Andreas Mikkelsen scoort één van zijn mooiste zeges na een ongeziene remonte | Ook de Belgen schitteren in WRC2 en Junior.

Kalle Rovanperä behaalde zondagmiddag in Griekenland zijn derde overwinning van het seizoen, waarmee hij zijn grip op het FIA World Rally Championship van dit jaar verstevigde.

De 22-jarige leek klaar om in deze 10e ronde onderaan op het podium te komen, maar merkte dat hij ruim twee minuten bovenaan het klassement stond na de voorlaatste etappe van zaterdag, toen de voormalige leiders Thierry Neuville en Sébastien Ogier moesten opgeven.

Rovanperä kon het zich veroorloven om te ontspannen tijdens de finale van drie etappes op zondag en sloot een bijna perfect weekend af met de maximale vijf bonuspunten voor het winnen van de Wolf Power Stage. Hij leidde teamgenoot Elfyn Evans, zijn grootste uitdager in het kampioenschap, met 1 minuut en 31,7 seconden bij de finish en breidde zijn punten op de Welshman uit naar 33 met nog drie rondes te gaan.

Jourdan Serderidis – genavigeerd door Fred Miclotte – werd eerste Griek.

Andreas Mikkelsen passeerde Gus Greensmith in de voorlaatste etappe en won daarmee de WRC2-categorie nadat hij bijna heel de rally domineerde. Dit moet wel de remonte van het laatste decennium geweest zijn: vrijdag stond Andreas Mikkelsen nog 16de WRC2 op een bepaald moment ….

Door deze overwinning en extra punten in de PowerStage heeft de Noor nu 16 punten voorsprong op rivaal Yohan Rossel, die als negende eindigde in het algemeen klassement. Grégoire Munster en Louis Louka toonden hun progressie op gravel, werden mooi 5de en wonnen de WRC2 Challenger.

Verderop in het veld werd William Creighton naast bijrijder Liam Regan gekroond tot FIA Junior WRC-kampioen 2023. Creighton, 25, wordt de eerste Ierse piloot die de serie wint sinds wijlen Craig Breen deze prestatie in 2011 behaalde. Onze landgenoten Tom Rensonnet en Loïc Dumont haalden hier op Griekse bodem een schitterende 3de plaats.

Eindstand:
1. K Rovanperä / J Halttunen FIN Toyota GR Yaris 3u 0m 16.7s
2. E Evans / S Martin GBR Toyota GR Yaris +1m 31.7s
3. D Sordo / C Carrera ESP Hyundai i20 N +1m 35.9s
4. O Tänak / M Järveoja EST Ford Puma +4m 28.4s
5. E Lappi / J Ferm FIN Hyundai i20 N +6m 22.3s
6. T Katsuta / A Johnston JPN Toyota GR Yaris +7m 20.9s

2023 FIA World Rally Championship Manufacturers’ Standings ( na ronde 10 ).

1Toyota Gazoo Racing World Rally Team430
2Hyundai Shell Mobis World Rally Team339
3M-Sport Ford World Rally Team220

2023 FIA World Rally Championship for Drivers’ Standings ( na ronde 10 ).

1K. Rovanperä200
2E. Evans167
3T. Neuville134
4O. Tänak119
5S. Ogier99
6E. Lappi98
7T. Katsuta66
8D. Sordo63
9T. Suninen34
10P.L Loubet28

Voordat we Griekenland verlaten, een speciale vermelding voor de organisatoren en de FIA ​​die onvermoeibaar hebben gewerkt om ervoor te zorgen dat we dit weekend überhaupt een evenement konden hebben. De gedachten blijven bij de mensen die getroffen zijn door de ernstige overstromingen in de aanloop naar het evenement.

Info WRC Media / 📸 Red Bull Content Pool.