• Glamoureuze start van de nieuwe WRC-ronde in de schaduw van de Praagse Burcht
  • Speciale etappe in Velká Chuchle, aan de rand van de Tsjechische hoofdstad
  • Eerste WRC-etappes ooit op Tsjechische bodem

De organisatoren van de Central European Rally, van 26 tot 29 oktober, zijn lang bezig geweest met het verfijnen van hun plannen. De laatste details zijn inmiddels bevestigd. De voorlaatste ronde van het FIA World Rally Championship (WRC) van dit seizoen begint op donderdag (26 oktober) met de officiële start, gevolgd door de eerste speciale etappe op de renbaan Velká Chuchle. Diezelfde middag is er ook een sfeervolle proef in Klatovy, dat door ervaren fans ook wel de Cinov-proef wordt genoemd. Nadat we die avond zijn teruggekeerd naar het servicepark in Passau, Duitsland, starten de drie volgende etappes allemaal vanuit de Drierivierenstad. Vrijdag rijden de piloten zes klassementsproeven in Prachatice en Vimperk.

Duitsland en Oostenrijk zijn dan gastheer van de etappes op zaterdag en zondag, voordat de beste rallyrijders ter wereld zondag vanaf 14.30 uur worden verwacht bij de presentatieceremonie in het centrum van Passau. Informatie en tickets zijn beschikbaar op de officiële homepage op centraleuropeanrally.eu.

Logo CER Rallye

Als zondag precies om 13.00 uur de eerste auto bij de ceremoniële start in Praag over de starthelling rolt, is het officieel: hier op het Hradčany-plein, tegen de achtergrond van de Praagse Burcht, gaat het Wereldkampioenschap Rally racen voor het eerst op Tsjechische bodem. Een uur later worden de eerste winnaars van het rallyweekend bepaald op het ultracompacte parcours in Velká Chuchla: het 2,44 kilometer lange circuit ligt vlak voor de hoofdtribune op de renbaan. De actie daar belooft net zo boeiend te worden als die op het circuit van Klatovy, waar om 18.05 uur de tweede proef van start gaat.

Op het programma van vrijdag staan ​​drie omlopen in het Boheemse Woud. De etappes Vlachovo Březí (13,71 km), Zvotoky (24,29 km) en Šumavské Hoštice (23,37 km) worden twee keer afgelegd, één keer in de ochtend en daarna opnieuw in de middag. Tussen de twee lussen zal er een hergroepering plaatsvinden op de marktplaats in Prachatice. Pas in de avond keren de teams terug naar Passau. Het programma en de routes voor zaterdag en zondag blijven ongewijzigd. In totaal zullen de teams 18 klassementsproeven afleggen, met 313 kilometer tegen de klok. De totale afstand van de rally bedraagt ​​1.650 kilometer.

Voor de Tsjechische piloot Erik Cais zal het hele evenement zeer aantrekkelijk zijn – vooral het gedeelte in Praag: “Het zal zeker interessant zijn, vooral voor de toeschouwers”, zegt hij zelfverzekerd. “De hele rally is nieuw, en het is niet elke dag dat je WRC-auto’s kunt ervaren op het Hradčany-plein in Praag of de veldslagen in Velká Chuchle kunt aanschouwen. Wij hebben er enorm veel zin in en hopen dat zoveel mogelijk toeschouwers ons zullen steunen bij de eerste WK rally in Tsjechië.”

View of Prague Castle from Vltava side, Czechia

Een primeur voor de Tsjechische autosport
Volgens Tomáš Kunc, algemeen secretaris van de Autoclub van Tsjechië en directeur van de Central European Rally, is het organiseren van een ronde van het Wereldkampioenschap Rally op Tsjechische bodem een ​​droom die uitkomt voor een hele generatie. “We gaan een wereldkampioenschap van topklasse verwelkomen, waarbij fabrieksteams nauw betrokken zijn. De Central European Rally is de voorlaatste manche van het seizoen, dus de wereldtitel kan op het spel staan. En wij zijn daar onderdeel van! Bovendien starten we bij de Praagse Burcht en zal er een speciale etappe zijn in Chuchle”, zei hij, en benadrukte wat een historisch moment dit is voor de Tsjechische autosport. Hij hoopt zoveel mogelijk Tsjechische fans op de klassementsproeven te zien, maar is zich ervan bewust dat het evenement enkele beperkingen met zich mee zal brengen. “We zullen de sluitingen overeenkomen met de politie, om ervoor te zorgen dat er zo min mogelijk verstoringen zijn. We hopen dat iedereen tolerant tegenover ons zal zijn”, aldus Kunc. Hij is ook blij met de interesse van Tsjechische teams. “Ik hoop dat we een groot aantal lokale teams in het startveld zullen hebben. De feedback is positief en we zijn klaar voor maximaal 80 teams”, aldus Kunc.

Timing Central European Rally

Donderdag, 26 October
13:00 Ceremonial Start, Hradčanské náměstí (Hradčany Square), Prague (CZE)
14:05 SS 1 – Velká Chuchle (CZE), 2.44 km
18:05 SS 2 – Klatovy (CZE), 8.92 km
20:45 Service Park Passau (GER)

Vrijdag, 27 October
07:00 Service, Service Park Passau
09:50 SS 3 – Vlachovo Březí 1(CZE), 13.71 km
10:42 SS 4 – Zvotoky 1 (CZE), 24.29 km
12:15 SS 5 – Šumavské Hoštice 1 (CZE), 23.37 km
13:02 Regrouping and Technical Zone, Prachatice (CZE)
14:32 SS 6 – Vlachovo Březí 2 (CZE), 13.71 km
15:24 SS 7 – Zvotoky 2 (CZE), 24.29 km
16:59 SS 8 – Šumavské Hoštice 2 (CZE), 23.37 km
19:24 Arrival at Service Park Passau (GER).

Zaterdag, 28 October
07:00 Service, Service Park Passau (GER)
08:15 SS 9 – Schärdinger Innviertel 1 (AUT), 16.02 km
10:01 SS 10 – Mühltal 1 (AUT), 27.83 km
11:05 SS 11 – Knaus Tabbert Bayerischer Wald 1 (GER), 11,88 km
13:00 Regrouping and Service, Service Park Passau (GER)
15:15 SS 12 – Schärdinger Innviertel 2 (AUT), 16.02 km
17:01 SS 13 – Mühltal 2 (AUT), 27.83 km
18:05 SS 14 – Knaus Tabbert Bayerischer Wald 2 (GER) 11.88 km
19:55 Arrival at Service Park Passau (GER).

zondag, 29 October
06:20 Service, Service Park Passau (GER)
08:06 SS 15 – Böhmerwald 1 (AUT), 17.25 km
08:33 Regrouping, Ulrichsberg (AUT)
09:35 SS 16 – Passauer Land 1 (GER), 16.37 km
10:34 SS 17 – Böhmerwald 2 (AUT), 17.25 km
11:01 Regrouping, Ulrichsberg (AUT)
12:15 SS 18 – Wolf Powerstage Passauer Land 2 (GER), 16.37 km
14:30 Finish and Presentation Ceremony, Passau (GER)

Info en 📸 WRC Media