Kalle Rovanperä ligt op koers voor de overwinning tijdens de EKO Acropolis Rally Griekenland, nadat de harde voorlaatste etappe van zaterdag mede-uitdagers Thierry Neuville en Sébastien Ogier tot opgave dwong.

Het gevecht in de ochtend werd vanmiddag een kwestie van overleven, toen de hitte en de met stenen bezaaide wegen een zware tol eisten in deze 10de wedstrijd van het FIA World Rally Championship-seizoen.

Neuville had een voorsprong van 10,9 seconden toen hij in de eerste etappe van de middaglus de ophanging rechts voor van zijn Hyundai i20 N verbrijzelde nadat hij een put niet kon ontwijken. Hij had voor deze wedstrijd, ronde 10 van 13, een achterstand op Rovanperä van 36 punten. Het kampioenschap is over voor Thierry en Martijn.

Door zijn opgave had Ogier de controle overgenomen. Maar de Fransman, die met 12,4 seconden voorsprong op teamgenoot Rovanperä de laatste Eleftherohori-etappe inging, moest ook de handdoek werpen toen een steen de ophanging linksachter van zijn Toyota GR Yaris vernielde. Hij trok zich terug op het laatste weggedeelte terwijl Rovanperä naar de top raasde.

De 22-jarige begint de laatste etappe met een voorsprong van ruim twee minuten op Dani Sordo van Hyundai Motorsport. Een overwinning op zondag zou hem weer een stap dichter bij het behalen van opéénvolgende wereldtitels brengen.

Sordo had de openingswedstrijd van vrijdag op de zevende plaats afgesloten, maar kroop omhoog toen de mensen om hem heen in de problemen kwamen.

Ondanks dat hij 3 minuten en 40 seconden tijdstraf kreeg omdat hij te laat was uit de bandenmontagezone van vrijdag, genoot M-Sport Ford Puma-piloot Ott Tänak een foutloze run in vergelijking met zijn rivalen en klom van de negende naar de vierde plaats, waarbij hij de vijfde en zesde geplaatste Esapekka Lappi en Takamoto passeerde.

Door een transmissiestoring had Lappi’s Hyundai alleen nog maar achterwielaandrijving, terwijl Katsuta tijdens een zware rit door Karoutes 2 twee keer stopte om de wielen van zijn GR Yaris te wisselen.

De WRC2-rijders vormden de rest van het klassement, en het was de Noor Andreas Mikkelsen die de supportcategorie aanvoerde na een verbluffende comeback in een Škoda Fabia RS Rally2. Gus Greensmith werd achtste in het algemeen klassement, terwijl Yohan Rossel en Grégoire Munster de top 10 completeerden.

De finale van zondag bedraagt ​​in totaal 42,37 km ten noordwesten van Lamia en begint met de klassieke Tarzan-test. Dubbele runs van Grammeni ronden het evenement af, waarvan de laatste de Wolf Power Stage vormt waar bonuspunten beschikbaar zijn.

Standen na zaterdag:
1. K Rovanperä / J Halttunen FIN Toyota GR Yaris 2h 29m 40.5s
2. D Sordo / C Carrera ESP Hyundai i20 N +2m 4.4s
3. E Evans / S Martin GBR Toyota GR Yaris +2m 9.4s
4. O Tänak / M Järveoja EST Ford Puma +4m 49.7s
5. E Lappi / J Ferm FIN Hyundai i20 N +6m 16.6s
6. T Katsuta / A Johnston JPN Toyota GR Yaris +7m 2.2s

Info WRC Media