ook tevreden dat hij tot de finale van het seizoen in de Spa Rally in de running blijft voor de titel. “Ik heb op de laatste proeven mijn grenzen verlegd. We hadden de afstellingen veranderd en de auto meer “racing” afgesteld, met ook een hardere bandencompound. Dat werkte, maar het was net niet voldoende. Jammer, maar sneller kon echt niet meer…”
De leider in het kampioenschap, de 23-jarige Maxime Potty, moest op KP 4 opgeven. Door een kapotte aandrijfas verloor hij even de controle over de Citroën, waardoor de C3 met de achtertrein een boordsteen raakte en de ophanging achteraan brak. Met 146 punten houdt Maxime Potty nog 23 punten voorsprong over op Cédric Cherain, terwijl er in Spa nog 30 punten te verdienen zijn…
Niels Reynvoet stuurde zijn Citroën C3 Rally2 naar een prima derde plaats op 52”: “Ik had niet de parcourskennis om het tempo van Verstappen of Cherain een ganse rally te volgen. Ik heb een vlot ritme gereden zonder te veel risico’s te nemen. We doen een mooie zaak in het kampioenschap.”
De vierde plaats op 1’24”5 ging naar Charles Munster in de tweede Hyundai i20 N Rally2 van BMA. Een knappe prestatie van de 22-jarige: “Toch wil ik altijd meer. Ik ben wel tevreden over mijn tijden en met de vierde plaats, maar mijn doel is om de kloof met mijn teamgenoot Cédric te verkleinen. Alleen mag ik niet vergeten dat dit mijn eerste jaar is met een Rally2…”


Tobias Brüls realiseerde zijn beste prestatie in het Belgisch kampioenschap met een vijfde plaats op 1’53”0 in zijn thuisrally, voor Bastien Rouard op 2’00”5, die na vier maanden inactiviteit wat tijd nodig had om opnieuw de snelheid van het begin van het seizoen te vinden.  De top 10 werd vervolledigd door Emile Breittmayer, de Pool Jaroslav Koltun, Mats Van den Brand, winnaar in de M-Cup, en Nicola Stampaert. 
Cédric De Cecco opende met een knappe vierde tijd, maar hij moest zijn Citroën meteen aan de kant zetten met een kapotte waterpomp. In de slotronde ging hij opnieuw van start om ervaring en ritme op te doen. Roger Hodenius eindigde ook via een herstart, nadat hij van de tabellen verdween door een kapotte batterij. 
In Historic ging de zege en de titel naar Rainer Hermann met zijn BMW M3 E30. In het Junior BRC was Tom Heindrichs veruit de snelste. De lokale jongere was trouwens ook de beste in de Stellantis Motorsport Rally Cup Belux. En in de Clio Trophy ging de overwinning en de titel naar Lander Depotter, al was Pierre-Manuel Brasseur de snelste op de proeven. De titel in de M-Cup was voor Philip Lommers, hoewel die over de kop ging. Zijn titelconcurrent Franky Boulat ging wat later ook van de baan, waardoor de titel alsnog naar de Lommelse meubelhandelaar ging. 
Afspraak in het laatste weekend van november voor de Spa Rally waar de titelstrijd in het Kroon-Oil Belgian Rally Championship definitief beslist zal worden tussen Maxime Potty en Cédric Cherain.

Info: BRC Media 2023